Szenzáció a javából: magyar gárda győzte le a török sztárcsapatot

Nagyon kevesen hihették komolyan, hogy a női kosárlabda Euroliga teljes előző idényét nyeretlenül záró Szekszárd története első győzelmét az elitben éppen a török sztárcsapat, a Fenerbahce ellen aratja. A magyar együttes hatalmasat harcolt, és légiósai vezérletével kétszeri hosszabbításban 103-10-re nyert. A másik csoportban a címvédő Sopron Basket egy másik, sztárokkal telezsúfolt török csapat, a Marsin vendége volt, és a második félidőben fokozatosan állva hagyta az ellenfelét, végül 75-50-re győzte le.

2022. 11. 02. 22:13
Forrás: fiba.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző sorozatban még itt sem volt, most viszont az új idény előtt a szakírók a legnagyobb esélyesek között emlegették. A török CBK Mersint a nyáron vásárolták össze, nagy sztárokat vitt a tulajdonos a klubhoz, köztük van az a Briann January is, aki áprilisban még soproni színekben ünnepelte az Euroliga megnyerését. Ehhez képest a Mersin az első fordulóban nagy verést kapott a múlt heti első fordulóban a Salamancától, majd szerdán megkapta a másodikat, ezúttal hazai pályán és a címvédő Sopron Baskettól. Pedig elein­te nagyon elkapta a fonalat a török csapat, és a Mersin így 7000 szurkolója legnagyobb örömére 12-5-re elhúzott. Ekkor azonban a magyar bajnok megtalálta a játékát, Jelena Brooks és Alice Kunek pontjaival sikerült fordítani, és a 13. percben már 24-15-ös soproni vezetést mutatott az eredményjelző.

Ettől fogva Fegyverneky Zsófiáék már ki sem adták a kezükből a vezetést. Igaz, a nagyszünet előtt jött egy holtpont a magyar együttes játékában, és emiatt csak kétpontos különbséggel folytatódott a második félidő. Ez a zavar azonban nem volt tartós, és ha a Sopron nem 33 százalékkal dobja a triplákat, már ekkor megnyugtató előnyre tehetett volna szert. Ekkor Brittney Skayes és Jelena Brooks termelte elsősorban a pontokat. A negyedik negyed már kimondottan egyoldalú játékot hozott, fokozatosan nyílt az olló, a Mersin pedig teljesen szétesett – a saját pályáján mindössze négy pontra futotta az erejéből ebben a játékrészben. A vége 75-50 lett, a Sopron Basket címvédőhöz méltó teljesítményt nyújtott.

Fotó: fiba.com

Török sztárcsapat jutott a Szekszárdnak is, amely az áprilisi döntős Fenerbahcét fogadta. A Fener meglepetésre vereséggel kezdett az Euroligában, ám így is toronymagas esélyesnek számított ezen a találkozón. Az elején elszaladt ugyan a török együttes, amelyből hiányzott az egyik legjobb játékosa, az ukrán Alina Jagupova, ám a szekszárdiak felzárkóztak, és kullancsként tapadtak az ellenfelükre. Ez támadásban Cyesha Goree, Victoria Vivians és Sydney Wallace érdeme volt, a 15. percig a házigazda 27 pontját ők hárman hozták össze, de később is sokáig elsősorban rajtuk múlt a pontszerzés, a többiek nemigen találtak a gyűrűbe.

Roppant izgalmasan zajlott a második félidő, a Szekszárd a 28. percben 62-59-nél átvette a vezetést, és onnan nem is adta ki a kezéből, ám a végeredmény egy óriási védelmi hiba miatt 87-87. Az első hosszabbítás sem hozott döntést (92-92), de a második igen: óriási meccsen 103-101-re nyert a Szekszárd! Tavaly nyeretlenül zárta az Euroligát, és aligha hitte bárki is, hogy éppen a Fener ellen szerzi meg az első győzelmét a sorozatban. A magyar válogatott Cyesha Goree 30 pontjával a legeredményesebb volt a mezőnyben.
A Sopron és a Szekszárd két örök csapat legyőzésével kicsit törlesztett Mohácsért, a harmadik magyar euroligás együttes, a Diósgyőr csütörtökön 18 órakor fogadja a belga Mechelent.

Borítókép: A magyar válogatott Cyesha Goree nagyot játszott, ő volt a mezőny legjobbja (Fotó: fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.