időjárás 21°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Újabb magyar hegymászó indult csúcsot ostromolni

Magyar Nemzet
2023.05.31. 20:19 2023.06.02. 23:09
Újabb magyar hegymászó indult csúcsot ostromolni

Suhajda Szilárd tragédiája sem tartott vissza egy másik neves magyar hegymászót, Klein Dávidot, aki szívében gyásszal utazott Pakisztánba, és olyan helyen készül mászni, ahol a megfogalmazása szerint a madár sem jár.

Még nemigen tért magához a közvélemény Suhajda Szilárd tragédiája után, de máris újra van kiért izgulni. Egy másik neves hegymászó, Klein Dávid a közösségi oldalán tette közzé, hogy különleges expedícióra utazott el, ahogyan fogalmaz: „Zavarral, gyásszal, haraggal, várakozásokkal, szeretettel, izgalommal telve és túltervelve. A BWT Hindukus Expedíció célja felé, a pakisztáni–afgán határvidékre, ahol a madár se jár, ahol az igazi, Nagybetűs Kalandok várnak, ahol 25 évvel ezelőtt beleszerettem az expedíciós hegymászásba.”

Fotó: Facebook

Klein Dávid és társa május 29-én indult útnak Ferihegyről, május 30-án érték el Iszlámábádot és 31-én érkeztek meg Csitrál megyébe, az afgán határ közelébe. Az útról ezt írta: „Nem érzem, hogy félnék az ismeretlentől: az ismeretlen hegytől, amin 20 éve nem járt expedíció, az ismeretlen társtól. Azt érzem, hogy érzékeny állapotban szaladok a hegy felé, mint a fiatal szerelmes, és menekülök a hegy felé, mint egy szökevény. Minden történést, ízt, színt, pillanatot felfokozottan élek át. Odabent. Idekint hordókat pakolok, beszélgetek, csobogok tova az expedíció hömpölygő folyamat-folyóján.” 

Ehhez hozzátette, folyton arra gondol, aki már nem érző és nem eleven – egyértelműen Suhajda Szilárdra célozva.

A Hindukus az Eurázsiai-hegységrendszerhez tartozó, Pakisztánon és Afganisztánonát húzódó hegység. Legmagasabb pontja a 7690 méteres Tiricsmir. A Klein Dávid által megjelölt csúcs, az Istor-o-Nal 7403 méter magas – ez a világ 68 legmagasabb csúcsa. 

Klein Dávid az egyik legsikeresebb, tapasztalt magyar hegymászó. Wikipedia oldala szerint 2019-ig összesen négy, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs tetején állt – valamennyin kisegítő oxigén használata nélkül. A Mount Everest megmászásával is többször próbálkozott, de eddig nem járt sikerrel. 

Borítókép: Klein Dávidot nem riasztotta el barátja tragédiája (Fotó: Facebook)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.