időjárás 26°C Mihály 2023. szeptember 29.
logo

Hipoxia, ödéma, toxémia – elmagyarázza a tudós, mit érzett Suhajda Szilárd

Magyar Nemzet
2023.06.08. 19:53 2023.06.09. 12:07
Hipoxia, ödéma, toxémia – elmagyarázza a tudós, mit érzett Suhajda Szilárd

Szász Máté biológus igyekezett közérthetően megfogalmazni, mit éreznek a hegymászók, s mit érzett személy szerint Suhajda Szilárd nyolcezer méteres magasságban. Hipoxia, ödéma, toxémia közepette kell a szervezetet hajszolni. Ez a legjobbaknak sem megy egy ponton túl. Suhajda Szilárdnak vissza kellett volna fordulnia, de ezt a döntést képtelen volt meghozni, s nem volt vele senki, aki helyette meghozta volna.

– Kétszer volt lehetőségem beszélni Suhajda Szilárddal és Klein Dáviddal. Megdöbbentem, amikor azt mondták, hogy amikor mi itt ülünk az irodában, és következő percben is életben vagyunk, az a normális, és ha valamelyikünk meghalna az egy nagyon furcsa esemény lenne. A halálzónában ez pont fordítva van, ott az a furcsa, hogy az ember életben marad, tehát minden egyes percben azon kell dolgoznia, hogy életben maradjon a következő percben, mert az a váratlan esemény, hogy életben marad. Az összes körülmény, a magaslaton az összes körülmény az ellen szól, hogy oda az ember felmenjen, és ilyen körülmények között kell a szervezetemet nagyon komolyan átalakítanom – elevenítette fel a két hegymászóval a személyes találkozását Szász Máté biológus a Hír Tv-nek nyilatkozva.

Majd azt ecsetelte, milyen megpróbáltatások várnak a hegymászókra a sokat emlegetett halálzónában. A hipoxia, az oxigénhiány nem csak a vérkeringést, az agyműködést nehezíti meg, hanem a szervezet teljes működését, így például a bélrendszert is, anaerob rothasztó folyamatok indulnak be a bélben, a bél elkezd szivárogni, ami idővel toxémiához, mérgezéshez vezet.

– Ettől hányingere van a sportolónak, rosszul érzi magát, folyamatos hasmenése van, de ez lefelé ereszkedve a legrosszabb. Amikor újra kezd oxigénhez jutni a szervezet, és ez az érszűkület ami fent a magas hegyen kialakul, oldódik, a keringés újra elkezd visszaállni, reperfúzió történik, és bemossa ezeket a keletkezett toxinokat a vérbe, na akkor tudnak igazán rosszul lenni, tehát úgy nagyjából az ötödik, hatodik nap környékén érzik magukat igazán pokolian. Úgy képzeljük el, hogy szédül, hányingere van, megy a hasa. Tehát úgy érzi magát, mint egy átlagos ember egy falusi lagzi harmadik kemény napján, és akkor kellene neki edzenie és közben enni valami nehezet és táplálót. Hát nem fog összejönni. Az alap energiafelhasználásánál harminc százalékkal visz be kevesebbet étel formájában, hiszen lényegében fagyott ételt eszik és a víz hetven fokon felforr, amiben viszont semmi nem fő meg. Ehhez jön még, hogy nyolcvan százalékkal kevesebb oxigént vesz fel. Aludni pedig képtelenség – részletezte az élettani folyamatokat a biológus.

A szervezet mindezt úgy próbálja meg kompenzálni, hogy adrenalin árasztja el a testet, ebben az izgalmi állapotban, magas pulzussal viszont képtelenség aludni.

 

Mindezeken felül akik látták, arról számoltak be, hogy Suhajda Szilárd az agyi ödéma – a szövetekben felfokozódik a folyadék – tüneteit is mutatta. Ez két következménnyel járt: egyrészt megjelenik cerborális ataxia, az ember képtelen koordinálni a mozgását, másrészt a hegymászó képtelen helyesen dönteni.

 

– A szakirodalom szerint, amikor a cerborális ataxia jeleit észleljük, azonnal meg kell kezdeni az ereszkedést, és huszonnégy órán belül vissza kell érni. Ez nem történt meg – utalt Szász Máté arra, mi vezethetett Suhajda Szilárd halálához.

 

Íme, a teljes beszélgetés:

Borítókép: Suhajda Szilárd tisztában volt vele, hogy az életét kockáztatja

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.