Ferencváros: Sztanyiszlav Csercseszov tündöklése és bukása

Úgy kezdődött a 2023/24-es futballidény, ahogy a magyar focirajongók rémálmukban sem gondolták volna. A Ferencváros már a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában, a feröeri KÍ Klaksvík ellen elvérzett. A félprofi csapat ellen elszenvedett vereség volt Sztanyiszlav Csercseszov utolsó meccse a zöld-fehérek kispadján, az orosz trénertől a lefújás után két órán belül megvált a Ferencváros.

2023. 07. 20. 4:50
Ferencváros Sztanyiszlav Csercseszov
20230719 Budapest Labdarúgás FTC Ferencváros Kí Klaksvik BL selejtező Foto: Szabó Miklós Nemzeti Sport Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztanyiszlav Csercseszov érkezését 2021 decemberében jelentette be a Ferencváros, az orosz szakember a néhány héttel korábban leváltott Peter Stöger helyét vette át, akivel ugyan első helyen fordult a bajnokság tavaszi szakaszára az FTC, de az Európa-ligában nem járt közel a továbbjutáshoz, csak az utolsó, már tét nélküli fordulóban szerzett pontot a csapat, igaz, akkor hármat is. Stögernek azonban nem elsősorban az eredmények miatt kellett mennie, az ő ferencvárosi időszaka nem olyan kínos kudarccal zárult, mint utódjáé. A Ferencváros Sztanyiszlav Csercseszov távozását kevesebb mint két órával a feröeri KÍ Klaksvík elleni Bajnokok Ligája-selejtezős kiesés után bejelentette.

Ferencváros Sztanyiszlav Csercseszov utolsó meccse Klaksvík
A Ferencváros simán esett ki a feröeri bajnok ellen, ez Sztanyiszlav Csercseszov állásába került (Fotó: Havran Zoltán)

Hajnal Tamás, az FTC sportigazgatója a Stöger–Csercseszov cserét annak idején azzal indokolta, hogy az orosz szakember személyisége jobban passzol a kerethez.

Nem hivatalosan pedig azt lehetett hallani a klub háza tájáról, hogy Stöger elveszítette az öltözőt. Mostantra pedig ugyanez történt Csercseszovval is.

Beszédes volt Samy Mmaee reakciója, aki a Klaksvík elleni meccs lefújása után azonnal levette magáról a zöld-fehér mezt, és a Fradi-kispad, talán éppen Csercseszov irányába integetett.

Sztanyiszlav Csercseszov sikerei

Az orosz szakember érkezése után tavasszal magabiztosan megnyerte a bajnokságot, s mellé a Magyar Kupát is. A következő idényben a Bajnokok Ligája csoportkörébe ugyan nem, de az Európa-liga főtáblájára eljutott a Ferencvárossal.

Az igazi bravúr azonban az volt, hogy Csercseszov irányításával az FTC a Monaco, a Trabzonspor és a Crvena zvezda előtt meg is nyerte csoportját, a klub az 1975-ös KEK-döntője óta először megélte a kupatavaszt.

Csercseszov nevéhez fűződött a fradisták számára érzelmileg nagyon fontos két siker, a Slovan Bratislava otthonában aratott 4-1-es és az Újpesten elért 6-0-s győzelem.

Az Európa-liga-nyolcaddöntő mellett pedig, amolyan kötelező feladatként az újabb hazai bajnoki címet is megnyerte a Fradi.

Csercseszov bukásának előjelei

A Magyar Kupa-címvédés nem jött össze, ám a harmadosztályú Iváncsa elleni váratlan kiesés még nem tűnt végzetesnek. Az már sokkal inkább aggasztó volt, hogy tavasszal a Ferencváros sok mérkőzésen motiválatlan társaság benyomását keltette.

Volt, hogy Csercseszov nyilvánosan kritizálta csapatát. Máskor Kubatov Gábor, a klub elnöke figyelmeztette a labdarúgókat.

Az edzővel viszont ekkor még elégedett volt a klubvezetés, lehívták a szerződésen szereplő opciót, így Csercseszov szerződése 2024 nyaráig kötötte volna őt a Ferencvároshoz.

– Magyarországon élek, nem megyek sehova, a Ferencvárosra koncentrálok. Az a küldetésem, hogy bejussunk a Bajnokok Ligájába – nyilatkozta az előző idény végén Csercseszov.

A Ferencváros Bajnokok Ligája-álma

Bár a Ferencváros 2020 őszén szerepelhetett a Bajnokok Ligája csoportkörében, a klubvezetés azután is óvatosan fogalmazott, inkább a reálisabb Európa-liga-szereplést tűzte ki célul, ami mindkét alkalommal össze is jött.

Ez idénre – talán az El-nyolcaddöntős szereplés hatására – megváltozott. Hajnal Tamás világosan kimondta, hogy a BL-csoportkörben szeretné látni a klubot.

A sok új játékos is azzal a céllal érkezett, hogy a Bajnokok Ligájában szerepeljen a csapattal. A Konferencialiga valószínűleg kevésbé hozza lázba a légiósokat, s azt már tavasszal láttuk, hogy Csercseszov nem tudja motiválni a kisebb célok irányába a csapatot. Ezért volt elkerülhetetlen a gyors változtatás. S aligha fogunk mellé, ha azt írjuk, hogy a rendkívül bő játékoskeretből is lesznek még távozók a BL-selejtezős kudarc után. 

A Ferencváros sokáig nem bánkódhat a kiesés miatt, jövő héten már kezdődik a Shamrock Rovers elleni Kl-selejtezős párharc. Hogy ki irányítja akkor a magyar bajnokot, az még kérdéses.

Borítókép: Sztanyiszlav Csercseszov ideje lejárt a Ferencvárosnál (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.