A csoportkörért zajló rájátszásba jutott a Sepsi OSK

Norvégiában folytatódik a Sepsi OSK európai útja, miután a székelyföldi csapat 1-0-ra verte idegenben a Kazahsztánt képviselő Aktöbe FK-t az Európa-konferencialiga selejtezője harmadik körének visszavágó mérkőzésén. A nem mindennapi körülmények között kivívott siker a háromszékiek eddigi legjobb európai eredménye.

2023. 08. 17. 21:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két és fél órás várakozás, majd közel ötórás repülés után szerdába nyúlóan érkezett meg a kétszázezres nyugat-kazahsztáni Aktöbe városba a Sepsi OSK, a háromszékiek megpróbáltatásainak azonban korántsem szakadt itt vége. Az egy héttel ezelőtti  sepsiszentgyörgyi 1-1-et követően talán mindenki arra számított, hogy az első mérkőzés közvetlen tapasztalatát követően Liviu Ciobatariu vezetőedző támadóbb szerkezetű és felfogású csapatot küld pályára, de csak annyi változást érzékelhettünk, hogy a piros-fehér szerelés helyett tiszta fehérben kezdtek a vendégek. Sokak csalódására Varga Roland nélkül, aki három idei nemzetközi kupatalálata ellenére sem fért be a kezdő tizenegybe. A vendégek abban is bíztak, hogy az oldalvonaltól alig öt méterre ülő nézők felől várható nyomás inkább nyomasztóan hat majd a hazaiakra. A nézőtér közelségének kétségtelen félelmetességét, illetve az abból származó veszélyeket az is jelezte, hogy a rendezők 480 rendőrt állítottak a telt házas lelátó első soraiba, megakadályozandó az esetleges atrocitásokat.

 

Az első félidő viszonylagos erőegyensúlyban zajlott, és bár a Sepsi OSK volt a kezdeményezőbb, az első igazán nagy helyzet a hazaiak elől adódott: a 29. percben a brazil China akarta közelről átejteni Niczulyt, ám a Sepsi OSK remek rugókkal rendelkező kapusa kipiszkálta a labdát a felső sarok elől. Az utolsó percekre maradt két Alimi-próbálkozás, de a Sepsi albán középpályásának mindkét lövése fölé szállt, akárcsak a hazaiak másik brazilja, Santana szögből leadott lökete, amely ugyancsak a lelátón landolt.

A páros mérkőzés három félideje után minden kérdés eldöntése az utolsó 45 percre maradt. A várakozásokkal ellentétben a vendégek edzője csak a 60. percben folyamodott az első módosításhoz. Hat perccel később mindenesetre góllá érett a vendégek egyre egyértelműbb fölénye, Paun fejelt a kapuba egy szögletet követően, nem sokkal azután, hogy a román válogatott keretbe is behívott középpályás 30 méteres lövését bravúrral tolta szögletre a hazaiak kapusa, Pokatyilov. 

 

A 80. percben aztán egy sérülést követően Vargát is pályára küldték, a volt magyar válogatott csatár ezúttal azonban az előny megőrzéséből vette ki a részét. A 98 percen át tartó mérkőzésen azonban a Sepsi OSK a hazaiak elkeseredett ostroma és a nézőtérről berepülő tárgyak ellenére is megőrizte minimális előnyét, és ezzel nemzetközi pályafutásának eddigi legmagasabb csúcsára ért. Az Európa-konferencialiga csoportköréért való rájátszásában a norvég bajnokság éllovasa, a Bodö Glimt következik, de a páros mérkőzés végkimenetelétől függetlenül is egyre színesebbre kerekedik a sepsiszentgyörgyi kupaálom. 

Borítókép: Az eredményjelző a meccs előtt (Fotó: Csinta Samu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.