Tíz év után távozik Ivkovics Sztojan, a férfi kosarasok kapitánya

Ivkovics Sztojan, a férfi-kosárlabdaválogatott szövetségi kapitánya már a gliwicei olimpiai előselejtezők előtt eldöntötte, hogy tíz év után távozik a posztjáról, de ezt hivatalosan csak a magyar válogatott kiesése után, csütörtökön jelentette be Báder Mártonnak, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége elnökének.

Magyar Nemzet
2023. 08. 17. 16:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amit sejteni lehetett, az bekövetkezett. Már az olimpiai selejtezők kezdete előtt Ivkovics Sztojan búcsúról és új korszakról beszélt a nyilatkozataiban, homályos célzásokat tett a lemondására, azaz a döntése már Gliwice előtt megszületetett. A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének honlapján megjelent beszámoló kiemelte: a szakvezető az MKOSZ elnökének, Báder Mártonnak csütörtökön jelezte, hogy távozik posztjáról. A nemzeti csapat a lengyelországi Gliwicében szerdán véget ért olimpiai előselejtező tornán vasárnap 83-81-re kikapott a hazaiaktól, majd hétfőn Portugáliával szemben is alulmaradt 86-74-re, végül szerdán 103-78-ra kikapott Bosznia-Hercegovinától is. Így nem jutott tovább a csoportjából és lemarad a párizsi játékokról. Ivkovics Sztojan már ezt követően jelezte: új korszaknak kell kezdődnie a válogatott számára.

 

– Velem a válogatott nem tud tovább haladni egy magasabb szintre. Ahogy korábban mondtam, most már az Európa-bajnoki részvétel a minimum, a világbajnoksághoz szerencse is kell, az olimpia viszont nagyon messze van tőlünk. Át kell gondolni mindenkinek a helyzetet. Minden rendben van, de új korszaknak kell kezdődnie, hogy ne az Eb legyen a maximum a magyar kosárlabdának – nyilatkozta akkor a kapitány. – A csapattal már az előselejtező előtt közöltem a döntésemet, az elnök úrnak pedig elmondtam, hogy úgy érzem, velem nem tud ennél a szintnél magasabbra lépni ez a csapat. Kemény munkával elértünk idáig, de úgy gondolom, most olyan szakembernek kell folytatnia a munkát a válogatott élén, aki mögött az egész kosarastársadalom ott áll. Az átadás-átvétel folyamatáról a továbbiakban is tárgyalunk – idézte az MKOSZ weboldala Ivkovics Sztojant, akit 2013. február 1-jén neveztek ki.

A válogatott következő megméretése a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozata lesz, amelyet Izlandon kezd meg február 22-én.

Borítókép: Ivkovics Sztojan a pálya mellett is csak ritkán veszítette el a derűjét (Forrás: Fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.