Tartalékosan és nagy remények nélkül előselejteznek a férfiak

Vasárnap két csoportban kezdődnek el az olimpiai előselejtezők a férfiaknál. A magyar válogatott a lengyelországi Gliwicében játszik a házigazdákkal, a másik két vetélytársa a csoportjában Bosznia-Hercegovina és Portugália. A bosnyákok roppant erős kerettel érkeztek, a lengyelek is nagyon jók, így valós esélye Ivkovics Sztojan csapatának csak a portugálok ellen van, egy győzelemmel viszont nem lehet bekerülni a továbbjutó első kettő közé.

2023. 08. 13. 6:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs Eilingsfeld János, Filipovity Márkó, Rosco Allen, Mikael Hopkins, és könnyen lehet, hogy nem lesz Vojvoda Dávid és Váradi Benedek sem. Ők ott vannak a lengyelországi Gliwicében, ahol vasárnap kezdődnek meg az olimpiai előselejtezők, ám Vojvoda két napja nem edzett a sérült bokája miatt, ugyanakkor van esély arra, hogy sikerül játékra alkalmassá tenni őt, és ugyanez igaz Váradira is, akinek a combja fáj. Erre nagy szükség lenne, hiszen tényleg alapemberek hiányoznak a férfi-kosárlabdaválogatottból.

Forrás: Fiba.com

El kell azonban ismerni, hogy a teljes csapattal sem lehetnének vérmes reményeink. A csoportban szereplő Lengyelország, Bosznia-Hercegovina és Portugália közül kettőt kellene megelőznünk, hogy játszhassunk a tallinni csoport első két helyezettjének az egyikével, majd az esetlegesen sikerrel megvívott elődöntőt követően az augusztus 20-án sorra kerülő fináléban is nyerni kellene a selejtezőbe kerüléshez – ehhez óriási csodára lenne szükség. Különösen így, tartalékosan ezért a csapaton nincs is eredménykényszer, nem elvárás a továbbjutás. Mindezt indokolja az is, hogy az első ellenfelünk, a házigazda lengyel válogatott a legerősebb összeállításában veti bele magát a harcba. A legutóbbi világbajnokságon az ötödik helyen végzett, ami bizonyítja, hogy igen jó képességű csapat ellen rajtol Ivkovics Sztojan együttese. A szövetségi kapitány szerint egyébként nem a lengyeleké, hanem a bosnyákoké a legbrutálisabb keret az NBA-sztár Jusuf Nurkiccsal és a Real Madrid kiválóságával, Dzanan Musával az élen.

Forrás: Fiba.com

– Ahhoz, hogy felvehessük a versenyt a vetélytársakkal egy ilyen tornán, szükségünk lenne egy-két NBA- és néhány Euroliga-szintű játékosra – mondta lapunknak Ivkovics Sztojan. – Nálunk csak Hanga Ádám szerepel az Euroligában, most ő sincs velünk, így szerényebb reményekkel lépünk pályára. Portugáliánál papíron egyértelműen jobbak vagyunk, azon a meccsen elvárható a győzelem még úgy is, hogy egy honosított amerikai kosarassal erősödtek a portugálok. ­Amúgy rejtély számomra ez az előselejtező, mert ilyen összeállítású csapattal még nem dolgoztam, nem tudom, mire leszünk képesek.

A magyar válogatott kerete: Pongó Marcell, Golomán György, Keller Ákos, Benke Szilárd, Somogyi Ádám, Lukács Norbert, Váradi Benedek, Karahodzic Kemal, Csuti Kornél, Csátaljay Péter, Perl Zoltán és Vojvoda Dávid.

A magyar keret tagja lett több fiatal, 2004-es születésű játékos is, akik ismerkednek a válogatott légkörével. Ez is jelzi, hogy ezt a tornát az építkezésre használja fel a szövetségi kapitány, aki már a következő Európa-bajnokság selejtezőire is gondolt. A csapat négy felkészülési mérkőzést játszott Kecskeméten, az elsőn nagyon kikapott Izraeltől, a másodikat megnyerte Izland ellen, majd két vereséget szenvedett múlt csütörtökön és pénteken Észtországtól. Ebből is sejthető, tényleg túlzás lenne vérmes reményekkel elkezdeni az első selejtezőket.

A magyar válogatott programja: Lengyelország–Magyarország augusztus 13., vasárnap, 13.30; Magyarország–Portugália augusztus 14., hétfő, 17.30; Magyarország–Bosznia-Hercegovina augusztus 16., szerda, 21.00, a mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti majd.

Borítókép: Ivkovics Sztojan a csapatépítést tartja szem előtt (Fotó: Nemzeti Sport/Szabó Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.