Nehéz dolga lesz a válogatottnak, ha ki akar jutni az Európa-bajnokságra

A FIBA kisorsolta a 2015-ös férfi kosárlabda Európa-bajnokság selejtezőinek a csoportbeosztását. A magyar válogatott nehéz ellenfeleket kapott, Olaszország, Törökország és Izland ellen játszva kell megszereznie legalább a harmadik helyet a kijutásért, a nagy vetélytársának ebben az izlandiak ígérkeznek.

2023. 08. 08. 15:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az olimpia nagyon messze van tőlünk, csoda lenne kijutni, a világbajnoksághoz fejlődni kell és szükség lenne némi szerencsére hozzá, de az Európa-bajnokságra kötelező kijutni! – ezt Ivkovics Sztojan, a férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitány nyilatkozta a minap, a vasárnap kezdődő olimpiai előselejtezők és a tegnap lezajlott sorsolás előtt, amelyen kiderült, kik ellen kell majd teljesíteni ezt a kötelező feladatot. A férfiaknál legközelebb 2025-ben rendeznek Európa-bajnokságot, a selejtezők februárban kezdődnek meg, és a FIBA most sorsolta ki a csoportokat. Mondhatnánk, Fortuna nem volt kegyes a magyar csapattal, ám ha jól belegondolunk, nemigen akad olyan csoport, amelybe szívesen átcsusszannánk, ha lehetne…

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A magyar válogatott Olaszország, Törökország és Izland ellen harcolhatja ki a továbbjutást. Az Eb-re csoportonként az első három-három helyezett jut ki, kivéve azokat a csoportokat, amelyekben rendező ország, azaz Ciprus, Finnország, Lengyelország vagy Lettország is szerepel; ezekben a házigazda mellett a két legjobb együttes szerez kvótát az Eb-re. Ha abból indulunk ki, hogy az olaszok a 10., a törökök a 16., a magyarok a 39., az izlandiak pedig a 49. helyen állnak a világranglistán, és ismerjük az európai realitásokat, akkor egyértelműen kimondható, hogy az első két helyre Olaszország és Törökország a nagy esélyes, a harmadikért pedig a magyar válogatott Izlanddal vív majd nagy csatát.

 

Itthon bárki ellen lehet esély

– Nehéz csoportba kerültünk – szögezte le a sorsolás után a magyar csapat egyik kulcsembere, a többször is az Év játékosának megválasztott Perl Zoltán. – Ugyanakkor nincs is könnyű csoport, a férfiaknál Európában nagyon kiegyensúlyozott a mezőny, sok a remek válogatott. Az olasz és a török nálunk kiemelkedik, de Izland is dicsekedhet remek eredményekkel. Igazából az izlandiak a vetélytársaink, ők gyors kosárlabdát játszanak bátran vállalkozva a triplákra. Szerintem itthon bárki ellen lehet esélyünk, és ha idegenben sikerül pontot csennünk, akkor ott leszünk az Európa-bajnokságon. Néhány éve az olaszok elleni világbajnoki selejtezőn megmutattuk, hogy itthon velük szemben is lehet esélyünk, nagyon szoros meccset játszottunk Debrecenben. Ellenük sem feltartott kézzel megyünk a pályára, megpróbálunk mindent.

 

Perl Zoltán abban egyetért Ivkovics Sztojannal, hogy a ranglista alapján kötelező kiharcolni az Eb-részvételt, ráadásul a magyar válogatottat előkelőbb pozícióból sorsolták ki, mint Izlandot, ám ez semmit sem jelent. A vasárnap kezdődő olimpiai előselejtezőkre készülve Perl Zoltánék 73-69-re legyőzték Izlandot, ám ez csupán edzőmeccs volt. Ugyanakkor az is tény, hogy Ivkovics Sztojan nem játszathatott olyan kulcsembereket, mint Allen Rosco, Filipovity Márkó és Eislingfeld János, velük sokkal erősebb a csapata. 

És, ha vele kezdtük, fejezzük is be vele, a szövetségi kapitány nem akart belemenni a részletekbe, csak így kommentálta a sorsolást:

– Lehetett volna jobb és rosszabb is a sorsolás, de reális célkitűzés a továbbjutás. Két csapat nálunk magasabban rangsorolt, a harmadik hely elérhető.

AZ EB-SELEJTEZŐ CSOPORTJAI
A csoport: Szlovénia, Ukrajna, Izrael, Portugália
B csoport: Olaszország, Törökország, MAGYARORSZÁG, Izland
C csoport: Spanyolország, Lettország, Belgium, Szlovákia
D csoport: Németország, Montenegró, Bulgária, Svédország
E csoport: Franciaország, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Ciprus
F csoport: Görögország, Csehország, Hollandia, Nagy-Britannia
G csoport: Szerbia, Finnország, Grúzia, Dánia
H csoport: Litvánia, Lengyelország, Észtország, Észak-Macedónia

Az Arconic-Alba Fehérvár portugál és bolgár ellenfele mellett az Egis Körmenddel is összecsaphat a férfi kosárlabda Európa Kupa 2023/24-es idényének a csoportkörében. A keddi sorsoláson eldőlt, hogy az NB I-ben ezüstérmes fehérváriak a portugál Sportinggal, a bolgár BC Balkannal, valamint az F selejtezőcsoport Körmenden sorra kerülő küzdelmeinek a győztesével találkoznak. Az EK alapszakasza október 18-án rajtol. Az EK kvalifikációjában a bajnoki bronzérmes Körmend lesz érdekelt, amely otthont ad az egyik selejtezőtornának október 3. és 5. között. A vasiak az F jelű trióban az izraeli Herzlijával és a ciprusi Famagusztával szállnak szembe a főtáblára jutást jelentő tornagyőzelemért. A magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely a Bajnokok Ligájában szerepel majd a következő idényben, mégpedig a spanyol Málagával, a francia Le Mans-nal és a görög Periszterivel azonos csoportban.

Borítókép: Perl Zoltán eredményességén sok múlik majd (Fotó: Girgász Péter/MKOSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.