Gera Zoltán csapata: biztató kezdés, de ezután jön a neheze

A magyar U21-es válogatott első két meccsét megnyerte az Eb-selejtezős csoportjában. Gera Zoltán csapata először hazai pályán, Kazahsztán ellen 2-0-ra, majd kedden, Máltán 3-0-ra győzött. A biztató rajt mellett a teljes képhez hozzátartozik, hogy a papíron két leggyengébb ellenféllel szemben kezdtük a sorozatot.

2023. 09. 12. 19:41
Gera Zoltán U21
Fotó: MLSZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gera Zoltán 2019-ben vette át az U21-es labdarúgó-válogatott irányítását. A korosztályos nemzeti csapat 2021-ben társházigazdaként szerepelhetett az Európa-bajnokságon, az idei kontinensviadalra viszont nem jutott ki. Szeptemberben már a 2025-ös, szlovákiai torna selejtezősorozata kezdődött el, s a magyar válogatott jól rajtolt. Múlt csütörtökön Kazahsztán ellen Kovács Mátyás és Eördögh András góljával 2-0-ra nyert Gera Zoltán csapata, majd kedden, Máltán 3-0-s sikert aratott, ezúttal Kocsis Dominik duplázott, majd két gólpassza után Kovács Mátyás is a kapuba talált.

Baráth Péter U21 Gera Zoltán válogatottja
Baráth Péter már a felnőttek között is játszott a válogatottban, szeptemberben Gera Zoltán együttesét erősítette (Fotó: MLSZ/Micheller Szilvia)

Gera több olyan játékossal is számolhatott az első két selejtezőn, akik már a felnőttválogatottban is bemutatkoztak. Baráth Péter, Németh András és Vancsa Zalán ezúttal keretében nem kapott helyett, de a korosztályos válogatottnak tudtak segíteni. Lehetőséget kapott a mindössze tizennyolc éves Lisztes Krisztián, aki jövőre már Bundesliga-játékos lesz, a második meccsre pedig csatlakozott az U21-es csapathoz Balogh Botond is, aki a szerbek és a csehek elleni meccsre még az A válogatott keretével készült, de végül egyik meccsen sem lépett pályára. sérülésével viszont akár fontosabb szerep is hárulhat rá Rossi csapatában a következő hónapokban, az RB Leipzig védőjét a csehek elleni felkészülési meccsen kellett lecserélni, és klubja tájékoztatása szerint tíz hétre kidőlt.

Ugyanakkor aligha a máltai U21-es válogatott elleni fellépés volt Balogh legfontosabb erőpróbája az esetleges felnőtt válogatottbeli éles bevetések előtt. A két meccsen megszerzett hat pont biztató rajtnak nevezhető, ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a papíron két leggyengébb ellenfél ellen kezdtük a selejtezősorozatot, s egyik rivális sem tudott rácáfolni az előzetes várakozásokra, igaz ugyanakkor, hogy a kazahok Belgiumban csak 1-0-ra kaptak ki. Októberben már nehezebb mérkőzések várnak a magyar csapatra, Skócia ellen idegenben, majd Belgium ellen hazai pályán szerepel Gera Zoltán együttese, a csoport legnagyobb esélyese pedig Spanyolország. Az első helyezett automatikusan kvalifikálja magát a 2025-ös kontinensviadalra, a csoportmásodik a többi csoport végeredményének függvényében lehet közvetlen Eb-résztvevő vagy készülhet pótselejtezőre.

U21-es Európa-bajnoki selejtező

Málta–Magyarország 0-3 (0-2)
Gólszerző: Kocsis (3., 41.), Kovács M. (85.)

A csoport állása
1. Spanyolország 6 pont/2 meccs (7-0-s gólkülönbség)
2. Magyarország 6/2 (5-0)
3. Belgium 3/1 (1-0)
4. Skócia 0/1 (0-1)
5. Kazahsztán 0/2 (0-3)
6. Málta 0/2 (0-9)

Borítókép: Gera Zoltán irányításával jól kezdte a selejtezősorozatot az U21-es válogatott (Fotó: MLSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.