Szövetségi kapitányunk szerint aranyérmet vettek el Losonczitól

Losonczi Dávid 7-1-es hátrányból egyenlített 7-7-re, végül rossz challenge-zsel 8-7-re kikapott a török Ali Cengiztől a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájának döntőjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. Módos Péter szövetségi kapitány szerint a magyar versenyzőtől győzelmet vettek el, mert betusolta az ellenfelét. Szombaton Fritsch Róbert 72-kg-ban – nem olimpiai súlycsoportban – szintén második lett. Korábban a szabadfogásúak között, 65 kg-ban Muszukajev Iszmail győzött, így a magyar válogatott egy arany- és két ezüstéremmel, valamint két párizsi kvótával zárta a világbajnokságot.

2023. 09. 24. 20:25
LOSONCZI Dávid
Birkózó-vb Belgrádban Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Losonczi Dávid szombaton imponálóan birkózott, úgy nyert három mérkőzést, hogy 22 pontot szerzett és csak egy pontot ítéltek ellen. – Őszintén nem tudom, hogy a kvótának vagy a világbajnoki döntőnek örülök jobban! Vasárnap ugyanaz várható tőlem, mint eddig, le fogom győzni Ali Cengizt! – Losonczi bizakodva várta a török rivális elleni döntőt.

A magyar birkózó ennek megfelelően hatalmas lendülettel vetette bele magát a küzdelembe. Az amerikai bíró először a törököt intette meg, Losonczi a szőnyegharcban ugyan megemelte Cengizt, de megpörgetni, eldobni nem tudta, így nem szerzett pontot. Aztán a kitoláshoz közeli helyzetben Cengiz eldobda Losonczit, aki ráadásul szabálytalankodott, belekapaszkodott a török mezébe, így Cengiz négy plusz két pontot kapott, tehát elhúzott 6-1-re.

Losonczi Dávid, birkózás, birkózó-világbajnokság
Losonczi Dávid szorongat, de a török Ali Cengiz kimenekült a tushelyzetből (Fotó: Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

A második menetben ráadásul Losonczit intették meg, amivel már 7-1 volt az állás Cengiz javára, aki ebből a helyzetből nem szerzett újabb pontokat.

Tus vagy nem tus?

Losonczi nem adta fel, megkontrázott egy akciót, Cengiz tusveszélyes helyzetbe került, közben Losonczi kibillentette, több pontot csinált a törökön, egyenlített 7-7-re, de nem tudta tusolni Cengizt, vagy legalábbis a birók nem így látták…

A 7-7 a töröknek kedvezett a nagyobb értékű akcióval. Módos Péter szövetségi kapitány kétségbeesésében öt másodperccel a vége előtt kitolást reklamálva challenge-et kért, de nem volt igaza, amiért a szabályok szerint Ali Cengiz kapott pontot. A maradék öt másodpercben már nem történt érdemi esemény, Cengiz nyerte tehát 8-7-re a világbajnoki finálét, de Losonczi nagyszerűen küzdött.

Érdekesség, hogy a zágrábi Európa-bajnokságon ugyanebben a súlycsoportban Takács István Cengizt legyőzve lett aranyérmes, a hazai válogatókon aztán alulmaradt Losonczival szemben. Cengiz tehát a másik magyaron vett revánsot, de Losonczit így is csak dicséret illeti, hiszen a vb-ezüst is nagyszerű eredmény, ami egyúttal olimpiai kvótát ér.

Losonczi: Büszke vagyok magamra

– Büszke vagyok magamra, mert elértem az álmomat a kvótaszerzéssel. Jól birkóztam az egész vb-n, szerintem most is többet tettem a töröknél a győzelemért, úgy éreztem, be is tusoltam, de a bírók nem így látták, a jóisten ezt valamiért nem akarta – fogalmazott a döntő után Losonczi Dávid.

Módos Péter szövetségi kapitány kevésbé volt visszafogott: – Felfoghatatlan a számomra, hogy egy vb-döntőben betusolnak valakit, de nem ütik le. Egyszerűen nem értem…

 

 

Váncza István kiesett

A kötöttfogásúak 67 kilogrammos kategóriájában szereplő Váncza István második vigaszági mérkőzésén veszített, így nem küzdhetett meg a bronzéremért és olimpiai kvótát sem szerzett.

Váncza szombaton két sima győzelemmel kezdett, majd a nyolcaddöntőben kikapott a tavalyi vb-bronzérmestől, Hasrat Jafarovtól. Az azeri később döntőbe jutott, így Váncza vigaszágra került. Az FTC birkózója vasárnap előbb nem egészen két perc alatt győzött a mexikói Edsson Rafael Olmos Guiterrez ellen, utána viszont kikapott az olimpiai címvédő iráni Mohammadreza Geraejtól. Geraej gondjairól árulkodott, hogy vasárnap reggel az utolsó pillanataiban tudott csak bemérni. Váncza válldobással elhúzott 4-0-ra, de a szoros meccset végül vitatható döntéssel – lábhasználat miatt nem adtak meg neki egy pontot – kikapott 6-5-re és kiesett.

Szombaton Fritsch Róbert szintén ezüstérmet szerzett, de az ő súlycsoportja, a 72 kg nem szerepel az olimpiai programban.

Borítókép: Losonczi Dávid (felül) hatalmasat küzdött (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.