A címvédő olaszok kínkeservesen szenvedték ki a továbbjutást

A labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők utolsó előtti napján a címvédő Olaszország nagy csatában ért el 0-0-t Ukrajna ellen, amivel kicsikarta a részvételt a kontinenstornán, ám a negyedik kalapból sorsolják majd december 2-án. A sorozat egyik nagy meglepetéseként Albánia megnyerte a csoportját, Szlovénia és Csehország pedig ki-ki meccset megnyerve harcolta ki a részvételt az Eb-n.

2023. 11. 20. 23:13
Ukraine - Italy
Ukraine-Italy Fotó: FEDERICO GAMBARINI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy fogynak a napok, úgy szaporodik a biztos Európa-bajnoki résztvevők száma. Az Eb-selejtezők utolsó előtti napján több fontos kérdésről döntöttek a csapatok, és késő estére tisztázódtak is ezek. A C csoportban Anglia első helyét semmi sem fenyegette, a brit válogatott azonban átélt meleg pillanatokat Szkopjéban. Az első félidő után az északmacedónok álltak jobban: a 41. percben, VAR-ozás után megítélt tizenegyest Enisz Bardi kihagyta, ám Jordan Pickford hiába védett vetődve, a kipattanó labda a korábbi újpesti támadó elé került, aki másodszorra már nem hibázott, a szünetben viszont beállt és az első labdaérintésével kiegyenlített, több gól nem esett, maradt az 1-1.

Ukraine - Italy
Fotó: Federico Gambarini

A második helyért ki-ki mérkőzést játszott Ukrajna és Olaszország, utóbbi számára már a döntetlen is kiváló eredmény volt a szeptemberi első meccs, a milánói 2-1-es siker miatt. Zömmel a címvédő olaszok támadtak, de a semleges pályán, Leverkusenben házigazda ukránok is veszélyeztettek egy-egy gyors ellentámadással. Az utolsó negyedórában Szergej Rebrov csapata nagyon nyomott, a 93. percben Mudrik egy labdaátvétel után átesett Bryan Cristante lábán a tizenhatoson belül, nagyon gyanús volt, de Jesús Gil Manzano játékvezető nem ítélt tizenegyest… Ezzel 0-0 lett a vége, az olaszok örülhettek, ám a sorsoláson nagy valószínűséggel a negyedik kalapból sorsolják majd, ami címvédőként nem nagy dicsőség, Ukrajna pedig még kap esélyt a pótselejtezőben. 

 

Az E csoportban több variáció is létezett, a papírforma albán csoportelsőséget és cseh második helyet ígért, a két ellenfél ugyanis a Feröer szigetek és Moldova volt. Albánia nyugodtan játszhatott, mert már biztos kijutóként várta a fordulót, és talán túlságosan is nyugodtak voltak a játékosai, mert hazai pályán mindössze 0-0-t tudtak játszani a csoport utolsó helyén álló ellenféllel, de így is csoportelső lett. Moldován csak három pont segíthetett, ám erre nem sok esélyt hagyott neki a házigazda cseh válogatott. A hazai csapat irányított, az első félidőben vezetést szerzett, majd az 55. percben emberelőnybe is került, majd nem sokkal később megszületett a második gól is, és a hátra lévő idő puszta formalitássá vált Csehország a biztonság kedvéért a 90. percben megadta a kegyelemdöfést is, és várhatja a december 2-ai sorsolást. 

Fotó: Michal Cizek

Dánia már korábban kiharcolta az Eb-részvételt, Szlovénia továbbjutását azonban fenyegette Kazahsztán a H csoportban, és a két válogatott egymással csapott össze Ljubljanában. A vendégeknek győzniük kellett, hogy célba érjenek, és ez nem volt lehetetlen küldetés. A hazai együttes az első félidő végén tizenegyesből szerzett előnyt, ezt a vendégek a második játékrész elején kiegyenlítették, és ettől kezdve nyílt meccset játszott egymással a két csapat. A 87. percben aztán Szlovénia újra vezetéshez jutott, és erre a kazahoknak már nem válaszuk, a hátra lévő időben két gólt kellett volna lőniük a bravúrhoz, maradt a 2-1 és a szlovén ünnep. Dánia nem sok energiát tett bele az utolsó fordulóba, 2-0-ra kikapott Észak-Írországban, de így a csoport első helyén végzett.

A házigazda németek mellett a selejtezőből már 19 válogatott biztosította helyét a jövő évi, 24 csapatos labdarúgó Európa-bajnokságon, amelyre június 14. és július 14. között kerül sor. A 2024-es labdarúgó Eb biztos résztvevői: Németország (házigazdaként), MAGYARORSZÁG (G csoportból), Spanyolország (A), Skócia (A), Franciaország (B), Hollandia (B), Anglia (C), Olaszország (C), Törökország (D), Albánia (E), Csehország (E), Belgium (F), Ausztria (F), Szerbia (G), Dánia (H), Szlovénia (H), Románia (I), Svájc (I), Portugália (J), Szlovákia (J).

Európa-bajnoki selejtezők, utolsó forduló, hétfő

C csoport
Ukrajna–Olaszország 0-0
Észak-Macedónia–Anglia 1-1 (1-0), gólszerzők: Bardi (41.), ill. Kane (59.) 
a csoport végeredménye: 1. Anglia 20, 2. Olaszország 14, 3. Ukrajna 14, 4. Észak-Macedónia 8, 5. Málta 0.

E csoport
Csehország–Moldova 3-0 (0-0), gólszerzők: Doudera 14., Chory 72., Soucek 90.
Albánia–Feröer 0-0
a csoport végeredménye: 1 Albánia 15, 2. Csehország 15, 3. Lengyelország 11, 4. Moldova 10, 5. Feröer szigetek 2.

H csoport
Észak-Írország–Dánia 2-0 (0-0), gólszerzők: Price (60.), Charles (81.) 
San Marino–Finnország 1-2 (0-0), gólszerzők: Berardi (90+8 – 11-esből), ill. Soiri (50., 58.) 
Szlovénia–Kazahsztán 2-1 (1-0), gólszerzők: Sesko (41. – 11-esből), Verbic (86.), ill. Orazov (48.) 
a csoport végeredménye: 1. Dánia 22, 2. Szlovénia 22, 3. Kazahsztán 18, 4. Finnország 18, 5. Észak-Írország 9, 6. San Marino 0.

Borítókép: A fehér mezes olaszoknak nagyot kellett harcolniuk az Eb-részvételért (Fotó: Federico Gambarini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.