Lavinát indított el a PL, a kizárás fenyegeti a Cityt és a Chelsea-t

Bomba robbant a Premier League-ben. Nem túlzás a felütés, ilyen még tényleg nem történt az angol futball elitligájában: egy független bizottság döntése alapján azonnali hatállyal tízpontos levonással büntették az Everton FC-t, miután a klub megsértette a liga pénzügyi fenntarthatóságra vonatkozó szabályzatát. Ez még pénteki hír, ám könnyen lehet, ez csupán az a hógolyó, amely lavinává dagad, és ki tudja, milyen pusztítást végez majd. A hírek szerint a Manchester City és a Chelsea lehet a következő áldozat.

2023. 11. 18. 10:06
null
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola attends the English FA Cup fourth round football match between Manchester City and Arsenal at the Etihad Stadium in Manchester, northwest England, on January 27, 2023. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. / Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Manchester City állítólag nagy bajban van. És nagy bajban van a Chelsea is a hírek szerint. Évek óta téma, hogy Európa legnagyobb klubjai folyamatosan megsértik a pénzügyi fair play-t, a gazdálkodással kapcsolatos szabályokat, de teszik ezt annak a tudatában, hogy az illetékesek – mint például az UEFA és az adott ligák vezetői – szemet hunynak, mert ezt kívánja az üzlet érdeke, hiszen a neves klubok kiesésével csökkenne a bajnokságok, nemzetközi sorozatok iránt az érdeklődés.

Fotó: AFP

A Premier League 1992 óta tartó történetében mindössze kétszer büntettek klubot pontlevonással, de egyik oka sem a tudatos pénzügyi vétség volt: az 1996–1997-es évadban a Middlesbrough-tól három pontot vont le a PL, miután nem tudta lejátszani a Blackburn elleni bajnoki mérkőzését, míg 2010 márciusában a csődvédelem alá került Portsmouth-tól kilenc pontot vett el a liga. Mondhatni tehát, hogy történelmi döntés született pénteken, ugyanis a PL a hivatalos honlapján tudatta, hogy egy független bizottság döntése alapján azonnali hatállyal tízpontos levonással büntette az Everton FC-t, miután a klub megsértette a liga pénzügyi fenntarthatóságra vonatkozó szabályzatát.

Az Everton fellebbez

A PL közleménye szerint a klub az ötnapos meghallgatások során elismerte a szabályszegést – a liga által vizsgált időszakban az Everton 124,5 millió fontnyi veszteséget termelt, ez meghaladta a szabályzat által engedélyezett 105 millió fontos küszöböt. A Sky Sports információi szerint az Everton épülő új stadionjával kapcsolatos költségek kamataival akadt probléma. A klub hivatalos közleményben jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, mert szerinte a bizottság aránytalan és igazságtalan büntetést szabott ki rá, nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy nem működött együtt jóhiszeműen a ligával. Az Everton közleménye azzal zárul, hogy a klub nagy érdeklődéssel fog követni minden, a pénzügyi fenntarthatósági szabályzattal kapcsolatos ügyet.

Fotó: AFP

Bajban vannak sztárklubok is

A jelek szerint lesz is mit figyelemmel kísérnie. A The Times úgy tudja, a következő két áldozata a rendcsinálásnak két igazi nagyvad, a Manchester City és a Chelsea lesz. A Bajnokok Ligája címvédőjét nem kevesebbel vádolják, mint hogy 115 pontban szegte meg a szabályokat, amiért 30 pontos levonás vagy kizárást kaphat a Premier League-ből, de a lap azt írja, az eljárás akár két évig is elhúzódhat, így ez a büntetés nem most lesz aktuális. A Chelsea esetében a vizsgálat már javában tart és elkerülhetetlennek tűnik, de a londoniak maguk jelentették be a 2022. nyári tulajdonosváltás után, hogy a korábbi tulajdonos, Roman Abramovics regnálása alatt jelentős összegű kifizetések történtek, amelyekkel megszegték a Premier League szabályait, így a londoni klubot is a 30 pontos levonás vagy a kizárás veszélye fenyegeti.

Borítókép: Josep Guardiola ennél is komorabb lesz, ha a klubját megbüntetik (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.