„Oké, távozz!” – mondta Guardiola a tehetségnek, aki most kibabrált vele

Pep Guardiola nem bánta meg, hogy a nyáron elengedte Cole Palmer kezét. A Manchester City akadémiáján nevelkedett középpályás a több játéklehetőség reményében igazolt a Chelsea-be, amelynek színeiben olyan jól teljesít, hogy most először meghívót kapott az angol válogatottba. Palmer az elmúlt hétvégén pontot érő, hosszabbításban szerzett drámai góllal babrált ki a Cityvel és volt spanyol edzőjével. Guardiola talán túlságosan könnyedén mondott le róla.

2023. 11. 14. 13:04
English Premier League - Chelsea vs Manchester City
epa10972254 Chelsea's Cole Palmer celebrates after scoring a penalty goal during the English Premier League soccer match between Chelsea FC and Manchester City, in London, Britain, 12 November 2023. EPA/DANIEL HAMBURY No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services' or as NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: DANIEL HAMBURY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztusban eleinte úgy tűnt, hogy végre eljöhet Cole Palmer ideje a Manchester City csapatában. A saját nevelésű, 21 éves támadó középpályás előbb az Arsenal ellen tizenegyespárbajban elveszített Angol Szuperkupán szerzett gólt, majd Pep Guardiola a kezdőbe állította őt a Sevilla elleni Európai Szuperkupán, amelyen újra betalált a kapuba, s ezt a döntőt végül meg is nyerte a City tizenegyesekkel. A jó előjelek ellenére, mindössze két héttel később Palmer távozott, 47 millió euróért leigazolta őt a Chelsea.

English Premier League - Chelsea vs Manchester City
Cole Palmer trükkjeire Pep Guardiola és a Manchester City nem volt minden áron vevő (Fotó: EPA/Daniel Hambury)

Palmer októbertől gyakorlatilag alapemberré vált Mauricio Pochettino együttesében, azóta hat Premier League-meccsen négy gólt és két gólpasszt jegyzett. A legutóbbi fordulóban volt csapata, a Manchester City ellen volt eredményes, a hosszabbítás ötödik percében talált a kapuba tizenegyesből, amivel az utolsó utáni pillanatban kialakította a 4-4-es végeredményt, pontot mentve a Chelsea-nek. S még inkább: két ponttól megfosztva Guardiola címvédő csapatát. Egyfajta bosszúnak is beillett a drámai Palmer-gól.

A főleg jobbszélsőként bevetett futballista teljesítményére Gareth Southgate szövetségi kapitány is felfigyelt, aki most először meghívta őt a jelenleg a Málta és Észak-Macedónia elleni Európa-bajnoki selejtezőkre készülő angol válogatottba. Palmer a korosztályában a legnagyobb tehetségek közé tartozik Angliában, a Manchester City mégsem adta meg neki az igazán nagy lehetőséget, még úgy sem, hogy nyolcéves kora előtt csatlakozott a klub utánpótlásához, és lényegében ott nőtt fel.

Miért mondott le róla Pep Guardiola és a Manchester City?

Palmer már 2020 szeptemberében bemutatkozott a Manchester City első csapatában, de Guardiola még az előző, triplával bearanyozott idényben is csak perememberként foglalkoztatta. Mindent egybevetve Palmer ugyan 25 meccsen pályára a lépett a bajnok, kupa- és BL-győztes Cityben, de ez valójában mindössze 850 játékpercet jelentett neki, ami nem sok, kevesebb mint tíz mérkőzés ideje.

Ugyan a nyáron a szuperkupák alapján úgy tűnhetett, hogy Palmer a mostani szezonban több lehetőséghez juthat, valamiért mégsem érezte a bizalmat, ezért távozni akart. Az elmúlt hétvégi 4-4 után persze téma volt a klubváltása, amit Guardiola így idézett fel a saját szemszögéből:

– Amikor hozzánk került, Cole elfogadta, hogy fejlődnie kell, de egy-két évvel később már azt mondogatta, hogy nem akar itt lenni, mert úgysem fog játszani. Erre én mondtam neki, hogy Riyad Mahrez távozik, és meg fogja kapni az esélyt. De ő csak hajtogatta, hogy nem fog játszani, míg végül azt mondtam, „oké, akkor távozz”. Megkapta, amit akart, és ez jó neki. Fiatal és tehetséges, ha nem lenne az, nem lett volna helye nálunk.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Palmer posztjáról Mahrez tényleg elment a Citytől Szaúd-Arábiába a nyáron, de Guardiola igazolt is a helyére egy új szélsőt: a belga Jérémy Doku hatvanmillió euróért érkezett a francia Rennes-ből. Innen nézve Palmer joggal érezhette úgy, hogy sokkal több lehetőséghez nem juthat.

A távozása, illetve a Chelsea busás ajánlata jól jött a Citynek, amelynek bevételt is kell szereznie, hogy megfeleljen a pénzügyi Fair Play szabályainak. Így a klub nem is nagyon küzdött Palmer maradásáért, nem állt az útjába.

Kicsoda valójában a Chelsea új sztárja, Cole Palmer?

Cole Palmer 2002-ben született Manchesterben, és úgy volt közel tizenöt évig a City játékosa, hogy gyerekként a városi rivális Manchester United szurkolója volt. – Annak idején Wayne Rooney volt a példaképem – ismerte el kötődését a Vörös Ördögökhöz.

Öt évvel ezelőtt a City kis híján megvonta Palmer ösztöndíját, és csaknem kitette őt az utánpótlásából, mert fizikailag nem volt elég erős. Ifjúsági edzője azonban kiállt mellette, így Palmer maradhatott, ennek ára viszont az volt, hogy rosszabb feltételekkel kapott szerződést, mint a társai. Kár lett volna veszni hagyni…

Palmer hidegvérű gólja a Manchester City ellen: 

Az eddig kiválő ősze után a Chelsea edzője, Mauricio Pochettino visszafogottan nyilatkozott róla: – Megvan a képessége ahhoz, hogy igazi játékmester legyen, de még idő kell neki, tanulnia és fejlődnie kell, néhány év múlva derül ki, hogy azzá a nagyszerű futballistává válik-e, akit most látunk benne.

Borítókép: Cole Palmer ünnepli a Manchester City ellen lőtt gólját (Fotó: EPA/Daniel Hambury)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.