A bíróverő klubelnök védekezik: „csak az arcába akartam köpni” + videó

Felfüggesztették a török labdarúgó-bajnokságot az Ankaragücü első embere, Faruk Koca miatt. A bíróverő klubelnök is kórházba került, miután a Rizespor elleni bajnoki végén behúzott egyet Halil Umut Meler bírónak, aki szerinte kiprovokálta az esetet. A botrányra már Recep Tayyip Erdogan török elnök és Gianni Infantino, a FIFA első embere is reagált, mindenki egyöntetűen elítéli a bíróverő klubelnök tettét, akit az eset másnapján letartóztattak.

2023. 12. 12. 13:50
MKE Ankaragucu President Faruk Koca punches referee Halil Umut Meler
ANKARA, TURKIYE - DECEMBER 11: Faruk Koca, President of MKE Ankaragucu throws a punch to the referee Halil Umut Meler after the Turkish Super Lig week 15 football match between MKE Ankaragucu and Rizespor at Eryaman Stadium in Ankara, Turkiye on December 11, 2023. The match ended 1-1. Emin Sansar / Anadolu (Photo by Emin Sansar / ANADOLU / Anadolu via AFP) Fotó: Anadolu via AFP/Emin Sansar
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunkban is beszámoltunk arról, hogy megdöbbentő jelenetek játszódtak le hétfő este, az Ankaragücü–Rizespor török bajnoki labdarúgó-mérkőzés lefújása után. A hazai klub elnöke, Faruk Koca a pályára rohant, és ököllel arcon ütötte Halil Umut Melert, a meccs játékvezetőjét, aki szerint halálos fenyegetés is elhangzott. A bíróverő klubelnök tettére drasztikus lépéssel felelt a helyi labdarúgó-szövetség: felfüggesztette a bajnokságot, minden osztályt figyelembe véve. Faruk Kocát két további gyanúsítottal együtt őrizetbe vették. A bíróverő klubelnök esete nagy vihart kavart, a közösségi médiában Recep Tayyip Erdogan török elnök és Gianni Infantino, a FIFA első embere is reagált a botrányra.

CONMEBOL Copa America 2024 Official Draw Gianni Infantino FIFA bíróverő klubelnök
Gianni Infantino, a FIFA elnöke elfogadhatatlannak nevezte a bíróverő klubelnök tettét (Fotó: Getty Images via AFP/Megan Briggs)

Lehet elemezni, hogy a Meler jogosan vett-e el egy gólt az Ankaragücütől VAR-vizsgálat után vagy túl szigorú volt-e a hazaiak piros lapja, de valójában felesleges. Sem a vitatott esetek, sem a Mocsi Attila nélkül felálló Rizespor 97. perces egyenlítő gólja nem indokolhatja Faruk Koca és társai tettét. A játékvezető ugyanis nemcsak a klubelnöktől kapott, annak egyik kísérője fejbe rúgta az ütés miatt földre került Melert.

A bíróverő klubelnök meghökkentő védekezése

Az eset után a szívproblémáktól szenvedő Kocát is kórházba vitték, de azóta letartóztatták őt és két további gyanúsítottat.

Azt mondta, kicsinállak, majd rám mutatott és azt mondta, megöllek

– idézte fel Meler, aki a jelenlegi legelismertebb török játékvezető, ebben az idényben többek között három Bajnokok Ligája-csoportmeccset is vezetett.

Koca is megszólalt az ügyben, de ezzel sem sokat segített helyzetén.

– Minden a bíró hibás döntései és provokatív viselkedése miatt történt. A célom az volt, hogy verbálisan fejezzem ki az egyet nem értésemet, valamint az arcába köpjek – védekezett a bíróverő klubelnök. A köpésből végül ütés lett…

Erdogan és a FIFA-elnök is reagált

A török labdarúgó-szövetség rendkívüli ülésen vitatja meg, mit tegyen az erőszak ellen, addig minden szinten felfüggesztették a labdarúgó-bajnokságokat az országban.

A török elnök, Recip Tayyap Erdogan hivatalos X-felületén ítélte el a bíróverő klubelnök tettét:

– Elítélem a Halil Umut Meler játékvezető elleni támadást, és mielőbbi felépülést kívánok neki. A sport békét és testvériséget jelent. A sport nem egyeztethető össze az erőszakkal. Soha nem engedjük meg, hogy erőszakra kerüljön sor a török ​​sportban.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino elfogadhatatlannak nevezte a történteket, és szigorú intézkedésekre szólította fel az illetékes hatóságokat.

– Játékvezetők nélkül nincs labdarúgás. A játékvezetőknek, játékosoknak, szurkolóknak és stábtagoknak biztonságban kell érezniük magukat, hogy élvezhessék a játékot – hangsúlyozta a sportvezető.

Mi történt az Ankaragücü és a Rizespor meccsén?

Borítókép: Az Ankaragücü elnöke köpés helyett behúzott a játékvezetőnek (Fotó: Anadolu via AFP/Emin Sansar)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.