Egy magyar csapat is a Manchester City ellenfele a nemzetközi szavazáson!

Vívóink remekeltek az idei, milánói világbajnokságon: aranyérmes lett a párbajtőröző Koch Máté, férfikardcsapatunk (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás) és női kardcsapatunk (Pusztai Liza, Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Szűcs Luca) is, a nők megvédték a vb-címüket. Szilágyi Áron egyéniben harmadikként zárt. Női kardozóink a sikerüket a csapategységnek köszönhetik Gárdos Gábor vezetőedző szerint.

2023. 12. 26. 12:11
BATTAI Sugár Katinka; SZÛCS Luca; MÁRTON Anna; PUSZTAI Liza
Milánó, 2023. július 30. Márton Anna, Battai Sugár Katinka, Szûcs Luca és Pusztai Liza (b-j), miután gyõztek a dél-koreai csapat ellen a milánói vívó-világbajnokság nõi kard csapatversenyének elõdöntõjében 2023. július 30-án. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem attól alkotnak csapatot, hogy egyforma mezben járnak. Ők tényleg belülről szeretik egymást és összejárnak – mondta az M1 aktuális csatornának évértékelőjében Gárdos Gábor, aki elárulta, hogy a csapattagok – Battai Sugár Katinka, Márton Anna, Pusztai Liza és Szűcs Luca – egyéniben is drukkolnak egymásnak, ami nagyon ritka.

BATTAI Sugár Katinka; SZÛCS Luca; PUSZTAI Liza; MÁRTON Anna
Így örültek a mieink, miután a vb-döntőben legyőzték a franciákat. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Gárdos Gábor az interjúról betegség miatt hiányzó Pusztairól szólva azt emelte ki, hogy amikor rossz formában van, akkor is be tudja fejezni az asszóit. A mester úgy vélte, az M4 Sport–Az Év Sportolója Gálán a négyes a szintén világbajnok férfi kardozókkal van versenyben az év csapata címért egyéni sportágakban. Hozzátette, a Nemzetközi Sportújságírók Szövetségénél pedig a legjobb húsz csapat közé jelölték tanítványait többek között a Bajnokok Ligája-győztes Manchester City labdarúgócsapatával és a világbajnok argentin futballválogatottal együtt.

– Nagyon sokat vártam rájuk, de megérte. Nagyszerű, hogy van egy ilyen csapat. Nagyon későn tudtam megtapasztalni, milyen klassz, milyen ereje van, ha egy ilyen szenzációs csapat van mellettem – mondta a 28 éves Márton Anna. – Liza volt, aki először elkezdett felérni hozzám, amitől feléledt bennem egy egészséges küzdőszellem azok után, hogy hosszú ideig a semmiben voltam itthon. Ezt követően alakult át bennem, hogy ebből lehet egy jó csapat, aztán jöttek a csajok is, azóta pedig csodákat csinálunk.

Márton Anna térdsérülésével kapcsolatban elárulta, még nem tud vívni a társaival, de a gyógytornát és az iskolázást a keretedzésen belül csinálja, mert hiányoztak neki a lányok. Megjegyezte, bár ő a rangidős, de a legtöbb „hülyeségben” benne van, mert ez is erősíti a csapatszellemet, ami apróság, de mégis nagyon fontos.

– Azt a sikert kicsit nehezebb volt feldolgozni, mint egy-egy rosszabb versenyt. A rutinnal ez majd javul a következő években – mondta a világkupa-sorozatban aratott egyéni diadaláról Battai Sugár Katinka. – Csapatban egész évben stabilan tudtam vívni és a junioroknál is világbajnokok lettünk.

A DEAC húszesztendős kardozója megtiszteltetésnek nevezte, hogy az év női vívójának választotta a hazai szövetség.

– Azt kívánom, jövőre ugyanilyen egységesen, csapatként vívjunk és persze azt, hogy Panka térde teljesen meggyógyuljon – nézett a jövőbe Battai Sugár, aki éppen Márton Annát, valamint az ukrán Olga Harlant nevezte meg olyan példaképnek, akikre vívásuk és hozzáállásuk miatt kiskora óta felnézett.

A 21 éves Szűcs Luca azt emelte ki, hogy Battai Sugárral tényleg szinte együtt nőttek fel, a versenyeken mindig egy szobában vannak, így nagyon összeszoktak és szerinte ezt az összetartást sikerült átültetni négyesben az egész csapatra.

– Nehéz volt a címvédés. Az első világbajnoki címnél mondhatjuk, hogy szerencsénk is volt, jól jött ki a lépés, mindenkinek nagy napja volt. De a másodiknál a franciák is jobban készültek ellenünk a döntőben, rajtunk is nagyobb volt a teher, mégis sikerült – fogalmazott Szűcs Luca.

Borítókép: Márton Anna, Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca és Pusztai Liza a milánói vívó-világbajnokságon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.