A szünet után jött az összeomlás, itthon ütötték ki a válogatottat

Gyenge hetet zárt a magyar férfi-kosárlabdaválogatott: csütörtökön Izlandon kapott ki, tegnap pedig Szombathelyen Olaszország ellen szenvedett vereséget Európa-bajnoki selejtezőn. Az első két negyedben mindkét csapat rengeteget hibázott, pontatlanul dobott, és ekkor a magyar együttes egy ponttal vezetett. Az olaszok ezután sebességet váltottak, feljavultak, a harmadik negyedben állva hagyták a magyar válogatottat, és végül 83-62-re megnyerték a mérkőzést.

2024. 02. 25. 19:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen emlék marad az Izlandon elszenvedett vereség . Rosszul kezdte a magyar férfiválogatott az Európa-bajnoki selejtezőket, ám csütörtökön erős csapattól kapott ki, amit bizonyít, hogy a második fordulóban az izlandiak mindössze egy ponttal maradtak alul Törökországban (76-75). a csoportról és az akkor még előttük álló Olaszország elleni mérkőzésről ezt nyilatkozta lapunknak: „Négy nagyon jó csapat alkotja a csoportot, most vasárnap mi is hozhatjuk a bravúrt az olaszok ellen. Más stílusú csapatot fogadunk, amelynek szinte minden tagja az Euroligában játszik, inkább az egyéni képességekre épít, most már rájuk összpontosítunk, és harcolunk minden egyes meccsen.”

Hanga Ádámra nem lehetett panasz. Forrás: Fiba.com

Az olasz válogatottat egyszer sikerült tétmeccsen legyőzni az elmúlt húsz évben: a 2009-es Európa-bajnokság selejtezőjében Mészáros Lajos szövetségi kapitány együttese a jelenlegi MKOSZ-elnök Báder Márton (15 pont) vezérletével 68-64-re nyert 2008. augusztus 23-án Szolnokon. A másik három találkozón Olaszország győzött (2008. szeptember 10., 75-68; 2018. szeptember. 17., 69-63; 2019. február 22., 75-41), s az utolsó meglehetősen fájó élmény.

Több tripla mint dupla

A törökök ellen az első fordulóban Pesaróban 87−80-ra nyerő olasz válogatottnak négy helyen változott a kerete a szerdaihoz képest: a meccs embere, az NBA-t is megjárt Nicolò Melli (17 pont, hét lepattanó, három gólpassz) előzetes megegyezés alapján nem tartott a többiekkel, ahogyan Stefano Tonut sem, akinek a keze a találkozó hajrájában sérült meg. Rajtuk kívül Diego Flaccadori (Milano) és Matteo Spagnolo (Alba Berlin) sem jött el Szombathelyre, ugyanakkor Davide Casarin (Venezia) csatlakozott a csapathoz.

Perl Zoltán ezúttal a szokásosnál gyengébben teljesített. Forrás: Fiba.com

Szombathelyen telt ház előtt kezdődött el a mérkőzés, és roppant furcsa első két negyedet láthattunk – arról szólt, hogy melyik válogatott hibázik kevesebbet. Hanga Ádám kivételével a magyar játékosok kimondottan gyámoltalannak tűntek, dobások sora maradt ki, a lepattanókra zömmel az olaszok mozdultak gyorsabban, akik ráadásul rendre tiszta helyzetekből célozhatták meg a gyűrűt. Ha ezt pontosan teszik, nagyon hamar elhúzhattak volna, ám szerencsére nem így tettek. A szünetig több tripla kísérletük volt, mint dupla, ám igen gyenge százalékkal.

 

A magyar válogatott pedig nem jól játszva, de szívósan harcolva folyamatosan tapadni tudott a sok lehetőségét elpackázó ellenfélre, sőt Perl Zoltán és Mikael Hopkins hárompontosaival a második negyed hajrájához érve át is vette a vezetést. A pihenőre vonuláskor 37-36-ot mutatott az eredményjelző, azaz mindössze 73 pont született húsz perc alatt, ami jelzi, mennyire pontatlanok voltak a játékosok. 

Sajnos a szünet az olaszoknak tett jót, bement néhány triplájuk, a palánk alól is eredményesek voltak, egy 7-0-s rohanással állva hagyták a magyar csapatot, amely nem tudott újítani, és hét perc alatt 14 pontos hátrányba került.

Képtelen volt a gyűrűbe találni, a védekezése is szétesett, a vendégek gyakran le is indították, és ebben a negyedben el is dőlt a mérkőzés, ennek a tíz percnek a 9-28-as részeredménye bátran mondható katasztrofálisnak... Az utolsó játékrészben így 18 pontos hátrányt kellett volna ledolgozni, ám erre esély sem nyílt. Kiütés lett a vége, Olaszország már 30 ponttal is vezetett, de 62-83 lett a vége.

Európa-bajnoki selejtező, B csoport, 2. forduló: Magyarország−Olaszország 62-83 (15-17, 22-19, 9-28, 16-19), Törökország−Izland 76-75, a csoport állása: 1. Olaszország 4, 2. Törökország 3, 3. Izland 3, 4. Magyarország 2

Borítókép: Az olasz játékosok, köztük Severini uralták a palánkok alatti területet (Forrás: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.