Az új szövetségi kapitány nem ilyen bemutatkozásra vágyott

Megkezdte a selejtezőket a magyar férfi kosárlabda-válogatott a jövő évi Európa-bajnokságra. Az új szövetségi kapitány, Gasper Okorn Izlandon mutatkozhatott be, ahol a csapatára roppant nehéz mérkőzés várt. Az is lett, a hazai együttes rendkívül szívósan harcolt, minden egyes pontért meg kellett küzdeni, és bár a magyar válogatott a negyedik negyed derekáig vezetett néhány ponttal, a hajrában túl sokat hibázott, és a fellelkesült izlandiak 70-65-re megnyerték a mérkőzést.

2024. 02. 22. 22:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges meccsnek ígérkezett. Először is azért, mert a magyar férfi kosárlabda-válogatott kiharcolta a részvétel jogát az előző két Európa-bajnokságra, és az előző szövetségi kapitánya, Ivkovics Sztojan szerint ott tart, hogy ez számára már kötelező – és most Izlandon elindult az újabb selejtezősorozat. Másodszor pedig azért, mert az új szövetségi kapitánynak, Gasper Okornnak ez volt első meccse ebben a szerepkörben, és ezzel a kötelező kijutással nem könnyű az öröksége.

Gasper Okorn először irányított szövetségi kapitányként. Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

A szlovén edző egyébként a találkozó előtti napokban hangsúlyozta, a továbbjutás nem egy meccsen dől el, ám ezzel alighanem csak a terhet akarta levenni a játékosai válláról. Az igazság az, hogy a nálunk jóval erősebb Olaszország és Törökország ellen kicsi az esélyünk a sikerre, így minden bizonnyal az Izland elleni két mérkőzésen lehet kinyitni a kaput a kontinenstorna felé. Azaz: bár ez csak az első meccs a selejtezőkön, egyben talán a legfontosabb is.

Telt ház fogadta a két csapatot a Laugardalshöll nevű csarnokban, ez mintegy 2500 nézőt jelent. A magyar csapat szállodájának magyar pincérnője szerint mintegy ötszáz honfitársunk él Reykjavikban, jól beazonosíthatóan közülük hárman hangos harci kiáltással üdvözölték a válogatottat. Eljött a mérkőzésre a nagy sikert aratott A besúgó című sorozat rendezője is, aki két hónapja tartózkodik Izlandon, és hétfőn kezdi meg egy Hódító Vilmosról szóló sorozat forgatását.

 

A fizikumok csatája zajlott

Gasper Okorn a Váradi Benedek, Golomán György, Tóth Ádám, Perl Zoltán kezdőötöst küldte a pályára, amely az első négy percben csak triplát dobott, méghozzá hármat, a jó védekezésnek köszönhetően a házigazda viszont csak két dupláig jutott. Tóth, majd Keller Ákos dolga volt a 216 centire nőtt Tryggvi Hlinason semlegesítése. A védekezés jól működött, ám a dobások pontatlanná váltak, és Izland egyenlíteni tudott. Perl Zoltán pontjaival és gólpasszaival sikerült 19-16-ra megnyerni az első negyedet.

Váradi Benedek nyakán is mindig lógott egy védő. Fotó: MKOSZ/Girgász Péter

A színvonal nem volt túl magas, inkább a fizikumok csatája zajlott a pályán, mindkét oldalon sok hibával. A külső dobások többnyire célt tévesztettek, a palánkok alatt nehéz volt boldogulni, így aztán minden pontért meg kellett szenvedni mindkét oldalon. Fej fej mellett haladtak előre a felek, a magyar válogatott vezetett kicsivel, a nagyszünetben négy pont volt az előnye. Golomán két, Váradi Benedek egy hárompontosával a harmadik negyed közepére sikerült ezt kilencre növelni, és ebben az időszakban a védekezésre sem lehetett panasz. A gond az volt, hogy ha nem jöttek be a távoli dobások, alig sikerült a gyűrűbe találni, és emiatt a hihetetlenül szívós hazai csapatot nem sikerült lerázni.

 

Csúnyán elrontott negyedik negyed

Mindössze kétpontos magyar előnnyel fordultak rá a csapatok az utolsó negyedre. Sokáig egyik sem tudott a gyűrűbe találni, majd hét perccel a vége előtt Izland fordítani tudott, és a 35. percre kilenc ponttal ellépett! A magyar játékosok sorra hibáztak, ám Perl Zoltán beállása jót tett, sikerült felzárkózni. Sajnos társa nemigen akadt, és bár Golomán és Keller triplája még felcsillantott némi reményt, több tiszta dobás is kimaradt, így egy elrontott negyedik negyeddel a magyar 70-65-re válogatott kikapott.

Európa-bajnoki selejtező, B csoport, 1. forduló: Izland–Magyarország 70-65 (16-19, 17-18, 16-14, 21-14), Olaszország–Törökország 87-80.

 

Borítókép: Óriási csata dúlt a palánkok alatt (Forrás: Fiba.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.