Első Eb-ellenfelünk, Svájc okkal félhet, két helyről támadnak rá + videó

Labdarúgó-válogatottunk a németországi Európa-bajnokságon szombaton Svájccal játssza az első mérkőzését, amely az Eb-históriában birtokol egy rekordot: ő adja a kontinenstornák valaha volt legfiatalabb gólszerzőjét. Ám Johan Vonlanthen rekordját most ketten is veszélyeztetik: a spanyol válogatottból Lamine Yamal, a franciából pedig Warren Zaïre-Emery.

2024. 06. 12. 13:52
Spanish national soccer team prepares for UEFA EURO 2024
Fermin López, Lamine Yamal és Pau Cubarsí a spanyol válogatott egy korábbi edzésén. Előbbi „már” 21 éves... Fotó: EPA/Chema Moya
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Johan Vonlanthen egészen pontosan 18 éves és 141 napos korában talált be a 2004-es, portugáliai Eb-n a franciák ellen, a csoportkör 3. fordulójában. Svájc azonban 3-1-re kikapott, és egy pontjával a csoportja negyedik helyén végzett, kiesett. Ezzel együtt Vonlanthen azóta is az Eb-történelem legfiatalabb gólszerzője, megelőzve az ugyanezen a tornán négy nappal korábban eredményes Wayne Rooney-t (az angolok támadója éppen a svájciakat szomorította el). Érdekesség, hogy tíz legfiatalabb gólszerző között van egy magyar is, a hatodik helyen Bene Ferenc, aki az 1964-es Eb-n 19 évesen és 183 naposan szerzett gólt a spanyolok ellen (1-2). Meg kell említeni, hogy a kilencedik helyen álló olasz Pietro Anastasi az Eb-döntők legfiatalabb gólszerzője, s 1968-ban hazai pályán, Rómában az olaszok az 1-1-re végződött első találkozó után a másodikon 2-0-ra nyertek is a jugoszlávok ellen.

Forrás: UEFA

Johan Vonlanthen történelmi gólja:

 

Ronaldo már húsz éve is szerzett gólt az Eb-n 

Az UEFA honlapján levő tízes listán ott van a portugál Cristiano Ronaldo, aki 2004-ben 19 évesen szerezte az első Eb-góját, s most húsz évvel később is remek formában van, kedd éjjel az írek ellen 3-0-ra megnyert felkészülési meccsen kétszer is betalált. A top 10-be legutóbb 2016-ban a szintén portugál Renato Sanches tudott betörni, a  harmadik helyre, most viszont ketten is vannak, akik Vonlanthen nevét is leradírozhatják az első helyről: a spanyol válogatottból Lamine Yamal (Barcelona), a franciáktól pedig Warren Zaïre-Emery (Paris Saint-Germain). Az UEFA június 7-i cikke melléjük vette Pau Cubarsít (Barcelona) is, de ő éppen azon a napon lett a spanyol keretszűkítés áldozata. 

Ronaldo első Eb-gólja, a statisztikája pedig tegnap óta így néz ki: 207 válogatott meccs/130 gól.

 

Yamal és Zaïre-Emery gólja sem lenne váratlan 

Yamal még csak 16 éves, ha pályára lép, akkor az Eb-k történetének legfiatalabb labdarúgója lesz, 2007. július 13-n született, így ő van helyzeti előnyben; Zaïre-Emery 2006. március 8-án látta meg a napvilágot. Yamal az eddigi hét válogatottbeli fellépésén már két gólt szerzett, míg Zaïre-Emery három meccsen egyszer volt eredményes a francia válogatottban. Nem lenne meglepetés tehát, ha a németországi tornán is betalálnának. Johan Vonlanthen korrekordja nagy veszélyben van. A spanyolok előbb lépnek pályára, már szombaton a horvátok ellen.

Egy trükk Lamine Yamaltól a PSG ellen:

Ez pedig történelmi gól Zaïre-Emerytől, Gibraltár ellen a 16. percben, az első válogatott meccsén. Nagy pech, hogy a gólszerzés közben megsérült, le kellett cserélni. De 17 évesen és 255 naposan ő lett a legfiatalabb gólszerző a francia válogatottban 1914 óta.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.