Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Szoboszlai Dominik és Cristiano Ronaldo a két véglet, megdőlhet a magyar Eb-csúcs

Péntek este lejárt a határidő, immár minden válogatott benevezte játékosait a németországi Európa-bajnokságra. Cristiano Ronaldo lett az első játékos, aki hatodszor is Eb-keretbe került, s ő lesz egyben az idei foci Eb legidősebb csapatkapitánya. Ennek a skálának a másik végén Szoboszlai Dominik nevét találjuk. Cristiano Ronaldo csapattársa, Pepe is várhatóan csúcsot dönt az Európa-bajnokság alatt, Szoboszlai Dominik elődje, Király Gábor korrekordját.

2024. 06. 09. 5:25
Szoboszlai Dominik Magyarország Izrael magyar válogatott foci Eb
Szoboszlai Dominik a foci Eb legfiatalabb csapatkapitánya lesz Fotó: MTI/Derencsényi István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2022 végén, visszavonulása után jelentette be, hogy lesz a magyar válogatott új csapatkapitánya. Sok esetben a karszalag egy idősebb, rutinos vezéregyéniséghez kerül, Szoboszlai viszont éppen csak betöltötte addigra a 22. életévét. Azóta bizonyított, hogy rászolgált a bizalomra, az Európa-bajnokság előtt viszont újra szembesülünk vele, mennyire szokatlan volt a döntés. Szoboszlai Dominik a foci Eb legfiatalabb csapatkapitánya lesz, 23 éves és 233 napos lesz a torna nyitónapján. A másik véglet 39 évesen és 130 naposan ő lesz az Európa-bajnokság legidősebb csapatkapitánya.

Portugal's forward #07 Cristiano Ronaldo runs with the ball during the EURO 2024 first round group A qualifying football match between Portugal and Slovakia at the Dragao stadium in Porto on October 13, 2023. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP) foci Eb 2024 legidősebb csapatkapitány Szoboszlai Dominik
Cristiano Ronaldo hatodik foci Eb-jén a legidősebb csapatkapitány lesz (Fotó: AFP/Miguel Riopa)

Szoboszlai mellett még három harmincévesnél fiatalabb csapatkapitány lesz az Eb-n, s különös módon mindannyian a PSG-ben töltötték az előző szezont: az egyaránt 25 éves Gianluigi Donnarumma (Olaszország) és (Franciaország), valamint a 29 esztendős Milan Skriniar (Szlovákia). A Paris Saint-Germain mellett a Liverpool is három csapatkapitányt ad a tornára, Szoboszlai mellett a hollandoknál a mieinkkel egy csoportban szereplő skótoknál Andy Robertson viseli a karszalagot.

Cristiano Ronaldo útja rögös lenne Szoboszlai Dominiknak

Ronaldo az első futballista, aki hat Európa-bajnokságon is keretbe került, s minden bizonnyal ezúttal is pályára lép majd. Hat Eb húsz évet jelent a csúcs közelében, s még a balszerencse elkerülésére is szükség van. A portugál zseni egyetlen tornát sem sérülés miatt, mint három éve Szoboszlai, aki a szombati, Izrael elleni meccsen is kissé ráijesztett a magyar szurkolókra.

Ahhoz, hogy a magyar válogatott jelenlegi csapatkapitánya is eljusson hat Eb-részvételig, a 2044-es tornán, negyvenhárom évesen is a keretben kell lennie, úgy, hogy addig egy kontinenstornát sem hagy ki.

Király Gábor csúcsát Pepe döntheti meg

Ennyi idősen senki sem szerepelt még Eb-n, a csúcstartó éppen Szoboszlai Dominik egyik elődje, a magyar válogatott korábbi csapatkapitánya, Király Gábor, aki 40 éves és 86 napos volt, amikor a 2016-os nyolcaddöntőben Magyarország 4-0-ra kikapott Belgiumtól. A mezőnyjátékosok között a német Lothar Matthäus tartja a rekordot, még a 2000-es tornáról, de vélhetően sem a későbbi magyar szövetségi kapitány, sem Király csúcsa nem él már sokáig.

Cristiano Ronaldo csapattársa, Pepe februárban már a 41. születésnapját ünnepelte, s aligha utazik majd haza játékperc nélkül a tornáról.

Ahogy Király korrekordja megdőlhet, úgy az Eb-történet legfiatalabb játékosának kiléte is vélhetően megváltozik idén. A legutóbbi tornán a lengyel Kacper Kozlowski 17 évesen és 246 naposan játszott Spanyolország ellen. Kozlowski idén nem tagja a lengyel keretnek, viszont éppen a spanyolok adhatják az új csúcstartót: Lamine Yamal, a Barcelona futballistája csak július 13-án, a döntő előtti napon ünnepli a tizenhetedik születésnapját. Ha esetleg Yamal valamilyen okból nem játszana, más nem döntheti meg Kozlowski csúcsát, a többi Eb-kerettag mind betöltötte már a tizennyolcat, ahogy Pepén kívül sincs senki negyven fölött az Eb résztvevői közül.

A magyar válogatott a vének csoportjában

Annak ellenére, hogy Pepe és Cristiano Ronaldo személyében a foci Eb két legidősebb játékosát adja, a portugál keret átlagéletkora (27 év) alapján a középmezőnyben található, többek között a magyar csapat (27,4) mögött.

Marco Rossi keretének átlagéletkora a hetedik legmagasabb a huszonnégy csapat közül, az A csoporton belül viszont a legalacsonyabb. A lista élén Skócia (28,2) és Németország (28,1) található, csak a kép csoportellenfelünk keretének átlagéletkora 28 év feletti.

A lista túlsó végén két válogatott található 26 év alatti átlaggal: Törökország (25,8) és Csehország (25,3).

Marco Rossi előtt csak Eb- és vb-döntősök

A szövetségi kapitányok között a két végletet a két német szakember jelenti a tornán. A hazai válogatottat irányító Julian Nagelsmann a Skócia elleni nyitómeccsen meg is dönti Srecko Katanec Eb-rekordját, 36 évesen és 327 naposan ugyanis hat nappal lesz fiatalabb, mint amikor 2000-ben a szlovén szakember Jugoszlávia ellen irányította hazája válogatottját.

Az Ausztria kispadján ülő, 65 éves Ralf Rangnick még messze van a rekordtól: 2012-ben az olasz Giovanni Trapattoni 73 éves is elmúlt már, amikor hazája válogatottja ellen Írország kispadján ült.

Marco Rossi 55 esztendősen az idősebb szövetségi kapitányok közé tartozik, de ennél sokkal figyelemreméltóbb, hogy a mezőnyből mindössze három szakember ül nála is régebb óta az aktuális kispadon, s ehhez már tényleg kiemelkedő eredményre volt szükség: Didier Deschamps világbajnok lett a francia válogatottal, Gareth Southgate Eb-döntőbe vezette az angolokat, Zlatko Dalic pedig világbajnoki fináléba Horvátországot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.