A Sportgardenben éled újjá az olimpiák szellemisége

A párizsi olimpia kezdetével a Sportoló nemzet program és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum szervezésében a Margitszigeten található Holdudvarban nyitotta meg a kapuit a Sportgarden, ahol sportok szerelmesei nemcsak a televízió képernyőjén keresztül élhetik át az ötkarikás játékok szellemiségét. Az interaktív kiállítás a magyar sporttörténet legkiemelkedőbb pillanataiba enged bepillantást a látogatóknak. A kiállítástervező szakmai stáb vezetője, Szemerey Samu szerint többféle témakör mentén lehet megközelíteni az olimpia szellemiségét, és a versenysport világa nagyon sok dologhoz kapcsolódhat.

2024. 07. 28. 20:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága tavaly szeptemberben indította útjára a Sportoló nemzet programot, amelynek célja az élethosszig tartó, rendszeres és szervezett keretek között zajló sportolás népszerűsítése. Ehhez viszont közelebb kell vinni a magyarokat a sport világához, és az idei nyáron az olimpia remek apropóként szolgálhat eme cél eléréséhez szükséges első lépéshez – írta meg korábban a Magyar Nemzet.

Ennek eredményeképpen született meg a Margitszigeten található Sportgarden, ahol az érdeklődők számos sporteszközt láthatnak és foghatnak akár kézbe is: többek között az atlétikában használt gátat, gerelyt, rajtgépet, diszkoszt, kalapácsot, bokszzsákot, illetve a kajak-kenuhoz, evezéshez, ritmikus gimnasztikához és víváshoz kapcsolódó tárgyakat. Az Origo Sport podcastsorozatának legújabb részében kiállítástervező szakmai stáb vezetője, Szemerey Samu beszélt, hogy milyen gondolatok és célok vezérelték őket az interaktív kiállítás megalkotásákor.

– A sport rengeteg dologhoz kapcsolódik, és mi öt témakört próbáltunk megjeleníteni a kiállításon. Az idő, a sebesség és a ritmus kérdésköre a rekordokhoz szükséges utolsó másodpercek eléréséhez kötődik. Emellett az ideális sportolói test témája is megjelenik, ami nagyon sokat változott az elmúlt száz évben. A közösség és a szurkolás az identitás kérdéskörébe tartozik, a magyar sportolók is gyakran egy történelmi eseményhez kapcsolódó olimpián szerepeltek, mint például az 1956-os melbourne-i olimpia. Negyedik az innováció és az edzéstechnikák fejlődése, és végül a sportolói mozgás témája, ahol nemcsak a sebesség, hanem a technika és a szépség is számít – árulta el Szemerey Samu.

Ikonikus sporteszközök, érmek, archív filmfelvételek, valamint kvízek, memóriajátékok és más digitális elemek várják a vendégeket, akik nemcsak játszva tanulhatnak, hanem maguk is részeseivé válhatnak a sport, az olimpiák történetének.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.