Egyáltalán nem így képzeltük az olimpiai rajtot Egyiptom ellen

Magyarország és Egyiptom vívta a párizsi olimpia férfi-kézilabdatornáján a B csoport első mérkőzését. Az előzetes erőviszonyok alapján úgy tűnt, ez a két válogatott vívhat versenyfutást, hogy melyik jut tovább az esélyesebb francia, dán, norvég trió mellett a negyeddöntőbe. Az első félidőben dominált Egyiptom, a másodikban ugyan sikerült egyenlíteni, de végül 35-32-re kikapott a magyar csapat.

2024. 07. 27. 11:45
ROSTA Miklós Párizs olimpia 2024 - Kézilabda Magyarország Egyiptom
Egyiptom az első félidőben a magyar csapat fölé magasodott Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdte szereplését az olimpián a magyar férfi-kézilabdaválogatott is. Az ellenfél Egyiptom volt, s az előzetes erőviszonyok alapján ez a mérkőzés akár sorsdöntő is lehet a csoportból való továbbjutás szempontjából. Egy fontos eltérés már a találkozó előtt érezhető volt a női válogatott nyitómeccséhez képest: ezúttal a magyar szurkolók voltak létszámfölényben a lelátón. Persze nem is a házigazda volt az ellenfél.

LÉKAI Máté Párizs olimpia 2024 - Kézilabda Magyarország Egyiptom magyar csapat
Lékai Máté már 2012-ben, a londoni olimpián is a magyar csapat tagja volt (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Egyiptom kezdett jobban, a magyar támadásokba sok technikai hiba csúszott: pontatlan passzok, kézből kicsúszott labdák, volt lépéshiba és vonalra lépés miatt elvett gól is. Az egyiptomiak könyörtelenül kihasználták a gyors indítási lehetőségeket, és felállt védelem ellen is sokkal meggyőzőbbek voltak, mint a magyar csapat.

Egyiptom nyolc góllal is vezetett a magyar csapat ellen

Chema Rodríguez, a magyar válogatott szövetségi kapitánya 10-6-os hátrányban kért időt az első negyedóra vége előtt, de ezt sem követte pozitív változás: Egyiptom 15-7-re ellépett.

Kapuscserével, majd két beállós támadással is próbálkoztunk az első félidő hajrájában. Kiegyensúlyozottabbá vált a játék képe, s az első harminc perc végére sikerült kicsit közelebb zárkózni, 19-15-ös hátrányban vonulhatott pihenőre a magyar válogatott.

A második félidőt jobban kezdte a magyar válogatott, támadásban jobban megtalálta a tiszta lövőhelyzeteket, s a kapuban Palasics Kristóf is több fontos védést bemutatott. 23-22-re vezetett már csak Egyiptom, amikor szövetségi kapitánya, a korábbi szegedi mester, Juan Carlos Pastor időt kért.

A magyar csapat egyenlítésig eljutott, mégsem szerzett pontot

Ennek ellenére meglett a magyar egyenlítés: Imre Bence négy értékesített büntető után az ötödik hetesét ugyan kihagyta, de a kipattanóból már egalizált.

A vezetést viszont nem sikerült átvenni, Egyiptom újra ellépett 27-24-re, majd 32-28-ra is vezetett. Az afrikai csapat emberhátrányban meglepő módon kockáztatott, kapusát lehozva támadott, ezt pedig két üres kapus góllal büntették a mieink.

Újra kiegyenlíteni azonban már nem sikerült, vereséggel kezdte a magyar férfi-kézilabdaválogatott az olimpiát. 

Reméljük, hogy mégsem volt sorsdöntő a továbbjutás szempontjából ez a mérkőzés. Az biztos, hogy a remények megőrzése érdekében a második fordulóban, hétfő este, 21.00-kor Argentína ellen nyerni kell.

Olimpia, férfi kézilabda, B csoport, 1. forduló

Magyarország–Egyiptom 32-35 (15-19)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.