Hirtelen kitisztult a Szajna – megtartják a triatlonosok versenyeit!

Amire számítani lehetett, a szervezők szerda kora reggel hozott döntése értelmében reggel nyolctól a női, míg 10.45-től a férfi triatlonisták is megkezdhetik szereplésüket a párizsi olimpián. A rendezők bejelentették, szerda hajnalban a víz vizsgálatának eredménye már megfelelt az egészségügyi és minőségi előírásoknak.

2024. 07. 31. 7:14
Párizs olimpia 2024 Szajna triatlon kávé úszás
A Szajna vizének tisztasága nevetség tárgya lett a párizsi olimpia alatt Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget ért tehát a párizsi olimpia egyik legnagyobb botránnyal fenyegető eseménysorozata, és végre-valahára meg lehet szerdán rendezni mind a női – reggel 8 órakor rajtol a mezőny –, mind a férfi (10.45) egyéni versenyszámot a napok óta várakozó triatlonosok számára. Tény, hogy a női versenyre az előre meghatározott napon kerülhet sor, de a férfiak versenyét halasztani kellett, illetve a sportolók egy pillanatot sem edzhettek a Szajnában a víz fertőzöttsége miatt.

Nagy kérdés, hogy a Szajna mikor lesz alkalmas arra, hogy megrendezhessék benne a triatlon úszás versenyszámát
Szerdára végre kitisztult annyira a Szajna, hogy megrendezhetik a triatlonosok versenyét    Fotó: EPA/Andre Pain

– Évek óta érvényben van már az a szabályozási szint, amihez most is tartanunk kellett magunkat. Hatalmas volt a nyomás rajtunk, hogy tekintsünk el ettől és engedjük be a folyóba a sportolókat, ám ezt nem tehettük meg. Számunkra az ő egészségük a legfontosabb! Mi is nagyon szeretnénk, hogy legyen verseny, ám ehhez még tisztulnia kellett a folyónak – nyilatkozta Tóth Tamás, a Nemzetközi Triatlonszövetség, a WT elnökségének tagja.

Miután megszületett a döntés a versenyek megrendezéséről, szerdán reggel 8-kor rajtol a női egyéni verseny, ahol Kuttor-Bragmayer Zsanettnak szurkolhatunk – aki már a tokiói olimpián is rajthoz állhatott, és minden idők legjobb női egyéni eredményével a 12. helyen ért célba –, és közvetlenül utána, 10 óra 45 perckor indítják a férfimezőnyt az olimpiai hetedik Bicsák Bencével és Lehmann Csongorral. A WT vészforgatókönyvében az is szerepelt egyébként, hogy duatlonná alakítják a triatlont, vagyis az úszás kikerül a számok közül, de erre szerencsére nem került sor. 

– Végre megvagyunk, erre a hírre vártunk napok óta. Mostantól nem szabad az előzményekkel és a körülményekkel foglalkozni. Talán nem túlzás, hogy ilyen felvezetés után ma reggel és délelőtt az egész világ a triatlonfutamokra figyel majd. Bízom benne, hogy jó versenyeket látunk, és Zsanett, valamint Bence és Csongor is kihozzák magukból a maximumot – mondta Lipták Tamás, a Magyar Triatlonszövetség szakmai igazgatója.

FRISSÍTÉS!!!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.