Összejött a visszavágás, döntőbe jutott a magyar válogatott + videó

A magyar női kosárlabda-válogatott csoportmásodikként jutott a Ruandában zajló világbajnoki selejtező torna elődöntőjébe, és ott Nagy-Britannia volt az ellenfele. A britek öt éve az Európa-bajnokságon fájó vereséget mértek a magyar csapatra, de most sikerült visszavágni, lényegében végig vezetve, megnyugtató előnyt végig tartva nyert 82-59-re Völgyi Péter együttese, így vasárnap 17 órakor ott lesz a torna fináléjában.

2024. 08. 24. 18:41
Dombai Réka is roppant hasznosan kosárlabdázott a ruandai világbajnoki előselejtező elődöntőjében Nagy-Britannia ellen, a magyar válogatott simán győzött. Fotó: fiba.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyöntetű vélemény, hogy a magyar válogatott volt a világbajnoki előselejtezők C csoportjának a legjobb csapata, a gyenge kezdés, a Szenegáltól elszenvedett kétpontos vereség miatt, a második helyen jutott tovább Ruandában. Így nem a hazai csapat, hanem egy másik európai, Nagy-Britannia volt az ellenfele az elődöntőben, amellyel szemben a visszavágás vágya is hajthatta a csapatot, ugyanis a 2019-es, szerbiai Európa-bajnokság negyeddöntőjében éppen a britek állták útját a magyar válogatottnak egy 62-59-es győzelemmel.

A mérkőzés első pillanata: Határ Bernadett ütötte el a labdát a feldobás után (Fotó: fiba.com)

Most Völgyi Péter csapata számított esélyesnek, és jól védekezve kezdett, támadásban inkább akadozott a játéka, de így is vezetett 8-3-ra, hogy aztán öt perc elteltével már a briteknél legyen az előny 9-8-cal – az ellenfél addig csak triplából tudott a gyűrűbe találni. Három perc múlva érkezett erre az első magyar válasz ebben a műfajban, Dombai Réka talált be messziről, majd Lelik Réka és Studer Ágnes is eredményes volt triplavonalon túlról, Kiss Virág hasznosan szorgoskodott a brit palánk alatt, és így 23-15-ös magyar vezetéssel zárult az első negyed. 

Fotó: fiba.com

A folytatásban Kiss Virág és Lelik Réka remekelt, az ő pontjaikkal sikerült tizenhat ponttal is elhúzni. A védekezés továbbra is kielégítő volt, támadásban is türelmesen, jól játszott a magyar csapat, uralta a mérkőzést, csupán néhány kihagyott tiszta helyzet miatt lehetett hiányérzet. A játékrész végére megjött a szokásos visszaesés, sorra maradtak ki a dobások, az ellenfél pedig szép lassan zárkózni tudott, de a szünet előtt néhány kosárral 45-31-re alakította az eredményt a válogatott. 

A harmadik negyedben nem történt különösebb fordulat, folyamatosan maradt ez a megnyugtató különbség, és a negyedikre 63-45-ös előnnyel fordultak rá a csapatok. A britek tisztességgel, ám nagy hit nélkül kosárlabdáztak, a magyar csapat pedig felszabadultan tette ugyanezt, még növelni is tudta a különbséget, de ennek nem volt jelentősége, nyert 82-59-re, és ezzel döntőbe jutott, ahol Szomália lesz az ellenfele vasárnap 17 órakor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.