Magabiztos győzelem Brazília ellen, elődöntős a magyar válogatott + videó

Nyernie kellett a magyar női kosárlabda-válogatottnak Brazília ellen a továbbjutáshoz a ruandai világbajnoki előselejtező tornán, és ezt meg is tette. A csapat nagyon gyengén kezdett, de szerencsére az ellenfél még gyengébben, ám a második negyedben kezdett magához térni, a harmadikban pedig olykor nagyszerűen kosárlabdázva nagy előnyre tett szert, és végül 87-66-ra győzött. Ezzel továbbjutott, és szombaton elődöntőt játszhat, csak csütörtökön este derül ki, hogy ki ellen.

2024. 08. 22. 16:11
Kiss Virág megállíthatatlan volt a brazilok elleni világbajnoki előselejtezőn, 22 pontig jutott. Fotó: fiba.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül egyszerűvé vált a képlet: Szenegál 87-62-re legyőzte a Fülöp-szigeteket, ezzel hibátlan teljesítménnyel csoportelső lett. A magyar válogatottnak egész egyszerűen nyernie kellett Brazília ellen a második helyért és a vele járó elődöntőbe jutásért a Ruandában zajló világbajnoki előselejtező tornán, és ez cseppet sem tűnt megoldhatatlan feladatnak. A Kigali Arénában ezúttal is ott szurkolt mintegy kéttucatnyi helyi gyerek néhány felnőttel Hungary feliratú piros mezben: ők árvák, akiket a helyi baptista szeretetszolgálat nevel, és akiket a torna előtt a magyar válogatott meglátogatott, és meg is ajándékozott, a felnőttek pedig a nevelőik. 

Fotó: Fiba.com

Kár lenne kertelni: nagyon gyenge első negyedet láthattak. Mintha a két csapat be lett volna oltva pontszerzés ellen, öt perc elteltével 4-0-s magyar vezetést mutatott az eredményjelző. Előfordult, hogy négyszer is leszedtük a lepattanót egy támadáson belül, de egyetlen pontot sem sikerült gyűjteni, a játékosok a mezőnyből 18-szor célozták meg a gyűrűt, de csak ötször találtak bele.

Végre megjöttek a triplák

Szerencsére a védekezés jól működött, az ellenfél sem tudott hatékonyan támadni, így 16-9-es vezetéssel zárult az első játékrész – közepes dobóteljesítménnyel némi túlzással akár behozhatatlan előnyre is szert tehetett volna a válogatott. A következő tíz perc már jobban sikerült, Dombai Réka megszerezte az első triplát, csatlakozott hozzá Studer Ágnes és Lelik Réka is, de elsősorban Kiss Virág eredményes játéka vitte előre a csapatot, aki nagyszünetig 14 pontig jutott, a válogatott pedig Kányási Veronika dudaszós hárompontosával 40-23-as vezetéssel ment pihenőre.

Fotó: Fiba.com

Bár brazil triplával és agresszív letámadással folytatódott a mérkőzés, Török Ágnes és Dubei Debóra válaszolt a hárompontos vonalon túlról, Kiss Virág is szorgalmasan gyűjtötte a pontokat, és a harmadik negyed második felére az ekkor nagyszerűen kosárlabdázó magyar válogatott 27 ponttal is el tudott lépni. Sajnos a játékrész utolsó perceiben néhány buta megoldással sikerült felhozni az ellenfelet, de így is 66-46-tal kezdődött el a negyedik negyed. Az ellenfél még megpróbálkozott egy lelkes rohammal, kihasználta, hogy a magyar játékosok olykor elbambultak a lepattanóknál, ám néhány pontos távoli dobással és ügyes akcióval Kiss Virágék tartani tudták a húsz körüli előnyt. 

Fotó: Fiba.com

A biztos győzelem tudatában a védekezésben csökkent is az összpontosítás, ami a jövőre nézve tanulságos lehet, ám ezúttal nem volt jelentősége: a magyar válogatott végül is könnyen nyerte 87-66-ra a számára sorsdöntő mérkőzést. 

A továbbjutás tehát meglett, estére pedig kiderült, hogy házigazda Ruandát 75-61-re legyőző Nagy-Britannia nyerte meg a D csoportot, így ellene játszik a magyar válogatott szombaton 17 órakor elődöntőt, a másik ágon pedig Ruanda és Szenegál csap össze a fináléért.

 Brazília ellen Kiss Virág 22 pontot szerzett, Lelik Réka 11, Dombai Réka és Kányási Veronika 10-10 pontig jutott. 

Szépen szolgálták ki egymást

Völgyi Péter szövetségi kapitány arról beszélt a mérkőzés után, hogy jót tett együttesének a szabadnap, tudtak edzeni és videózni, így alaposan felkészültek a brazilokból. Sikerük egyik kulcsaként azt emelte ki, hogy húsz hárompontos-kísérlet alatt tudták tartani az előző összecsapásain több mint negyvenszer próbálkozó ellenfelet, ráadásul ezek közül is csak kettő-három volt tiszta helyzet.

– A másik kulcs a kiosztott 27 gólpassz volt, mert ebből látszik, hogy szépen szolgálták ki egymást a játékosaim a mai napon. Mindig volt labda nélküli mozgás, és a külső dobószázalékunk is megfelelő volt. Az alapcélunkat, a csoportból való továbbjutást teljesítettük, várjuk, hogy ki ellen folytatjuk – mondta a szakember, aki szerint játékosai jó egyéni teljesítményére nemcsak ezen a selejtezőtornán, hanem a későbbi Európa-bajnoki selejtezőkön is tudnak majd alapozni.

Világbajnoki előselejtező, Ruanda, Kigali, csoportkör, 3., utolsó forduló, C csoport: Magyarország–Brazília 87-66 (15-9, 25-14, 26-23, 21-20); Szenegál–Fülöp-szigetek 87-62; a csoport végeredménye: 1. Szenegál 6, 2. Magyarország 5, 3. Brazília 4, 4. Fülöp-szigetek 3.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.