Kiütéses győzelem után egy lépésre áll a továbbjutástól a magyar válogatott

A ruandai Kigaliban zajló női kosárlabda világbajnoki előselejtezőn a magyar válogatott a második mérkőzésén a Fülöp-szigetek ellen lépett pályára. A hétfői, Szenegál elleni kétpontos vereség után most könnyű győzelemmel vigasztalódhatott a csapat, amely végig vezetett, hamar tekintélyes előnyre tett szert, és végül simán nyert. Csütörtökön, az utolsó csoportmeccsen Brazília lesz az ellenfél, a győzelem továbbjutást jelenthet.

2024. 08. 20. 18:39
A magyar válogatott végig nagy fölényben játszott, a Fülöp-szigetek kosarasai nem tudták megnehezíteni a dolgát. Fotó: fiba.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bosszantó volt a 63-61-es vereség az első meccsen Szenegáltól, de már másnap jött a javítási lehetőség. A ruandai Kigaliban zajló világbajnoki előselejtező tornán a másik csoportmérkőzésén hétfőn Brazília csak 77-74-re győzte le a Fülöp-szigeteket, ami figyelmeztető jel lehetett arra, hogy az ázsiai csapatot cseppet sem ajánlatos lebecsülni.

A mérkőzés elején még nagyon keményen védekezett az ellenfél  Fotó: fiba.com

Talán éppen ezért ezúttal roppant összeszedetten és jól kezdett a magyar válogatott, Lelik Réka, a Szenegál ellen 24 pontig jutó Dubei Debóra és Angyal Barbara tripláival, valamint Török Ágnes dupláival hamar elhúzott a pontatlanul dobó ellenféltől, és nyolc perc után már 23-7-re vezetett. Ekkor azonban előjöttek a hétfőn látott hibák, a rossz döntések, az eladott labdák, a kihagyott tiszta helyzetek, és a Fülöp-szigetek fel tudott jönni a negyed végére 23-14-re. Jót tett a rövid szünet, Határ Bernadett révén sikerült újra tekintélyesebb előnyt kovácsolni.  

Az ázsiai együttes előszeretettel célzott a hárompontos vonalon túlról, de ezt gyengén tette, a felállt védelem ellen pedig gyakran tűnt tanácstalannak. Ugyanakkor roppant szigorúan és hatékonyan védekezett, így nehéz volt ellene tiszta helyzeteket kialakítani, ám a 15. percben így is 35-15-ös magyar vezetést mutatott az eredményjelző, a nagyszünetben pedig 51-24-re vezettünk, Török Ágnes neve mellett pedig 20 pont állt.

 

Bár ez a csapat okozott már nagy előnyből kellemetlen meglepetést – elég csak a spanyolok elleni végzetes soproni olimpiai selejtezőre utalni –, az biztosnak tűnt, hogy a leglényegesebb kérdés ezen a meccsen két negyed után eldőlt. Üdítő látvány volt, hogy mintegy kéttucatnyi helyi gyerek vélhetően a szülőkkel együtt Hungary feliratú piros mezben ünnepelt minden magyar kosarat… A harmadik játékrészt könnyed kosárlabdával nyerte 24-20-ra, így a negyediket 31 pont előnnyel kezdte, ezt még megtoldotta hattal, és 97-60-ra nyerte meg a mérkőzést, a magyar válogatottban a 11 pályára lépett játékos mindegyike szerzett pontot, Török Ágnes volt a legeredményesebb 25-tel. Csütörtökön 14 órakor Brazília következik, amely kedden este 69-59-re kikapott Szenegáltól. Az afrikai csapat minden bizonnyal legyőzi a Fülöp-szigeteket, és azzal csoportelsőként jut az elődöntőbe, a Magyarország–Brazília találkozó győztese lesz a második, és játszik szintén elődöntőt a másik ruandai csoport első helyzetettjével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.