A 19 éves gólgép ára 22 millió eurót ugrott pillanatok alatt

Sokan azt mondják – és van is ebben sok igazság –, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek letörik a labdarúgók árát. Csakhogy a tehetség ilyen körülmények között is utat tör magának, és akik jól teljesítenek, azok bizony akár hetek alatt is növelhetik a vételárukat. Ilyen szempontból nem árt, ha az illető a Bundesligában, és azon belül is a Borussia Dortmundban futballozik.

Ch. Gáll András
2020. 06. 03. 9:39
Alaba, David; Haaland, Erling
Dortmund, 2020. május 26. David Alaba, a Bayern München (b) és Erling Haaland, a Borussia Dortmund játékosa a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2020. május 26-i mérkõzésén, amelyet a koronavírus-járvány miatt szurkolók jelenléte nélkül játszanak Dortmundban. MTI/EPA/DPA pool/Federico Gambarini Fotó: Federico Gambarini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Marca összeállította azoknak a labdarúgóknak a listáját, akik a legjobban növelték a piaci értéküket az év eleje óta. Nem meglepő, hogy az élen Erling Braut Håland, a Dortmund 19 éves, az RB Salzburgból a Borussia Dortmundhoz érkezett norvég csodatinije áll. A 194 centis, Leedsben született óriás 41 gólt szerzett ebben az idényben, és bár pillanatnyilag sérült, az értéke mégis 22 millió euróval emelkedett január óta, 50 millió euróról 72 millióra, legalábbis a Transfermarkt szerint.

Dortmund, 2020. május 26.
a Bayern München (b) és a Borussia Dortmund játékosa a német elsõ osztályú labdarúgó-bajnokság 2020. május 26-i mérkõzésén, amelyet a koronavírus-járvány miatt szurkolók jelenléte nélkül játszanak Dortmundban.
MTI/EPA/DPA pool/Federico Gambarini

Mögötte kortársa – ez is papírforma –, Alphonso Davies, a Bayern München ugyancsak 19 éves balhátvédje foglalja el a dobogó második fokát. A libériai származású, egy ghánai menekülttáborban született őstehetség kirobbanthatatlan lett a bajorok csapatából, már gólokat is rúg, és ott van a Real Madrid kívánságlistáján.

A harmadik egy mifelénk kevéssé ismert futballista, a mindössze 17 éves Gabriel Veron Fonseca de Souza a Palmeiras szélsője és a tavaly ősszel az U17-es világbajnokságon diadalmaskodó brazil korosztályos válogatott büszkesége. Veron három gólt lőtt a hazai földön rendezett vb-n, és kiérdemelte a torna legjobbjának járó Aranylabdát. Bár nem rokona a korábbi híres argentin focistának, Juan Sebastian Verónnak, a szülei nagy rajongói voltak a csatárnak, és róla nevezték el a fiúkat. A „kis” Veront már a fél Premier League szeretné megszerezni, élen a két manchesteri óriással, az Arsenallal és a Chelsea-vel. Az ára 7,5 millió euróról 22,5 millióra nőtt.

A lista negyedik helyezettjét, Edmond Tapsobát sem ismerik túl sokan, pedig a 21 éves Burkina Fasó-i játékos a Bayer Leverkusen centerhalfja. A 192 centis óriás értéke 3,5 millió euróról 18 millióra nőtt, ami négyszáz százalékos ugrás!

Ötödik az amerikai Giovanni Reyna a Borussia Dortmundból, őt jól ismerjük, amióta február 4-én azt a csodás gólt tekerte Német Kupa-mérkőzésen a Werder Bremen hálójába. A 17 éves szélső értéke január óta a nulláról (!) 13,5 millió euróra nőtt!

Aleander Isak (Real Sociedad) a hatodik, a fekete bőrű svéd 192 centi magas, egy kicsit Hålandot idézi a játéka. A húszéves Isak is megfordult a Dortmundban, de tavaly öt évre megvette a baszk csapat. Értéke 22,5 millió euró a korábbi 10 millióval szemben.

Hetedik Marash Kumbulla a Hellas Veronából. Az albán védő is egy óriás, 191 centis és mindössze húszéves. Már Olaszországban, Peschiera del Gardában született albán emigráns szülőktől, de az albán válogatottat választotta, tavaly ősszel mutatkozott be a nemzeti együttesben. Értéke 10 millió euróról 22,5 millióra emelkedett január óta.

A nyolcadik Tanguy Kouassi a PSG-ből. Az elefántcsontparti középpályás alig 17 éves, de már bemutatkozott a párizsi sztárcsapatban. 11 millió eurót ér a januári nullával szemben.

Rayan Cherki (Olympique Lyon) a lista kilencedik helyezettje. Az algériai és olasz felmenőkkel rendelkező játékos még csak 16 éves, de már 8 millió euróról 18 ,millióra szökött fel az értéke.

Dušan Vlahović, a Fiporentina szerb csatára húszéves, az értéke hatmillióról 16 millióra nőtt, ezzel a lista tizedik helyére került. Eggyel előzi meg a magyar szurkolók által is jól ismert Achraf Hakimit a Dortmundból, aki 44 millió euróról 53 millióra növelte az árát góljaival és villámgyors elfutásaival. A madridi születésű, de marokkói származású szélső a Real Madrid tulajdona, csak kölcsönben játszik a Borussia csapatában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.