A belgák ellen Madridért

Két top 100-as játékossal, Balázs Attilával és Fucsovics Mártonnal a fedélzeten várja a magyar Davis-kupa válogatott a Belgium elleni párharcot. Az összecsapás győztese a világ legjobb együtteseivel küzdhet meg a novemberi, 18 csapatos madridi DK-döntőben, a vesztes szeptemberben osztályozót vív a bennmaradásért.

2020. 03. 06. 7:06
BALÁZS Attila; FUCSOVICS Márton
Nem vállalták a párost Melbourne-ben Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is különleges lesz a belgák elleni Davis-kupa-párharc. Debrecenben még soha nem rendeztek mérkőzést a nem hivatalos teniszcsapat-világbajnokságon, és a komoly presztízsű sorozat több évtizedes történetében először fordul elő, hogy két top 100-as játékost vonultasson fel a magyar válogatott.

Balázs Attila a 76., a 84. helyen áll a világranglistán, mivel az aktuális ellenfél, Belgium legjobbja, (a rangsorban hetedik) David Goffin nem lép pályára, papíron a magyar csapat az esélyes. Köves Gábor szövetségi kapitány óvatosságra int: – Belgium jó játékerőt képvisel, két korábbi top 100-as és egy majdnem top 100-as játékosuk van, ezért kemény csatára számítok.

Balázs Attila és Fucsovics Márton kezében van a magyar csapat sikere
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Goffin távollétében Belgium egyes számú játékosa Kimmer Coppejans (154.), a vendégek második legjobb embere a balkezes Ruben Bemelmans (222.) ismerős, ő játszott ellenünk legutóbb 2018 februárjában, Liege-ben, sőt, le is győzte Fucsovics Mártont. Az akkori háromnapos csatát a belgák nyerték 3-2-re. A Nemzetközi Teniszszövetség egyébként megreformálta a patinás sorozatot: a találkozók lerövidültek, három helyett csak két nyert szettre játszanak a felek.

Köves Gábor szerint a Davis-kupa megváltoztatott lebonyolítása új helyzetet teremtett. – Annyiban új, hogy 0-2-ről már nem lehet visszajönni. Komolyra fordítva a szót, bizonyos szempontból nehezebb ez a szisztéma, mert nem szabad szettelőnyt adni az ellenfélnek.

Nálunk várhatóan ketten lépnek pályára a belgák ellen, így nekünk jó, hogy rövidebb mérkőzések lesznek, kevesebb időt kell a pályán tölteni – fejtette ki a kapitány a tegnapi sorsolás után. Az új technológiával készült salakpályáról szólva – amely mindössze 12 óra alatt készült el – Köves Gábor úgy vélekedett, hogy a hagyományos salakon otthonosan mozgó Balázs Attilának kicsit gyors, míg a kemény borítást kedvelő Fucsovics Mártonnak lassú a pálya.

A debreceni salakos pályát egyelőre nem akarja minősíteni a jelenlegi első számú magyar játékos: – Még nem döntöttem el, hogy tetszik-e ez a borítás, majd a meccseken kiderül – jelentette ki Balázs. Fucsovics Márton ennél sokkal derűlátóbb: szerinte egyértelműen jó lesz a borítás.

Az első napon 16 órától két egyest rendeznek, előbb Balázs Attila játszik Ruben Bemelmansszal, majd Fucsovics Márton folytatja Kimmer Coppejans ellen. Szombat déltől a párossal folytatódik az ütközet, majd két egyes zárja le az összecsapást, amelynek mindkét napját közvetíti a Duna World.

A két menő mellett mellett Piros Zsomborra, Marozsán Fábiánra és Nagy Péterre is számít Köves Gábor szövetségi kapitány. Ha úgy adódik, ők is pályára lépnek, de erre kevés az esély. Várhatóan Balázs és Fucsovics játssza végig a két napot.

A debreceni párharc győztese a világ legjobb együtteseivel küzdhet meg a novemberi, 18 csapatos madridi Davis-kupa döntőben, a vesztes szeptemberben osztályozót vív a bennmaradásért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.