A Cigánykirály kisöpörte a ringből a Bronz Bombázót

Szenzáció a Las Vegas-i MGM Grand nagytermében: a brit Tyson Fury a 7. menetben technikai KO-val legyőzte az amerikai Deontay Wildert a profi nehézsúlyú ökölvívó világbajnoki címmeccsen, amelyen a WBC öve, illetve a lineáris cím forgott kockán. Fury továbbra is veretlen, Wilder első vereségét szenvedte el.

Ch. Gáll András
2020. 02. 23. 8:00
Boxing: Wilder vs Fury II
Feb 22, 2020; Las Vegas, Nevada, USA; Deontay Wilder and Tyson Fury box during their WBC heavyweight title bout at MGM Grand Garden Arena. Fury won via seventh round TKO. Mandatory Credit: Joe Camporeale-USA TODAY Sports - 14084619 Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már majdnem hajnali háromnegyed-hat volt (Budapesten), amikor a Las Vegas-i MGM Grand nagytermében befejeződött az utolsó felvezető meccs, és elkezdődött a főmérkőzés – az év bokszmérkőzése? –, a Deontay Wilder–Tyson Fury összecsapás ceremóniája. A nézőtéren Patrick Mahomestől, a Kansas City Chiefs quarterbackjétől Cristina Aguilera popdívától Gordon Ramsey sztárséfig megannyi celeb, a tévéképernyők előtt – időzónáktól függetlenül – a fél világ.

A brit és az amerikai himnusz eléneklése előtt bejött a ringbe három korábbi legendás nehézsúlyú bunyós: Lennox Lewis, Evander Holyfield és Mike Tyson, akiről Fury a keresztnevét kapta. „Iron Mike” kapta a legnagyobb ovációt, pedig őt Lewis és Holyfield is legyőzte...

A 206 centis, 123 kilós Fury koronával a fején, hófehér szegélyű vörös hermelinpalástban jött ki az öltözőből, majd felült egy aranytrónra, azon hozta be a küzdőtérre négy egyiptomi rabszolganő, végtére is ő a Gypsy King. Wilder „csak” 201 centi és 104 kiló...

Fotó: Reuters

Wilder, a Bronze Bomber is a fején koronával érkezett, de Furyval ellentétben a saját lábán, valami bizarr maskarában és álarcban.

Kenny Bayless vezetőbíró fair és tiszta küzdelemre szólította fel a gladiátorokat, majd 6 óra 13 perckor végre elkezdődött a meccs.

Az első menet kétségtelenül Furyé, többször is tisztán talál balegyenesekkel. A második kiegyenlítettebb, de a hajrá Furyé. Wilder arcát már kenegetik a szünetben. A harmadik Fury-sziporka. És 20 másodperccel a vége előtt Wilder a padlón egy borzalmas jobbhorogtól, ami az amerikai fültövén csattan! Fury felesége (barátnője?) tombol!

A negyedikben Wilder alig áll a lábán, fog, kettős fedezékben van. Fury sérült jobb szemöldöke egyelőre rendben.

Az ötödikben Fury egy balhoroggal gyomron fogja meg az amerikait, aki ismét a padlón, számolnak rá. Levegőben lóg a KO, de Wilder kihúzza a menetet, amelynek végén Furyt megintik Wilder fejének lenyomásáért.

A hatodik, majd a hetedik is az angolé, csak egy bokszoló van a ringben, és az a Cigánykirály. A menet közepén sarokba szorítja Wildert, megsorozza, és Kenny Bayless vezetőbíró beszünteti a küzdelmet, mert Wilder szorítósegédje bedobja a törülközőt!

Fotó: Reuters

Tyson Fury technikai KO-val a WBC világbajnoka! Wilder elvesztette veretlenségét, a végeredmény óriási meglepetés, arra senki sem számított, hogy az angol kisöpri a szorítóból a Bronz Bombázót, legfeljebb a pontozásos győzelem volt benne a pakliban.

Sportszerű bajnokok

Tyson Fury a lineáris bajnoki cím mellé megszerezte a WBC (Boksz Világtanács) és a Ring Magazine világbajnoki koronáját, és bár a szerződésükben szerepel egy harmadik összecsapás is, a mostani nagy verés után erősen kétséges, hogy Deontay Wilder igénybe akarja-e venni ezt a lehetőséget.

Fury előtt jelenlege egyetlen igazi kihívás van, a maradék világbajnoki öveket birtokló honfitárs, Anthony Joshua. Mindez azonban a jövő zenéje.

A diadalittas Cigánykirály a Las Vegas-i szorítóban elénekelte Don McLean American Pie című számát, miközben szerelmes szőke felesége bámulta hős férjét áhítattal. A lehengerlő győzelemmel Fury le is rendezte a vitát, ami azok után dúlt, hogy 15 hónapja döntetlent hoztak ki a pontozók az első Wilder–Fury meccs után.Minden elismerésem Deontay Wilderé, aki férfiként küzdött, és megmutatta, mekkora szíve van egy bajnoknak. Tiszta jobbkezessel ütöttem le, mégis felállt, szóval, igazi harcos ő. Vissza fog térni, újból bajnok lesz. Most azonban én vagyok a bajnok, a király visszatért a trónjára! – mondta Fury a mikrofonba, miután köszönetet mondott Jézusnak és a szponzoroknak ezért az estéért.

Wilder nyilatkozata: – Rendben vagyok, nincs baj. Ilyesmi előfordul. A jobbik győzött ma este, a segédeim bedobták a törülközőt, de a saját lábamon hagyom el a ringet. Sok minden történt velem a meccs előtt, a felkészülés során, de nem keresek kifogásokat. Ez van. Jobb lett volna, ha hagynak még bokszolni, az utolsó csepp véremig akartam küzdeni. Ígérem, hogy erősebben térek vissza, mert harcos vagyok. Ellenfelem nagyot bokszolt. Még a legnagyobbak is kikaptak, majd utána visszatértek, ez is része a boksznak. Ismétlem, nem keresek kifogásokat. De erősebbek fogok visszatérni. Erről szól az igazi boksz, a legjobbaknak kell megmérkőzniük. Értékelem a szurkolókat, akik kijöttek ma este, és remélem, mindenki biztonságban haza is tér.

Fury mérlege most 30 győzelem (21 KO) és 1 döntetlen, Wilderé 42, 1, 1 (41 KO). A mérkőzés statisztikai lapja óriási Fury-fölényt mutat:

Legutóbb húsz éve volt egyesített, azaz vitathatatlan világbajnoka a nehézsúlynak a brit Lennox Lewis személyében. Itt az ideje, hogy Fury és Anthony Joshua összecsapjon. Az biztos, hogy az új vitathatatlan világbajnok is brit lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.