A csapat és a szív diadala

A magyar női kosárlabda-válogatott második meccsét is megnyerte, 59-51-re legyőzte az esélyesebbnek tartott Olaszországot, s csoportelsőként bejutott a negyeddöntőbe a Szerbiában zajló Európa-bajnokságon.

Pajor-Gyulai László (Nis)
2019. 06. 29. 8:46
null
Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tényleg igaz, hogy evés közben jön meg az étvágy. Csütörtökön öt perccel a magyar–szlovén mérkőzés vége előtt még arról beszéltünk a sajtótribünön, hogy úgy tűnik, a magyar válogatott győzelem nélkül zárja a csoportmeccseket a női Európa-bajnokságon, aztán drámai fordulattal sikerült nyerni, és kisvártatva már arról folyt a szó, hogy tulajdonképpen mindhármat meg lehet nyerni… Ha mégsem, két győzelemmel már csoportelső is lehet a csapat, és ha a második körben a szlovénok ismét kikapnak, akkor mi már biztos továbbjutóként állhatunk ki az olaszok ellen, még csak nyernünk sem kell hozzá.

Ha… Nos, ez az okoskodás nem jött be, ugyanis Szlovénia hatalmasat harcolva 62-55-re legyőzte Törökországot, és ezzel nyitva tartotta a számunkra legfontosabb kérdést, amit persze egy olaszok elleni sikerrel gyorsan lezárhattunk – és le is zártuk azt! Erre a mecc­s­re érkezett erősítés is: busznyi szegedi szurkoló utazott el Nisbe, és mivel olasz drukkereket nemigen lehetett látni a csarnokban, a hangulat természetesen a mieinket segítette.

Határ Bernadett és Yvonne Turner (labdával) ezúttal is vezéregyéniség volt

Bár az első pontokat az ellenfél dobta, jó védekezéssel 2-6-ról 13-6-ra fordított a magyar együttes, és 18-11-re megnyerte az első negyedet. A folytatásban mindkét csapat rengeteget hibázott, inkább csak küszködtek, mint játszottak a felek. A támadásokra egyikük sem lehet büszke a második negyedben, ám az olaszok a végén két triplával fel tudtak zárkózni, és tíz másodperccel a félidő vége előtt a vezetést is átvették (25-26).

A szünet sem hozott változást. Az ellenfél palánkja alá beadott labdák többnyire elvesztek a védők sűrűjében, és fájóan hiányoztak a pontos távoli dobások is, ám szerencsére hasonló gondokkal küzdött az ellenfél is. Egyik oldalon sem akadt kiemelkedő teljesítmény, a küzdeni tudást, a szervezett védekezést és Horti Dóra palánk alatti játékát viszont lehetett dicsérni, ezekkel sikerült a harmadik játékrészt 39-33-mal zárni. Ezután Dubei Debóra bedobta az első magyar triplát, Raksányi Krisztina a másodikat, így nőhetett az előny, de az olaszok is szívósan harcoltak, és nem engedték magukat leszakítani, amihez kaptak némi játékvezetői segítséget is.

Csapatként és szívben azonban jobb volt a magyar válogatott, amely támadásban fogcsikorgatva, védekezésben viszont átlag felettit nyújtva, nem jó játékkal ugyan, de 59-51-re győzött az Euroliga-sztárokat felvonultató Olaszország ellen. Ezzel megnyerte a csoportját, s nyolcaddöntő nélkül egyből a legjobb nyolc közé közé jutott – ez nagyobb bravúr, mint amekkorát előzetesen elvárhattunk! Törökország kiesett – ellene zárjuk a csoportkört vasárnap 16 órakor –, az olaszok és a szlovénok pedig egymás között döntenek a második és a harmadik helyről.

Székely Norbert szövetségi kapitány rekedten, de roppant boldogan értékelt: „Megint nagyon hittünk egymásban. Ez a siker maga a csoda, a társaság mára nagybetűs csapattá érett, amelynek a tagjai felszántják egymásért a pályát akkor is, ha a játék nem megy jól. Az első félidő végén két percre kiestünk a ritmusból, de a szünetben sikerült visszarázódni. Ismét egy nálunk magasabban jegyzett csapatot győztünk le úgy, hogy szinte végig kontrolláltuk a mérkőzést. Felkészülünk a már kiesett törökökből, mert ellenük is nyerni akarunk.”

Most már elhihetjük, hogy minden sikerülhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.