A magyar Eb-pályázat szervezője az oroszokat tartotta esélyesnek

Bíró Szabolcs, a 2022-es férfikézilabda Európa-bajnokság szervezőbizottságának magyarországi elnöke a 2024-es női kézilabda Eb-pályázat előkészítő munkájában is aktív szerepet vállalt.

2020. 01. 25. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bíró Szabolcs, a 2022-es férfikézilabda Európa-bajnokság szervezőbizottságának magyarországi elnöke a 2024-es női kézilabda Eb-pályázat előkészítő munkájában is aktív szerepet vállalt. Bíró szerint a nemzetközi szövetség kiszámítható partnernek tekinti a már többször bizonyított magyarokat, az Ausztriával és Svájccal való közös rendezésben pedig érvényesül a felzárkóztatás elve.

Számított arra, hogy a magyar-osztrák-svájci pályázat lesz a befutó?

Rengeteget dolgoztunk, tisztességes pályázati anyagot raktunk le az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) asztalára. A magyar szövetség kapcsolatrendszerére is alapozhattunk, de természetesen nem mehettünk biztosra.

Kézilabdában is előfordul, hogy akár három éven belül is ugyanaz az ország rendez Eb-t, Norvégia például férfi és női Eb házigazdája az idén. Magyarország évek óta sikeresen bonyolítja le a női kézilabda Bajnokok Ligája Final Fourt, 2022-ben nálunk lesz a férfi, 2024-ben a női Eb. Nem tartottak attól, hogy az EHF tagsága egyszer csak „megunja” a magyarokat?

Én azt gondoltam, hogy a 2022-es Eb-rendezés inkább a 2024-es pályázat hátrányára lesz, semmint az előnyére. Félő volt, hogy esetleg a szavazók úgy érezhetik, hogy a magyar szövetség már túl sokat kapott. Tehát, emiatt éreztem, hogy akár hátrányba kerülhetünk a riválisainkkal szemben, de bízva az elvégzett munkában, optimistán tekintettem a szavazás elé.

Ki volt a legnagyobb ellenfél?

Nagyon érdekesen alakult a szavazás. A lengyel-szlovák-cseh pályázatot győztük le a végén, és nem az oroszt, amelyiket talán esélyesebbnek gondoltunk. Az első fordulóban mi 22, a lengyel-szlovák-cseh 16, az orosz pályázat pedig 11 szavazatot kapott. A következő körben már csak ketten maradtunk: a magyar-osztrák-svájci és a lengyel-szlovák-cseh pályázat. Ránk huszonnyolcan, rájuk pedig huszonegyen szavaztak.

Az oroszokra leadott szavazatok mennyiségét befolyásolta a WADA felfüggesztett büntetése? Oroszország elvileg nem rendezhet világversenyt a következő három évben.

Mi még a kezdetek kezdetén puhatolóztunk erről, s azt a választ kaptuk, hogy az EHF és a WADA között nincs szabályozott kapcsolat, csak az IHF és a WADA között létezik ilyen. A szlovák szövetséggel – többek között a 2022-es Eb-pályázat okán is – remek kapcsolatban vagyunk, velük is elemeztük az esélyeket, és ők is az oroszokat tartották a legnagyobb esélyesnek. Arra számítottunk, hogy másodikként fordulunk a következő körbe, ehhez képest három szavazat híján már az első fordulóban nyertünk. Az oroszokra leadott tizenegy szavazatból mi hatot, az ellenfelünk csak ötöt vitt el.

Fel sem vetődött, hogy egyedül pályázzanak?

Az EHF a társult pályázatot preferálja, minél több olyan országba szeretnék elvinni a kézilabdát, ahol még nem olyan nagy a társadalmi beágyazottsága. A mi pályázatunk egyik előnye pont ez lehetett, az osztrák és a svájci kézilabda nem olyan jelentős klubszinten, mint a magyar. Mi nagyon kiszámítható pályázók vagyunk, Ausztria és Svájc „felzárkóztatását” valóban segíti a közös rendezésű Eb.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.