A magyarok kimaradtak a brutális bukásból Lengyelországban

Fabio Jakobsen fejsérülést szenvedett és eltört a szájpadlása is a kerékpáros Lengyel Körversenyen a tegnapi bukás következtében. A holland bringást mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol öt és fél órás műtéten esett át. A legfrissebb hírek szerint az állapota súlyos, de nincs közvetlen életveszélyben. A versenyen szereplő három magyar Kusztor Péter, Peák Barnabás és Valter Attila szerencsére kimaradt az esetből, Peák a közösségi médiában posztolva fejezte ki az érzelmeit. Rájár a rúd a viadalra, tavaly halálos baleset történt a lengyel körön.

Magyar Nemzet
2020. 08. 06. 14:14
77th Tour of Poland 2020 - Stage 1
A pillanat, amikor Groenewegen kilöki Jakobsent Fotó: Luc Claessen Forrás: Getty
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Lengyel Körverseny első szakaszának katowicei befutójánál a holland Dylan Groenewegen a cél előtti sprintben, 80 km/órás sebességnél vállával kilökte a pályáról honfitársát, Fabio Jakobsent, aki hatalmasat bukott. Súlyos fejsérülést szenvedett, áttört a szájpadlása, de szerencsére az agya és a gerince nem károsodott. Öt és fél órás műtéten esett át, a kórházi jelentés alapján elmúlt a közvetlen életveszély.

A pillanat, amikor Groenewegen kilöki Jakobsent
Fotó: Luc Claessen / Getty

Dylan Groenewegent a versenybíróság utólag a szabálytalan manővere miatt kizárta. Sajnos nem ez volt az első ilyen eset a karrierje során, 2016-ban a Tour de l’Eurométropol során Oliver Naesent szorította neki a kordonnak, bár a belga bringás, akkor talpon maradt. 2015-ben viszont éppen Groenewegen bukott egy hasonló szituációban, akkor Jens Debusschere volt a vétkes.

Lengyelországban teker három magyar is

A Lengyel Körversenyen szereplő három magyar kerekes Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) és (CCC Team) elkerülték a bukást. Peák a közösségi médiában írt Jakobsenről, aki anno a SEG-nél csapattársa volt.

Peák Barnabás lélekben az életéért küzdő Jakobsennel van
Fotó: Facebook

„A mai napnak különlegesnek kellett volna lennie, hisz tíz hónap után először versenyeztem. Mindezek ellenére a gondolataim most veled vannak Fabio. Emlékszem a győzelmeidre. Emlékszem, hogy az SEG csapatánál hogyan hallgattam a sikereid történeteit. Te egy valódi inspiráció vagy számomra, el sem tudod képzelni, hogy mennyire is sokat jelentett nekem, amikor 2018-ban gyakornok voltam, stresszes és ideges, de te azt éreztetted velem, hogy a csapat része vagyok. Látni téged a pálya mellett feküdni megdöbbentő volt. Tudom, hogy nagy harcos vagy és tovább kell folytatnod ezt a harcot. Veled vagyunk.”

Bjorg Lambrecht tavaly az életét vesztette

A Lengyel Körversenyen tavaly a 22 éves belga Bjorg Lambrecht az életét vesztette. A 2019-es világbajnokság U23-as mezőnyversenyének ezüstérmese a harmadik szakaszon bukott és beleesett egy beton vízelvezető árokba. A sérülései annyira súlyosak voltak, hogy helikopterrel nem lehetett szállítani, így mentőautó vitte a kórházba. A kórházban azonnal életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta, de sajnos nem tudtak segíteni rajta, a műtét során elhunyt.

Abduzsaparov, Jalabert és Cavendish esete

Csak a Tour de France történetében több hatalmas bukás ismert a befutónál.

1991-ben az üzbég sprinter, Dzsamolidin Abduzsaparov esett hatalmasat a Champs-Élysées-n, ami után azzal vádolták meg, hogy önző, csak magára gondol a befutóknál.

Laurent Jalabert 1994-ben egy rendőrbe hajtott bele, aki a kordonon belül (!) állva figyelte a hajrát.

2017-ben Peter Sagant kizárták a versenyből, mert vétkesnek tartották Mark Cavendish bukásában. Más vélemények szerint a brit versenyző próbált meg ott előzni, ahol nem lehetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.