Lewis Hamilton három keréken nyert Silverstone-ban

A papírformának megfelelően Lewis Hamilton nyerte meg a Brit Nagydíjat számára hazai pályán Silverstone-ban, de ezt a szerencséjének is köszönheti. A versenyen kétszer is be kellett mennie a pályára a biztonsági autónak, és sokan, így a győztes brit is defektet kapott, ő az utolsó körben, és így is ért célba.

Magyar Nemzet
2020. 08. 02. 17:14
HAMILTON, Lewis
Silverstone, 2020. augusztus 2. Lewis Hamilton, a Mercedes brit címvédõje autójának defektes gumiját vizsgálja, miután rajt-cél gyõzelmet aratott a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Brit Nagydíján az angliai Silverstone-ban 2020. augusztus 2-án. MTI/AP/Getty pool/Bryn Lennon Fotó: MTI/AP/Getty pool/Bryn Lennon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt semmi különös: indulhatott az élről Silverstone-ban, a Brit Nagydíjon. A 35 éves címvédő és hatszoros világbajnok angol pilóta körrekordot is autózott 1:24.303 perccel. Ez az idei harmadik és pályafutása 91. pole pozíciója, Silverstone-ban pedig már hetedszer nyerte meg az időmérőt. Mellőle csapattársa, a finn Valtteri Bottas startolhatott a versenyen, míg a harmadik rajtkockát a Red Bull holland pilótája foglalta el. A negyedik pozícióból a monacói Charles Leclerc kezdhette meg a futamot a Ferrarival, négyszeres vb-győztes márkatársa, a német Sebastian Vettel viszont csak tizedik lett a kvalifikáción.

A koronavírusos Sergio Pérezt helyettesítő Nico Hülkenberg a 13. rajtkockát szerezte meg, ám gond akadt az autójával, egész egyszerűen nem tudták időben beindítani, ezért nem tudott a bokszutca lezárása előtt kihajtani a rajtrácsra. Így először úgy tűnt, Hülkenberg csak a bokszutcából vághat neki az 52 körös viadalnak, ám hamarosan kiderült, egyáltalán nem tud elindulni a versenyen.

A verseny első köre után már jött is a biztonsági autó, mert Alexander Albon az utolsó kanyarban a gumifalba küldte Kevin Magnussent, s míg a Haas dán pilótája feladni kényszerült, a Red Bull thaiföldi versenyzője folytatni tudta. A hatodik körben ért véget a biztonsági autós fázis, és a repülőrajt után gyakorlatilag megismétlődtek az első sor eseményei: a két Mercedes változatlan sorban ellépett, majd jött Verstappen légüres térben. A 11. körben aztán újra jött a biztonsági autó, defektje miatt Danyiil Kvjat törte össze csúnyán az AlphaTauriját, majd csaknem a teljes mezőny kiszáguldott kemény keverékű friss gumikért.

Az élen a Hamilton, Bottas, Verstappen hármas ebben a sorrendben harmadszor is ellépett a mezőnytől, és ez sokáig így is maradt. Aztán Bottas defektet kapott két körrel a vége előtt, kerékcseréje után Vettel mögé a 11. helyen tért vissza, számára elúszott a pontszerzés.

Az utolsó kör pedig minden előzetes várakozást felülmúlóan izgalmasra sikerült, miután előbb Sainz kapott defektet a 4. helyen, majd a köre közepén Lewis Hamilton bal elsője is megadta magát. A britnek ekkor még 33 másodperc volt az előnye Verstappen előtt, s ebből végül 5,8 másodpercet sikerült megőriznie a leintéskor a holland előtt, akit Leclerc követett a harmadik helyen.

A vb egy hét múlva ugyancsak Silverstone-ban, a 70. évforduló Nagydíjával folytatódik. A pontversenyben Lewis Hamilton áll az élen (88 pont), őt Bottas (58) és Verstappen (52) követi. A csapatok versenyében a Mercedes vezet 148 ponttal a Red Bull (78) és a McLaren (51) előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.