A nemzetközi porondon is bizonyított a mieink svéd párosa

Adolf Balázs és Fejes Dániel szolgáltatta a vasárnap délelőtti döntők egyetlen kellemes magyar meglepetését a Szegeden zajló kajak-kenu világkupán. A magyar duó második helyezésével bizonyította, hogy a nemzetközi mezőnyben is versenyképes.

Novák
2020. 09. 27. 13:32
null
Adolf Balázs és Fejes Dániel jó úton halad Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két fiatal idén párosban valamennyi tesztversenyen és az országos bajnokságon is magabiztosan győzött, mégis kétely övezte a szereplésüket. Ugyanis úgynevezett svéd stílusban eveznek, azaz szokatlan módon egy oldalon húznak, ami mindenképpen hátrányt jelent. Hogy mekkorát, azt nehéz lenne pontosan meghatározni – részben ezt hivatott eldönteni a szegedi világkupa.

A magyar duó a rajtnál kissé beragadt, de aztán fokozatosan felzárkózott, a hajrában a román és az olasz egységet is megelőzte, egyedül az oroszokat nem tudta befogni, így lett második. Mivel az oroszok és a románok is klasszis kenusok, világversenyeken szereztek már érmeket, a magyarok ezüstérme szép eredmény.

– Az volt a célunk, hogy a még kvóta nélküli riválisokat megelőzzük, és ezt sikerült is teljesítenünk. Volt már ennél rosszabb és jobb rajtunk is, s bár egy kis víz befröccsent a hajónkba, nem szedtünk össze nagy hátrányt. A hajrá aztán jól sikerült, bár kétszázzal a vége előtt már nagyon fájt minden, de lehajtottuk a fejünket és nyomtuk – idézte fel a futamot Fejes Dániel.

Adolf Balázs és Fejes Dániel jó úton halad
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport

A két ifjú kenus jövőre az olimpián is jó eséllyel indulhat – előbb azonban tavasszal a pótkvalifikációs világkupán meg kell szerezniük a kvótát. Ahogy elmondták, természetesen ez a céljuk.

Szintén ezer méteren a férfi kajak párosok versenye is fontos volt, hiszen ez is olimpiai szám, s a mieink ebben szerezhetik meg a még hiányzó hatodik kvótát. Noé Zsombor és Dombvári Bence sajnos éppen lemaradt a dobogóról. Jövőre ebben a számban várható talán a legnagyobb harc az itthoni válogatókon. Nem zárhatjuk ki, hogy az idei sikertelen tesztelés után a két kiemelkedő klasszis, és Varga Ádám tesz újabb kísérletet, hogy együtt induljanak párosban.

Vasárnap délelőtt még egy érmet szereztek a mieink: Lucz Anna (aki szombaton egyesben győzött) és Kiss Blanka második lett női kajak kettes kétszáz méteren.

Női kajak négyes ötszáz méteren a mieink a szám világbajnoki címvédői, sőt évek óta egyeduralkodók a nemzetközi mezőnyben. Innen nézve csalódás, hogy az egyik magyar hajó a negyedik, a másik pedig ötödik lett csupán. Ahogy előzetesen megírtuk, legjobb női kajakosaink kihagyták a világkupát, a fiataloktól – Szellák Szabina, Zupkó Vanda, Rendessy Eszter és Szénási Zsófia, illetve Sólyom Dóra, Katrinecz Rita, Bodonyi Dóra és Csikós Zsóka – nem lehetett elvárás a győzelem.

Az már inkább csalódás, hogy Bodonyi Dóra, aki tavaly benne ült a győztes négyesben, s világbajnok lett ezer méteren is, ötszázon ezúttal csak kilencedikként, tehát utolsóként végzett; Kőhalmi Emese hatodik lett.

C–2 500-on a Kisbán Zsófia duó ötödik, a Gönczöl Laura, Opavszky Réka kettős hatodik lett. A női kenupárosok sprinttávján is utóbbi két egység képviselte a hazai színeket, és ott is ugyanilyen helyezést értek el. Férfi C–1 500-on Kiss Balázs hatodikként, Korisánszky Dávid nyolcadikként zárt a döntőben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.