Hiába féloldalasak, sikeresek, nekik dolgozik az idő

Adolf Balázs és Fejes Dániel duója, ahogy mondani szokták, utcahosszal, avagy kajak-kenus szakzsargonnal, bójasorral nyerte meg kedden mindkét futamot a kenu kettesek ezer méteres tesztversenyén Szolnokon. Győzelmük értékét növeli, hogy az úgynevezett svéd stílusban, a hajó ugyanazon oldalán húzva lapátolnak.

2020. 05. 27. 13:26
null
Forrás: Facebook/Magyar Kajak-Kenu Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Női úttörők

A „svéd” a régi időkben inkább afféle virtusnak, bohóckodásnak számított a kenusok körében. Amikor aztán a 2018-as kajak-kenu világbajnokságon a kanadai Vincent-Lapointe nővérek, Laurence és Katie egy oldalon evezve lettek világbajnokok, mindenkinek leesett az álla. (Hát még amikor az eredményesebb Laurence doppingügybe keveredett, el is tiltották, nem vehetett részt tavaly a szegedi vb-n. Igaz, később felmentették, bár az indoklás már-már sci-fi. A 27 éves sportoló mintájában a szteroidhoz hasonló ligandrolt mutatott ki a vizsgálat. A kenus azzal védekezett, hogy a tiltott szer korábbi barátjának testnedvéből került a szervezetébe, és mivel ezt az illető hajának analízise igazolta, az ICF antidopping-bizottsága felmentette őt. Hát... De ez egy másik történet.)

Ennyit ér a női kenu – a többség ennyivel intézte el a dolgot. Igen ám, de a férfiaknál is feltűnt egy svéd – ráadásul francia... – duó. Ettől kezdve illett komolyan venni a kísérletet.

Sokkolták a veszteseket

Kedden aztán Magyarországon is debütált az új módi, a Szolnokon megrendezett tesztversenyen az Adolf Balázs, Fejes Dániel páros imponáló fölénnyel iskolázta le a mezőnyt mindkét futamban. A sikerük láthatóan frusztrálta a többieket: csak egy pillanatra kötöttek ki, nyilatkozni nem jöttek ki a partra, leszegett fejjel lapátoltak vissza a bázisra. A vereséget sohasem könnyű megemészteni, hát még két tejfeles szájú fiataltól – Adolf Balázs és Fejes Dániel is 1999-es születésű –, akik ráadásul „svédül” kenuznak. Mindehhez még hozzátehetjük, hogy jobb oldalon húznak, kedden pedig erős balos szembeszél fújt, ami még inkább megnehezítette a dolgukat.

Hátrányból előny

A fő kérdés persze az: hátrány jelent-e a féloldalas párosozás kenuban?

– A régi kenukban, amelyeknek volt úgynevezett széles pontjuk, ezért jobban ki kellett dőlni evezés közben, szinte kivitelezhetetlen lett volna ez a stílus – felelte az érdeklődésünkre a maratoni világbajnok Pétervári Pál, Adolf Balázs nevelőedzője. – Ezekben az új, keskeny hajókban már más a helyzet, mert könnyebb a kormányzás. Ezzel együtt szerintem hátrány a svéd stílus, de hogy mennyivel, azt nehéz lenne megmondani.

– A két fiú véleményem szerint kiemelkedik a hazai mezőnyből. Még mindig jobb eredményre képesek így, együtt, mintha külön-külön egy balos társsal indulnának – tette hozzá Németh Szabolcs, Fejes Dániel és immár Adolf edzője.

Kérdésemre, hogy a duónak a nemzetközi mezőnyben is lehet-e létjogosultsága, válaszként a már említett francia kettesre utaltak.

– Tegyük fel, hogy a svéd stílus ezer méteren mondjuk egy hajó hátrányt jelent, ez egészen jó becslés. Ám ha a két fiú együtt a mezőnyre ráver két-három hajót, akkor a hátrányból mindjárt előny lesz – zárta le e kérdést Pétervári Pál.

A célkeresztben Tokió

A páros persze nem a két tehetség egyetlen vadászmezeje. Adolf Balázs már a tavalyi világbajnokságon letette a névjegyét azzal, hogy a közelmúlt egyeduralkodója, a háromszoros olimpia, valamint tizenkétszeres világbajnok német Sebastian Brendel mögött második lett 5000 méteren.

– Persze, ezer egyesben is elindulok a válogatón – jegyezte meg a tizenévesek magabiztosságával, helyesebben inkább őszinteségével az egyébként roppant szerény Adolf Balázs. Amikor az olimpiáról polemizáltunk, akkor az egyéves halasztásról is elmondta a véleményét:

– Igen, nekünk dolgozik az idő, a jövőre még jobbak lehetünk, így más reális cél Tokió.

Ez a beszéd! Magyarul, és persze svédül is...

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.