A nőknél nem borult a papírforma

Ma délben Babos Tímea, Kristina Mladenovic oldalán a női párosok elődöntőjében lép pályára, az ellenfelük a Barbora Strycová Hszie Szu-vej duó lesz.

2019. 07. 12. 10:36
HALEP, Simona
Wimbledon, 2019. július 11. Az ukrán Jelina Szvitolina a román Simona Halep ellen játszik a wimbledoni teniszbajnokság női egyesének elődöntőjében 2019. július 11-én. Fotó: MTI/EPA/Pool/Nic Bothma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kellett hetvenöt perc sem ahhoz, hogy Simona Halep életében először döntőt játszhasson Wimbledonban. Ez a gyors győzelem nem csak rajta múlott, kellett hozzá az ukrán Jelina Szvitolina (képünkön) elfogódott, ideges tenisze is, persze ez jottányit sem csökkentette az egykori világelső román boldogságát. Szvitolinát alighanem a tét nyomasztotta, hiszen Grand Slam-versenyen eddig csupán négy negyeddöntőt tudott felmutatni, elődöntőig most jutott először, azaz akár előrelépésként is értékelheti az idei teljesítményét. Ez ellen szól, hogy Halep sem járt még a tenisz szentélyében a fináléban, legutóbb öt éve jutott el a küszöbéig, tavaly pedig például már a harmadik körben búcsúzott.

Ezzel együtt kétségtelenül tapasztaltabb versenyzőnek számít, és ez hamar ki is derült. A hetedik helyen kiemelt Halepnek tíz perc kellett az első adogatásának a megnyeréséhez, utána elvette Szvitolináét, ám rögtön elveszítette a sajátját, és felsejlett, hogy szoros csatát is hozhat ez az elődöntő. Ám a nyolcadik helyen kiemelt ukrán elidegeskedte ezt a játszmát, több gémet már nem nyert benne. A román versenyzőnek a végén azért kicsit meg kellett izzadnia, csak a hatodik szettlabdáját nyerte meg, de a 6:1 hűen tükrözte a látottakat. A második játszmában 3:3-ig fej fej mellett haladtak, akkor azonban Halep magabiztosan brékelt, és több esélyt nem adott Szvitolinának, 6:3-ra nyert, és így ő az első román női teniszező, aki döntőt játszhat Wimbledonban.

„Ez életem eddigi legszebb napja, nagyon izgatott vagyok, hogy ott lehetek a fináléban” – nyilatkozta a román boldogan.

Az ukrán játékosnak nem sok esélye volt a volt világelső ellen
Fotó: MTI/EPA/Pool/Nic Bothma

Kísérteties volt, hogy a másik ágon mennyire hasonlóan alakult az elődöntő forgatókönyve. Itt a hétszeres bajnok, 11. helyen kiemelt Serena Williams azzal a cseh Barbora Strycovával mérkőzött meg, aki Szvitolinához hasonlóan eddig csupán negyeddöntőig jutott Grand Slam-tornán, és bravúrosan, meglepetésre jutott el idáig. Williams legszebb napjaira emlékeztetően teniszezett, és csupán egy játékot engedélyezett ellenfelének az első játszmában, amelyet Halephez hasonlóan 6:1-re nyert meg, a vártnál fölényesebben. Az energiatakarékosan, azaz keveset futó, de roppant labdabiztosan teniszező amerikai 2:2 után nyerte ellenfele adogatását a második játszmában, és nem is kegyelmezett, az első meccslabdájával élve 6:2-re hozta ezt a szettet. Már-már bántóan sima győzelem volt…

„Nagy döntő előtt állok, Simona Halepet talán még sohasem láttam annyira jól játszani, mint ma, nagy kihívás lesz ellene játszani” – mondta Serena a győzelmét követően.

Barbora Strycová ezzel még nem fejezte be Wimbledonban, ma délben Hszie Szu-vej oldalán a női párosok elődöntőjében is pályára lép, az ellenfelük a Kristina Mladenovic duó lesz. Utána pedig jön a két férfi elődöntő és illetve Novak Djokovics és Agut Bautista között.

Angol nemzetközi bajnokság, női elődöntők: Halep (román, 7.)–Szvitolina (ukrán, 8.) 6:1, 6:3; S. Williams (amerikai, 11.)–Strycová (cseh) 6:1,6:2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.