A porcicák helyett trófeákat gyűjtene a Manchester City

Ma kora délután a Fulham–Arsenal találkozóval kezdődik az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság. Szoros idénynek nézünk elébe, talán a Leicester 2016-os győzelme óta nem volt ilyen nehéz dolga a címvédésre készülő bajnoknak, mint most a Liverpoolnak.

2020. 09. 12. 8:30
Salah, Mohamed; Sterling, Raheem
Szoros küzdelemre van kilátás Fotó: MTI/EPA/Peter Powell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jürgen Klopp csapata összeállt, ezt az elmúlt három év eredményei bizonyítják a legjobban: sorozatban BL-döntő, BL-győzelem és 18 pontos előnnyel elhódított bajnoki cím. S ha ez nem lenne elég, a Liverpool az előző idényben szinte minden létező rekordot megdöntött a Premier League-ben.

A trófeák és a tulajdonosok tudatos pénzügyi politikájának tükrében a játékoskeret alig változott, ez viszont könnyen meg is bosszulhatja magát. Az elmúlt években a Liverpool kulcsjátékosai – Alissontól eltekintve – nem voltak hosszabb ideig sérültek, így eddig nem jelentett problémát, hogy a kispad messze nem olyan erős, mint a riválisoké. Ha netán a támadótrióból (Szalah, Mané, Firmino) kiesne valaki, akkor például Origi, Shaqiri vagy Oxlade-Chamberlain ugorhat be a pótlásukra, és valljuk be, egyikük sem jelent életbiztosítást. Előbbi ugyan fontos gólokat szerez, de azokból keveset, utóbbi kettő pedig nagyon sokszor sérült. Ha az első csapat most is egészséges marad, akkor a Mersey-parti együttes lesz az egyik fő esélyes. Sőt extra motivációt jelenthet neki, hogy ha a klub megvédi a címét, már huszadik alkalommal lesz Anglia bajnoka, amivel utolérné az ősi rivális Manchester Unitedet.

Szoros küzdelemre van kilátás
Fotó: MTI/EPA/Peter Powell

A Manchester City legutóbb 2017-ben futott olyan lehangoló idényt, mint tavaly. Akkor csak porcicák kerültek a vitrinjébe, most egy lesajnált Ligakupa-trófea; és mint tudjuk, a bajnoki ezüst nagy kudarc arrafelé. 2018-ban a gyatra év után magára talált a City, száz pontot szerezve utasított maga mögé mindenkit, ebből most is meríthet erőt.

Tavaly a legnagyobb problémát a csapat védekezése jelentette, átlagban meccsenként majdnem egy gólt lőttek kapujába. Az átigazolási szezonban éppen ezért hozták el Nathan Akét a Wolverhamptontól, és a levegőben lóg a nápolyi Kalidou Koulibaly érkezése is. A támadóerejük viszont továbbra is lehengerlő, és élete formájában játszotta végig az évadot, utóbbinak 16 gól és 23 gólpassz került a neve mellé. Az argentin ugyan sokat volt sérült, de így is 90 percenként betalált. Aggodalomra az adhat okot, hogy a BL-győzelemre ácsingózó Pep Guardiolának jövőre lejár a szerződése, ha most nem nyernek fontosabb trófeát, akkor szakítás lehet a kapcsolat vége.

Az esélyesek közé „igazolta magát” a Chelsea. Frank Lampard gárdája már az előző kiírásban is jól teljesített, tekintve, hogy egy tapasztalatlan edzővel, fiatal játékosokkal, nélkül és a rájuk kirótt átigazolási tilalom mellett is elérték a Bajnokok Ligáját érő 4. helyet a bajnokságban. Még fényesebb jövő várható, erre az elmúlt hetekben elköltött 200 millió font (!) lehet a garancia. Többek között Timo Wernert, Kai Havertzet és Hakim Ziyechet is megvásárolták, és ha az új fiúk Pulisicékkel egy csapattá kovácsolódnak, ember legyen a talpán, aki megállítja a londoniakat.

A Cityhez hasonlóan a Kékek bajainak forrása is leginkább a védelem: tavaly 54 gólt kaptak, többet, mint bárki más az első tízből. Részben emiatt Kepa Arrizabalaga alatt rezeg a léc: a világ legdrágább kapusa nem teljesíti a tőle elvártakat, ezért az október 5-ig tartó átigazolási időszak alatt nem lehet nyugodt, állítólag a Stade Rennais hálóőrét, Edouard Mendyt szemelte ki Lampard a posztjára. A 35 éves korában szerződtetett lesz hivatott rendbe szedni a védelmet, bár kérdéses, hogy ennyi idősen fel tudja-e venni a Premier League ritmusát.

Sok gólt várnak Timo Wernertől (jobbra) a Kékek
Fotó: Reuters/Toby Melville

A Manchester United ugyan nem tartozik a bajnoki cím fő várományosai közé, de mindenkire veszélyt jelent. A Vörös Ördögök Bruno Fernandes megvétele óta szárnyalnak, az előző évadban elképesztő hajrájuknak köszönhetően elorozták a Chelsea és Leicester orra elől a harmadik helyet. Ráadásul az addig is acélos középpályájukat tovább erősítették az Ajaxtól megvásárolt Donny van de Beekkel. A kapuskérdés itt sem eldöntött, David de Gea helyére a kölcsönből visszatért Dean Henderson pályázik.

Mikel Artetával a fejlődés útjára lépett az Arsenal is. A FA-kupa elhódítása után az angol labdarúgó-szuperkupát is megnyerte, és a versenyfutás során több skalpot is begyűjtött: a Chelsea mellett a Liverpoolt és a Manchester Cityt is maga alá gyűrte. A ma induló idényben hasznos játékos lehet az ingyen érkezett Willian, illetve a Lille korábbi védője, Gabriel Magalhães is, akit a Manchester United elől halásztak el az Ágyúsok. Érdekesség, hogy Artetáé a legjobb győzelmi mutató Jürgen Klopp ellen, eddigi két találkozójukon két győzelem a mérlege.

Premier League, 1. forduló:

szombat:

Fulham–Arsenal 13.30 (tv: Digisport 1)

Crystal Palace–Southampton 16.00 (tv: Spíler1)

Liverpool FC–Leeds United 18.30 (tv: Digisport 1)

West Ham United–Newcastle United 21.00 (tv: Spíler1)

vasárnap:

West Bromwich Albion–Leicester City 15.00 (tv: Digisport 1)

Tottenham Hotspur–Everton 17.30 (tv: Spíler1)

hétfő:

Sheffield United–Wolverhampton 19.00 (tv: Digisport 1)

Brighton–Chelsea 21.15

A Burnley–Manchester United és a Manchester City–Aston Villa mérkőzéseket elhalasztották. A manchesteri csapatok augusztusban még a Bajnokok Ligájában, illetve az Európa-ligában voltak érdekeltek, ezért plusz egy hét pihenőidőt kaptak.

Tegnap este az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokság idei évada is kezdetét vette. csapata, a Bristol City az első fordulóban a Coventryt fogadja ma délután 16 órai kezdettel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.