A Real Madrid bejelentésével elkezdődött a háború

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke elérkezettnek látta az időt: bejelentette, hogy megalakult az Európai Szuperliga. Pérez a klubja mellett az új sorozat elnöke is lesz. Az UEFA súlyos pert akaszthat a szakadárok nyakába.

2021. 04. 19. 8:34
Az UEFA nem áll Pérez és a szuperliga mögött
Pérez határozottan elutasítja Ronaldo visszatérését Forrás: football-espana.net

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke elérkezettnek látta az időt: bejelentette, hogy megalakult az Európai Szuperliga. Pérez a klubja mellett az új sorozat elnöke is lesz. Az UEFA súlyos pert akaszthat a szakadárok nyakába.

Bő két évtizede fel-fel merül az Európai Szuperliga ötlete, amelyben a kontinens legnagyobb futballklubjai bevételeik maximalizálásáért végleg levakarhatnák magukról a nyűgöt, hogy a kicsik ellen kelljen pályára lépniük. Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) folyamatosan igyekezett megtalálni a megfelelő megoldást a Bajnokok Ligájára, amellyel enged a nagyoknak, miközben nem zárja ki végleg a kicsiket. Az együttműködésnek azonban vége: hétfő hajnalban megkezdődött a háború.

A Real Madrid a Getafe elleni, 0-0-s döntetlenre végződött bajnoki után ugyanis, néhány perccel éjfél után bejelentette hivatalos felületein, hogy megalakult az Európai Szuperliga. A sorozatban a Real mellett alapító tag a Barcelona és az Atlético Madrid is, valamint három olasz (Juventus, Milan, Inter) és hat angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham) klub.

A szuperliga húszcsapatos lenne, a fentiek mellett a Bayern, a Dortmund és a PSG kapott meghívást, hogy állandó tag legyen, további öt klub pedig szabadkártyával indulhatna az előző idénybeli teljesítménye alapján. Hétköznapi meccseket terveznek, miközben a csapatok hétvégén részt vennének hazájuk bajnokságában, hogy „megőrizzék a hagyományos versenynaptárt, ami a klubok életének a középpontja”.

A szuperliga elkezdődne, „amint lehetséges”. Ebben a koronavírus-járvány miatti nemzetközi utazási korlátozások is jelenthetnek akadályt, viszont Pérez szerint éppen a pandémia tette szükségessé a lépést, mert rámutatott a jelenlegi helyzet ingatagságára.

Az UEFA érezte a bajt, mert már a bejelentés előtt reagált az angol, a spanyol és az olasz szövetséggel, illetve ligával közösen. Minden, ami akkor feltételes mód volt, azóta kijelentőre változott. Ugyanakkor a közlemény köszönetet mondott a francia és a német kluboknak, ami arra utalhat, hogy a Bayernnel vagy éppen a PSG-vel nem tudtak megállapodni a szuperliga élharcosai.

Ebben jogi és sportszakmai következményeket említenek a szakadár klubokkal szemben, amelyek terveikkel ellentétben nem vehetnének részt hazájuk bajnokságában, játékosaikat pedig az UEFA és a FIFA kizárná a válogatott rendezvényekről is. Pérezt ez sem hatotta meg.

– Ha kitiltanak bennünket a világbajnokságról, majd létrehozzuk a sajátunkat.

A nyílt háborúzás érdektelenségbe taszíthatja a Bajnokok Ligáját, amelynek négy állva maradt csapata közül három hadat üzent az UEFA-nak, amely nyilván nem szeretné, hogy olyan klub nyerje meg a sorozatot, amely ellen épp 50-60 milliárd eurós perre készül. A PSG talán nem is sejtette, hogy a Bayern elleni továbbjutás akár már trófeát érhet…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.