A sporteseményekre is komoly hatással van a koronavírus-járvány

Számos sportágban töröltek vagy halasztottak el eseményeket az immár Északnyugat-Olaszországban is megjelent koronavírus-járvány miatt, amelyben – elsősorban Kínában – 77 658-en betegedtek meg, és több mint 2600 ember veszítette életét. A Koreai Köztársaságban 893 a fertőzöttek száma, és kilenc halálos áldozatról tudni, Olaszországban több mint 200 ember betegedett meg és heten hunytak el.

Forrás: MTI2020. 02. 25. 12:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alpesi sí

Az ausztriai Saalbach-Hinterglemmben rendezték azt a férfi lesikló és szuperóriás-műlesikló versenyt is az alpesi sízők világkupa-sorozatában, amelyre eredetileg Peking közelében, a 2022-es téli olimpia helyszínén került volna sor.

Asztalitenisz

Elhalasztották a csapat-világbajnokságot, amit március 22-től 29-ig rendezték volna a dél-koreai Puszanban.

Atlétika

Egy évvel elhalasztották, így csak 2021-ben kerül sor a márciusra tervezett fedettpályás atlétikai-világbajnokságra, amelynek Nancsing lesz a házigazdája. Egyben törölték a fedettpályás Ázsia-bajnokságot, amelyet Hangcsouban rendeztek volna.

A Tokió Maratont elővigyázatosságból amatőr futók nélkül rendezik meg, így az eredetileg tervezett több mint 38 ezres résztvevői létszám helyett mindössze bő 200-an vághatnak neki a távnak a japán fővárosban.

Birkózás

Kína, a Koreai NDK és Türkmenisztán sem vesz részt Új-Delhiben az Ázsia-bajnokságon.

Golf

A női golfozók legrangosabb sorozatának (LPGA) hajnani, pattayai és szingapúri tornáját törölték, és több más tornához hasonlóan elhalasztották – két hónappal – a PGA Tour kínai rajtját, illetve lerövidítették a sorozatot. Egy másik versenysorozat, az Asian Tour sencseni és Kuala Lumpur-i állomását is elhalasztották.

Gyeplabda

Nem játsszák le Kína és Ausztrália egymás elleni mérkőzéseit márcisuban a Hockey Pro League-ben.

Hetesrögbi

Áprilisról októberre tolták a World Rugby Sevens Series szingapúri és hongkongi állomását.

Forma-E

Törölték a március 21-i futamot, amelyre a kínai Sanyában került volna sor.

Forma-1

Elmarad az április 19-re tervezett Kínai Nagydíj, amelyet egy későbbi időpontban pótolnak Sanghajban, amikorra javulnak a körülmények.

Kosárlabda

A kínai Fosan helyett Belgrádban rendezték meg az ötkarikás kvalifikációs tornát. Később kerül sor az Ázsia Kupa-selejtezőre, amelyen Japán Csibában látná vendégül Kínát.

Az olasz Schio semleges helyszínen, Ljubljanában rendezte volna a Sopron elleni csoportmeccsét a női Euroligában, de a magyar bajnoki címvédő nem utazik el a szlovén fővárosba.

Labdarúgás

Elhalasztották az ázsiai Bajnokok Ligájában azokat a találkozókat, amelyekben kínai együttesek érintettek, a dél-koreai csapatok mérkőzéseit pedig zárt kapuk mögött játsszák. A járvány gócpontjában, Vuhanban került volna sor egy női olimpiai selejtezőtornára Kína, Ausztrália, Tajvan és Thaiföld részvételével, amelyet Ausztráliába helyeztek át. A kínai csapat továbbjutott, de a rájátszásban a Koreai Köztársaság elleni párharcának hazai meccsét is Sydneyben rendezik.

Kínában elhalasztották a bajnokikat az összes labdarúgóligában, a Koreai Köztársaságban pedig hetekkel később kezdődik az idény az élvonalban. A kínai férfiválogatott Maldív-szigetek és Guam elleni világbajnoki selejtezőit a thaiföldi Buriramban játsszák, zárt kapuk mögött.

A Vietnámba tervezett februári nemzetközi találkozókat mind más országban, Mianmarban és a Fülöp-szigeteken játsszák le. Az Ázsia Kupában két hónappal elhalasztották a keleti zóna csoportmeccseit.

A Japán Labdarúgó Liga elhalasztott hét kupatalálkozót, és március közepéig az összes hazai futballmérkőzést elnapolja.

Négy olasz élvonalbeli meccs elmaradt az előző fordulóban, a közeljövőben pedig nézők nélkül rendezhetik a meccseket a járvány által érintett területeken. Csütörtökön ugyancsak zárt kapuk mögött játsszák az Európa-ligában az Internazionale-Ludogorec találkozót.

MMA

Zárt kapuk mögött rendezik a sorozat szingapúri gáláját.

Öttusa

A kínai Hsziamen helyett a mexikói Cancunban kerül sor májusban az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

Tenisz

A Fed Kupa Ázsia-Óceánia I-es csoportjának vetélkedéseit a kínai Tungkuanból a kazah fővárosba szerették volna áthelyezni, de Nur-Szultan nem vállalta a rendezést. A kínai férfi válogatott játék nélkül veszítette el a Románia elleni párharcát a Davis Kupa I-es világcsoportjában, miután a járvány kapcsán életbe lépett korlátozások miatt nem tud elutazni Romániába.

A hsziani női tenisztornát április 13-19. helyett várhatóan az év második felében rendezik meg.

Tollaslabda

A február végi hajnani Kína Masters viadalt elhalasztották, miután több játékos visszalépett. A Nemzetközi Tollaslabda Szövetség (BWF) ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az Ázsia-bajnokságot meg tudják majd rendezni Vuhanban április második felében. Kína és Hongkong válogatottjai nem indultak a manilai csapat Ázsia-bajnokságon.

Torna

A kínai válogatott kihagyta a melbourne-i világkupa-viadalt.

Ökölvívás

Vuhan helyett a jordániai Ammanban rendezik meg Ázsia és Óceánia olimpiai selejtezőit márciusban.

Röplabda

A Jangcsouba tervezett strandröplabda-tornát, amelyet áprilisban rendeztek volna, a tokiói olimpia utánra halasztották.

Súlyemelés

Kazahsztán helyett – az ország korlátozta a ki- és beutazást Kínával, valamint a vele szomszédos országokkal szemben – Üzbegisztánban rendezik meg a súlyemelők Ázsia-bajnokságát április 16-tól 25-ig.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.