A vörös zóna és a foci Eb miatt kieshet egy futam a Formula–1-ből

Egyre valószínűbb, hogy nem rendezik meg a Formula–1-es versenynaptárban június 11–13-i dátummal szereplő Török Nagydíjat. Az isztambuli futamot nem is helyettesítik, így az idei világbajnokság nem 23, hanem 22 nagydíjból áll.

2021. 05. 13. 14:31
null
Forrás: Twitter/Turkish Grand Prix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula–1 vezetősége április 28-án jelentette be hivatalosan, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében Montreal 2020 után 2021-ben sem tudja vendégül látni a mezőnyt, s a Kanadai Nagydíj helyett a tervezett időpontban, június 11–13. között Török Nagydíjat rendeznek. A törökök beugrása azért is tűnt ideális megoldásnak, mert egy héttel korábban az Azerbajdzsáni Nagydíj szerepel a naptárban, s Bakuból nem hosszú az út Isztambulba. Ám május elején Egyesült Királyság – ahol a legtöbb Formula–1-es csapat központja található – Törökországot az ottani romló járványügyi adatok miatt a „vörös zónába” helyezte, ami azzal jár, hogy az onnan érkezőknek tíznapos karanténba kell vonulniuk. S ez borítja a Formula–1-es utazási terveket. A probléma áthidalására felmerült, hogy bakui és az isztambuli futam helyet cserélhetne a naptárban, de ettől az azeriek a törökökkel meglevő történelmi barátságuk dacára elzárkóztak.

Arif Rahimov, a bakui pálya ügyvezető igazgatója indoklásképpen utalt rá, hogy a labdarúgó Európa-bajnokságon június 12-én Bakuban játsszák a Wales–Svájc csoportmérkőzést, és ezzel nem akarnak ütközni. Bakuban a Formula–1-es futamot városi pályán tartják. „Ha nem lenne egy másik fontos esemény a városban ugyanabban az időpontban, akkor rugalmasak tudnánk lenni, de jelen esetben sajnos nem dönthetünk másképpen” – tárta szét a kezeit Rahimov.

Az isztambuli pálya:

A Formula–1-es világbajnokságon június 27-én rendezik meg a Francia Nagydíjat, július 4-én az Osztrák Nagydíjat, július 18-án pedig a Brit Nagydíjat, így július 11-e „üres”, de erre nem akarnak versenyt tenni, mert akkor négy egymást követő vasárnap is lenne futam, ami túlságosan megterhelő lenne a csapatoknak, s persze a pilótáknak is. Hírek szerint az isztambuli futamot másik időpontban sem helyettesítik, így az idei világbajnokság nem 23, hanem 22 nagydíjból áll.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.