Abszurd dráma Párizsban

Mindkét szerdai nyolcaddöntő-visszavágó 3-1-es eredményt hozott a Bajnokok Ligájában, és a Manchester United, illetve a Porto továbbjutását, de micsoda különbség! A PSG önsorsrontó búcsújáról még sokáig beszélgetni fognak eldugott párizsi kiskocsmákban valahol a Montmartre-on, és joggal, mert az ilyen búcsút szinte lehetetlen megemészteni.

Ch. Gáll András
2019. 03. 08. 10:36
Champions League - Round of 16 Second Leg - Paris St Germain v Manchester United
Skomina vizsgálja a PSG sorsát megpecsételő videófelvételt Fotó: John Sibley Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olybá tűnik, ez a legek hete a labdarúgó BL-ben. A Real Madrid korábban még sohasem kapott ki úgy, hogy a német Felix Brych volt a játékvezető – kedden sikerült, az Ajax 4-1-gyel ejtette ki Courtois-ékat. Szerdán lapzártánk után a Paris Saint-Germain még nagyobb „bravúrt” vitt véghez: a BEK és a BL egyesített történelmében az első olyan csapat lett, amely idegenben (!) megszerzett 2-0-s vagy annál nagyobb előnyt eltékozolt, és kiesett. Ezzel a dúsgazdag, katariak által tulajdonolt klub rátett még egy lapáttal a balek hírnevére, hiszen két évvel ezelőtt ugyancsak elsőként képes volt 4-0-ás előnyről búcsúzni a Barcelona ellen.

A Manchester United 3-1-es győzelme és továbbjutása még véletlenül sem Ole Gunnar Solskjaer – amúgy roppant hősiesen és rokonszenvesen – küzdő csapatának a dicsősége, hanem a PSG szégyene. Nézzük a száraz adatokat: 68:32 volt a labdabirtoklás aránya a párizsiak javára, a kapura lövéseké 12:5. Az angoloknak szinte nem volt közük a meccshez. És mégis továbbjutottak. De hogyan!

Egy perc és 51 másodperc telt el, amikor Kehrer, a PSG német jobbhátvédje haza akarta adni a labdát, amit Lukaku elcsípett, elfektette Buffont, és estében bekotorta, 0-1. Ezt Bernat gyorsan kiegyenlítette Mbappé kabinetalakítása nyomán, és mindenki megnyugodott a Parc des Princes-ben. Igen ám, de mielőtt Damir Skomina lefújhatta volna az első félidőt, Rashford gondolt egyet, és jó messziről rászúrta. A labda kipattant a 41 éves Buffon „páncélmellényéről” , Lukaku megint arra járt, és beemelte a bal sarokba, 1-2.

Skomina vizsgálja a PSG sorsát megpecsételő videófelvételt
Fotó: Reuters

Aztán a második félidőben a United csak védekezett, a PSG egyik helyzetet hagyta ki a másik után, Bernat még egy kapufát is lőtt, már a 90. percben jártunk, amikor Dalot kapura lőtt. A labda elszállt volna, de Kimpembe, a franciák védője felugrott, elfordult, és a labda róla (az ismétlésnél vettük észre: a felkarjáról) szögletre vágódott. Már folytatódott a játék, amikor Skomina elkezdett szaladni az oldalvonal felé. – Ekkor már tudtam, hogy baj van – mondta a meccs után Thomas Tuchel, a házigazda edzője. – Ok nélkül nem videóznak.

Jól sejtette. A bíró négyperces elemzés után a büntetőpontra mutatott. állt a labda mögé, és bár életében először rúgott tizenegyest tétmeccsen, beverte a labdát, 1-3. Így 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal jutott tovább a United, megint kiesett a PSG. Az utolsó három évben harmadszor a nyolcaddöntőben!

Azért dicsérjük meg a Manchestert is: tíz olyan játékosa hiányzott sérülés vagy eltiltás miatt, aki simán ott lehetett volna a kezdőben, élen Paul Pogbával. Amikor Rashford értékesítette a büntetőt, már Mason Greenwood és Tahith Chong is a pályán volt. Greenwood a maga 17 évével és 156 napjával minden idők legfiatalabb MU-játékosa a BL-ben. Solskjaer kinevezése óta 17 meccsből 14-et megnyert a United, két döntetlen és egy vereség mellett. A norvég tényleg bízott a továbbjutásban, a meccs után pedig mámorosan odáig ment, hogy már a BL-győzelemre is képesnek tartja csapatát.

Solskjaernál rosszabbul járt Eusebio di Francesco, aki tavaly az elődöntőbe vezette a Rómát, tegnap viszont menesztette a klubja, miután csapata egy vitatható játékvezetői ítéletektől hemzsegő mérkőzésen hosszabbítás után búcsúzott a Porto ellen.

Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő, visszavágók: PSG–Manchester United 1-3 (továbbjutott az MU 3-3-mal, idegenben szerzett több góllal); Porto–Roma 3-1 (hosszabbítás után, tj.: Porto, 4-3-mal).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.