Alberték rekordja is a tét

Fradi-Újpest. Talán az egyetlen mérkőzés a magyar labdarúgás jelenéből, amelynek nem kopott meg a rangja. Mint rendesen, ma is telt ház előtt csap össze a két csapat; a történelem során a magyar bajnokságban immár 227-edszer.

Magyar Nemzet
2019. 10. 19. 8:18
null
Tokmac és Zsótér ma este is főszereplő lehet a Groupama Arénában Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szergej Rebrov egy éve, amikor a Ferencváros edzője lett, még értetlenkedett azon, miért övezi megkülönböztetett figyelem az Újpest elleni mérkőzést, hiszen a Honvéd és az MTK ellen is derbit játszik a csapata. Az angolból eredő definíció alapján mindenképpen. Magyarországon újabban mégis úgy alakult – régen beérték Fradi–Újpesttel, még inkább Fradi–Dózsával –, hogy a Ferencváros és az Újpest találkozója a derbi. Másként az év meccse; ahogy mondani szokták, függetlenül a két csapat bajnoki helyezésétől. Tudja ezt ma már az ukrán tréner is, aki előrebocsátotta, a jövő csütörtöki moszkvai Európa-liga fellépés dacára sem pihentet senkit, a legerősebb tizenegyet küldi pályára. Újpesten ez evidencia. A két csapatnál most azok is a derbi lázában égnek, akik még sohasem szerepeltek az ősi rivális ellen.

Tokmac és Zsótér ma este is főszereplő lehet a Groupama Arénában
Fotó: Mirkó István

A zöld-fehérek 2015 óta, 11 meccse veretlenek a derbiken, hatszor nyertek öt döntetlen mellett. Ilyen kiváló sorozatot 88 éve nem produkáltak az ősi rivális ellen. Amennyiben szombaton sem kapnak ki a Groupama Arénában, 41 mérkőzésesre növelik hazai bajnoki veretlenségi sorozatukat, amely 2017. április 15. óta tart. Hasonló szériát legutóbb 1966 és 1969 között produkált az FTC. Az akkori sorozatnak az Újpesti Dózsa vetett véget.

NB I, a 9. forduló mai programja: Mezőkövesd–Mol Fehérvár FC 17.00, Puskás Akadémia–Paks 17.00, Kaposvár–Kisvárda 17.00, ZTE–Honvéd 17.00 (tv.: M4 Sport), Debrecen–Diósgyőr 17.00, Ferencváros–Újpest 19.30 (tv.: M4 Sport). Az NB I állása: 1. Mol Fehérvár FC 21 pont, 2. Mezőkövesd 18, 3. Ferencváros 16, 4. Puskás Akadémia 14, 5. Újpest 10, 6. Kisvárda 10, 7. Paks 10, 8. Debrecen 9, 9. ZTE 8, 10. Honvéd 7, 11. Diósgyőr 7, 12. Kaposvár 6.

Szurkolók fehér bottal

Különleges szurkolók is helyet foglalnak ma este a Groupama Aréna nézőterén, a Ferencváros–Újpest NB I-es futballderbin; e héten volt a látássérültek nemzetközi világnapja, s ebből az alkalomból a Fradi-stadiont üzemeltető cég, a Lagardère Sports Hungary meginvitált ötven látássérült futballrajongót. Először is egy stadiontúrán megtapasztalhatják a kulisszák mögötti világot, az öltözők, a játékosfolyosók, a kispad és maga a pálya atmoszféráját. A stadiontúrát köve­tően pedig audionarráció segítségével, a helyszíni kommentátor tolmácsolásában élvezhetik a magyar labdarúgás legkitüntetettebb eseményét, a fergeteges hangulatú Fradi–Újpest labdarúgó-mérkőzést.

A találkozót a Kossuth rádióban Gulyás László közvetíti, és az ő tolmácsolásában élvezhetik a vak és gyengénlátó szurkolók a mérkőzés eseményeit. – Csütörtökön értesültem arról, hogy engem hallgatnak majd a látássérült szurkolók a Groupama Arénában. A Fradi illetékese közölte velem, hogy elém raknak egy mikrofont, és a vonal túlsó végén majd a látássérültek hallgatják a közvetítésemet. Amikor mindezt közölték velem, beleborzongtam, könnybe lábadt a szemem. Rengeteg meccset közvetítettem pályafutásom során, de ilyen különleges feladatot még életemben nem kaptam. Ha lehet, még nagyobb lesz a felelősségem, mint egy átlagos közvetítés során – mondta a rutinos riporter.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.