Botrány Ausztriában, gyanús 9-0-lal jutott fel a Ried

Három napnak kellett eltelnie, hogy kiboruljon a bili. Ausztriában hétfőn vizsgálatot rendeltek el a labdarúgó másodosztály utolsó fordulójában lejátszott Ried–FAC Wien mérkőzésen történtek miatt, a hazai csapat ugyanis felettébb gyanús körülmények között aratta a Bundesligába visszajutást jelentő 9-0-ás győzelmét.

Ch. Gáll András
2020. 08. 04. 6:32
null
Zeljko Karajica, a Klagenfurt klubigazgatója bundát kiált Forrás: skaustriaklagenfurt.at
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Botrány az osztrák futballban a feljutás körül. Kissé lassan esett le a tantusz, de végül leesett. Pénteken az osztrák labdarúgás második vonalában a Ried 9-0-ra legyőzte a FAC Wien csapatát, és ezzel jobb gólkülönbségével megnyerte a pontvadászatot, és visszakerült az élvonalba, a Bundesligába. Pedig a közvetlen rivális, az ugyanannyi ponttal a második helyen álló Austria Klagenfurt is kitett magáért, 6-1-re elagyabugyálta a Wacker Innsbruck együttesét, de ez sem volt elég a feljutáshoz. Mindkét csapat 64 ponttal végzett, de a Riednek öttel jobb volt a gólkülönbsége, és ez döntött.

Nos, ha megnézzük a Ried–FAC mérkőzés videóját, és különös figyelmet fordítunk az utolsó három gólra, kiváltképp a hetedikre, amelyiknél a FAC védője tálcán kínálja a labdát az ellenfél csatárának, akkor elámulunk. Íme:

Egy nappal a mérkőzés után a Florisdorf (ennek a rövidítése a FAC) honlapján bocsánatkérés jelent meg a csapat gyalázatos teljesítménye miatt. Ugyanakkor a feljutásért folytatott harcban pórul járt Austria Klagenfurt klubigazgatója, Zeljko Karajica felháborodottan nyilatkozott: „Ez botrány, bohózat. Természetesen óvást nyújtunk be. A FAC Wien néhány kulcsjátékosa már a meccs előtt elutazott nyaralni, a florisdorfiak egy percig sem vették komolyan a mérkőzést. A liga elvesztette a hitelét.

Zeljko Karajica, a Klagenfurt klubigazgatója bundát kiált
Fotó: skaustriaklagenfurt.at

Tény, hogy például Marco Sahanek, a FAC csapatkapitánya a meccs napján Máltáról tett fel egy fotót az Instagramra.

Christian Ebenbauer, a Bundesliga igazgatója ugyancsak furcsállja az eredményt és a látottakat. „Ilyennek nem volna szabad előfordulnia. Meg kell fontolnunk, hogy a jövőben ne a gólkülönbség döntsön a feljutásról pontegyenlőség esetén, hanem az érdekelt csapatok egymás elleni eredményei.„

Megjegyzendő, ha most ez lett volna a szabály, akkor az Austria Klagenfurt jut fel, mert idegenben 4-1-re legyőzte a Riedet, otthon pedig 1-1-et játszott vele.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.