Babos súlyzózik és szobabiciklizik

Az Indian Wells-i torna előestéjén értesült a verseny elhalasztásáról a nyolchetes szünet elrendeléséről a párosban háromszoros Grand Slam-győztes Babos Tímea. A soproni teniszező odahaza készül, és erre biztat mindenkit. A kétszeres párosvilágbajnok mélységesen elítéli azokat az edzőtermeket, amelyek a koronavírus-járvány idején gyereksarokkal próbálják csalogatni a vendégeket. Babos nagyon fájlalja, hogy elmarad a hazai rendezésű Fed-kupa-döntő, s azt is, hogy tavasszal nem juthat el párospartnere, Kiki Mladenovic kedvenc városába, hiszen címvédőként indultak volna májusban a Roland Garroson.

2020. 03. 19. 8:46
BABOS Tímea
Babos Tímea két szettes győzelemmel rajtolt Fotó: John G. Mabanglo Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hol és mikor értesült arról, hogy a WTA a következő hat hétre felfüggeszti a nemzetközi tenisztornák megrendezését?

– A hat hétből azóta sajnos nyolc hét lett, hiszen az áprilisi versenyeket is törölték. Egyébként az Indian Wells-i szupertorna előestéjén értesített minket a WTA arról, hogy a koronavírus-járvány miatt törlik a versenyt, aztán persze ez lett a sorsa a többi viadalnak is, így legnagyobb sajnálatomra a budapesti Fed-kupát is elhalasztották.

– Mi volt az első reakciója?

– Tökéletesen egyetértek vele: az egészség a legfontosabb, világranglistapontokat később is szerezhetek. Így, amint értesültem a döntésről, a csapatom tagjaival együtt hazarepültem az Egyesült Államokból.

– Hogyan tartja karban magát? Egyáltalán van-e lehetőség edzeni, amikor a beltéri edzőterem, a sátorral fedett teniszpálya potenciális veszélyforrás a vírus terjedése szempontjából?

– Őszintén mondom, hogy ebben a helyzetben nem a tenisz és a kondi a legfontosabb. Mélységesen elítélem azokat az edzőtermeket, amelyek gyereksarokkal próbálják csalogatni a vendégeket. Ezt óriási felelőtlenségnek tartom. Aki teheti, maradjon otthon; a konditerem, a manikűrös, a pláza megvár, az egészség viszont törékeny, és az a legfontosabb! Természetesen értem, hogy sokan nem tehetik meg, hogy otthon maradjanak, én ebből a szempontból szerencsés vagyok, és kötelességemnek érzem, hogy ne mászkáljak ész nélkül a városban. Az élsportolónál most fontosabb az ember!

A magyar teniszező szeptemberben védheti meg párizsi címét párosban

– Mit tehet egy ilyen rendkívüli veszélyhelyzetben a teniszező, hogy formában tartsa magát? Mit javasolt az amerikai edzője?

– Szerencsére Mike Joyce és Maciek (Maciej Ryszczuk, a lengyel fizioterapeu­ta és kondiedző) is megérti, hogy most a tenisz a legkevésbé fontos. Én feltalálom magam, próbálok levegőhöz jutni ebben a kényszerleállásban. Súlyzózok, bokszolok, diétázom, szobabiciklizek, saját testsúllyal végzem a gyakorlatokat, de persze az is segít, hogy az alagsorban van egy kisebb konditerem, így nem marad el a napi rutin.

– A WTA hogyan rendelkezik a ranglistapontokról? Befagyasztja a versenyszezon folytatásáig? Mi a helyzet a megvédendő pontokkal ebben a helyzetben?

– Jó kérdés. A WTA nem közölt semmit, még ők is ötletelnek. Talán a világranglista befagyasztása vagy a rangsor újragondolása lenne a legjobb…

– A koronavírus a Grand Slam-versenyeket sem kíméli, kedden született döntés a Roland Garros elhalasztásáról. Fájlalja?

– Nagyon szerettem volna, ha az eredeti tervek szerint megrendezik, hiszen címvédőként indultunk volna párospartnerem, Kiki Mladenovic kedvenc városába, de első a biztonság! A Roland Garros előtt – az egyéb, kisebb állomások mellett – még Madrid és Róma rendezne WTA Tour-versenyeket. Ezeket még nem törölték. Bízom a nemzetközi teniszszervezetek józan ítélőképességében.

Napokon belül bezár a BTC

Határozatlan ideig felfüggeszti a tevékenységét a Budai Teniszcentrum (BTC) – tudtuk meg a városmajori klub egyik edzőjétől, Bardóczky Kornéltól. A BTC adott edzéslehetőséget a magyar férfi éljátékosoknak (sőt is gyakran megfordult itt), a napokban a soroksári szabadtéri pályán készült. Tavaly tavasszal is ott ütögetett korábbi edzőjével, a francia Olivier Taumával, de a hét végére várható lehűlés felülírhatja a terveit. Balázs Attila egyéni edzésekkel igyekszik megőrizni a kondícióját. Köves Gábor Davis-kupa-kapitány szerint a vis maior helyzetben egyetlen lehetőségük van a játékosoknak: egy újabb alapozással stabilizálni az erőnlétüket.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.