Behozható-e a behozhatatlan?

A bajnoki cím sorsáról döntő csúcsrangadóként aposztrofálja mindenki a ma este 19.30-kor kezdődő Ferencváros—Mol Vidi FC labdarúgó-mérkőzést az NB I 29. fordulójában (tv: M4 Sport), pedig az az igazság, hogy a történelmet böngészve arra a következtetésre juthatunk: a két csapat közötti versenyfutás már eldőlt. Öt forduló leforgása alatt ugyanis még soha, egyetlen magyar csapat sem tudott ledolgozni nyolcpontos hátrányt a tabella első felében. Mind az Üllői úton, mind Fehérváron hangsúlyozzák, nem törődnek a múlttal, csak a ma esti kilencven perc számít.

Ch. Gáll András
2019. 04. 20. 15:42
null
Kovács István (fehérben) úgy gondolja: a szezonban bebizonyították, tudják, hogyan lehet legyőzni a zöld-fehéreket Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dibusz Dénest, a Fradi válogatott kapusát is megkérdeztük, mi a véleménye a „történelmi” előnyről. – Őszintén mondom, hogy ilyesmivel nem foglalkozunk. Tudjuk, hogy a Vidi is jó formában van, az utóbbi tizenhárom meccséből tizenkettőt megnyert, de mi is hetes bajnoki nyerő szériában vagyunk. Nem lehetünk kényelmesek, szombaton nagyon fontos lépést tehetünk a klub harmincadik bajnoki címe felé.

A két csapat ebben az idényben immár ötödször találkozik egymással, az eddigi egyenleg Vidi-előnyt mutat. Bajnokin szeptemberben, a Groupama Arénában 2-2 volt a végeredmény, decemberben a Vidi 2-1-re nyert, a Magyar Kupa negyeddöntőjéből pedig a fehérváriak vendégként 2-1-es, hazai pályán pedig 2-0-s győzelemmel jutottak tovább az FTC ellen. A szoros végeredmény mellett paprikás hangulat is jellemezte ezeket a találkozókat.

Dibusz szerint azonban szó sincs személyes ellentétről: – A pályán kívül jóban vagyunk, a válogatottban is sokan egy célért küzdünk. Azt gondolom, inkább a Vidi rámenős játékstílusa miatt alakult így, rendre sok lap tarkítja mérkőzéseiket, legutóbb, a Debrecen ellen is tizenkét sárga és egy piros lap villant, úgyhogy nem csak ellenünk van ez így. Szeretik tördelni a játékot, megakadályozni az ellenfelet abban, hogy kibontakozzon, ritmust fogjon, rátaláljon a játékára, és ez konfliktusokhoz vezet.

A kupavisszavágón Dibusz súlyos sérülést okozott Marko Scsepovicsnak, amikor rosszul futott ki a kapujából, s lefejelte a Vidi centerét, amiért kiállították. – Érdekes módon a pillanat hevében nem érzékeltem, hogy annyira nagy lenne a baj – elevenítette fel a jelenetet a kapus. – Azzal az erővel én is megsérülhettem volna, mivel mindketten csak a labdára figyeltünk. Remélem, senki sem gondolja, hogy készakarva okoztam sérülést, ha így tudnék szándékosan fejelni, akkor nem a focipályán, hanem a K1-ben keresném a kenyeremet. Igen, beszéltem Markóval, elfogadta a bocsánatkérésemet, és azt is mondta, pontosan tudja, hogy szó sem volt szándékosságról.

Kovács István (fehérben) úgy gondolja: a szezonban bebizonyították, tudják, hogyan lehet legyőzni a zöld-fehéreket
Fotó: Mirkó István

A házigazdánál is akadnak hiányzók, Gorriarán, Sigér, Szpirovszki egyaránt sérült, a döntetlen a legjobb felállásban is megfelelne a Ferencvárosnak. Vezetőedzőjük, Szergej Rebrov azonban határozottan kijelentette: – A Groupama Arénában, a lelkes közönségünk előtt kötelességünk győzelemre játszani, és megmutatni, hogy nem véletlenül állunk a tabella élén.

A másik oldalról Kovács István, a Vidi válogatott középpályása így latolgatta az esélyeket: – Számunkra a szezon legfontosabb bajnoki mérkőzése következik. Ahhoz, hogy az utolsó fordulókban még esélyünk legyen a bajnoki címvédésre, mindenképp nyernünk kell. A tizenegy, de még a nyolc pont hátrány is rengeteg lenne az utolsó négy forduló előtt, szóval nem gondolunk másra, csak a győzelemre. Ebben a szezonban már bebizonyítottuk, hogy tudjuk, mit kell játszani a Fradi ellen, négy meccsből három győzelem és egy döntetlen a mérlegünk ellenük.

A hajrában a Vidi sorsolása kedvezőbb – az FTC következő három ellenfele az egyaránt dobogóesélyes Honvéd, Újpest és Debrecen –, de csak akkor lehet szoros a befutó, ha a Vidi nyerni tudna a Groupama Arénában.

NB I, a 29. forduló programja: Puskás Akadémia–Mezőkövesd 17.00, Újpest–Honvéd 17.00 (tv: M4 Sport), MTK–Kisvárda 17.00, Diósgyőr–Paks 17.00, Debrecen–Haladás 17.00, Ferencváros–Mol Vidi FC 19.30 (tv: M4 Sport).

Müncz és a Ferencváros három csillaga

Nyolcpontos előnyről az utolsó fordulókban még soha, egyetlen csapat sem vesztette el az aranyérmet – írtuk a bevezetőben, de ez nem vetíthető ki pontosan azokra az időkre, amikor még csak két pont járt a győzelemért. A ferencvárosiak például máig emlegetik az 1963-as egyidényes bajnokságot, amikor az utolsó három fordulóban elég lett volna egyetlen pont a Honvéd, a Szeged és a Dorog ellen, de Alberték mindhárom meccset elvesztették, és így hármas pontegyenlőség után a Győri Vasas ETO lett az első a Budapesti Honvéd és az FTC előtt.

A Fradi és a Videoton 1976-ban is fontos meccset vívott egymással a bajnoki címért. A koronázóvárosban a mai napig meg vannak győződve róla, hogy Müncz György játékvezető megfosztotta a csapatukat fennállása első bajnoki címétől. Az utolsó előtti fordulóban találkozott a 43 ponttal éllovas Ferencváros és a 41 ponttal, de lényegesen jobb gólkülönbséggel második helyen álló Videoton. Vendéggyőzelem borítékolhatóan a fehérváriak első bajnoki címét jelentette volna, minden más eredmény a Fradinak kedvezett. A 29. percben Szalmásy a Vidinek szerzett vezetést, és az előny szinte végig kitartott a 30 000 néző döbbenetére. Csakhogy a 65. percben egy szabadrúgás megítélése után Májer Lajos elrúgta a labdát, és Müncz – akinek a maximális ötből csak három csillagot adott a meccsről a Népsportban tudósító Borbély Pál és Németh Gyula – kiállította a fehérváriak jobbszélsőjét egy olyan szabálytalanságért, amilyet korábban többen is büntetlenül elkövettek.

A Vidi tíz emberrel is állta a sarat, egészen a 85. percig, amikor Pusztai Kovács kapus hibája nyomán három lépésről bekotorta a Fradi bajnoki címet jelentő gólját. Tudniillik az utolsó körben Zalaegerszegen simán nyertek 3-1-re a zöld-fehérek, és nyolc év után újra bajnok lett a csapat, akkor huszonkettedszer. A zöld-fehéreknek most a harmincadik aranyérem, a harmadik csillag megszerzése a tét.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.