Birkózóbalhé: tiszteletlenség, súlyos vádak, felfüggesztés

Hat birkózó, köztük a világbajnoki bronzérmes Veréb István válogatott tagságát felfüggesztette a Magyar Birkózószövetség. Bácsi Péter szakmai igazgató nagymértékű tiszteletlenséggel indokolta a döntést.

Magyar Nemzet
2020. 09. 08. 16:58
Verb Istvn
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20. Veréb István, miután kikapott a venezuelai Pedro Cabellos Fuentestõl a férfi kötöttfogású birkózók 86 kilogrammos súlycsoportjának vigaszági mérkõzésén a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 20-án. Veréb István vereségével kiesett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Birkózóbalhé a válogatottnál – huszonhat emberből tizenegy jelent meg a miskolci edzőtábor második hetén. A távol maradók elfogadhatatlan magyarázatokkal álltak elő, ez vezetett hat szabadfogású birkózó felfüggesztéséhez – áll a szövetség honlapján megjelent közleményben. Ennek értelmében Veréb István, Mester Milán, Szurovszki Patrik, Lukács Botond, Juhász Balázs és Nagy Mihály került ki a válogatottból.

– Még a saját egyesületük sem tudott arról, hogy nem vesznek részt a foglalkozáson. A szakvezetés, Dvorák László és Bánkuti Zsolt jelezte a szövetség felé a történteket. Tudtuk, hogy korábban is voltak problémák a válogatottban, de ez végleg kiverte a biztosítékot: a csapat edzőivel egyeztetve meghoztuk a döntést – fogalmazott Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója, aki kétszeres világbajnokként tavaly vonult vissza.

A szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Dvorák László azt is elárulta, hogy az érintett birkózók többek között iskolai beiratkozásra, vezetéstechnikai tanfolyamra, lomtalanításra hivatkozva nem jelentek meg a miskolci edzőtáborban, de olyan is volt, aki azzal érvelt, hogy nem ízlik neki a felszolgált étel, másvalakit pedig állítólag az édesapja nem engedett el. Megbánást mindössze egyvalaki tanúsított a birkózóbalhé kapcsán.

Az egyik eltiltott, Veréb István a Nemzeti Sportnak nyilatkozva reagált a döntésre: – A kéthetes miskolci edzőtáborba is elutaztam, ám az első hét végén, pénteken, amikor a szövetségi kapitány egyébként már nem tartózkodott ott, jeleztem, hogy bedagadt a térdem, szeretném megnézetni orvossal. Hétfőre kaptam időpontot a Sportkórházba, ahol megvizsgáltak, kedden pedig egy pontosabb diagnózis érdekében MR-t is csináltak rajtam. Szerdára meglett a diagnózis, két szakvéleményt is tudok mutatni, mind a kettő egyértelműen leírja, hogy a lábam sérült, kezelésre szorul. Ezt is elküldtem az edzőknek, még telefonon is beszéltem velük. Erre hétfő délelőttre összehívtak egy megbeszélést, ahol megjelent a szakvezetés, és az első percben közölték, hogy akkor ez a hat ember egy évre fel van függesztve, indulás haza, mert innentől sem a Körcsarnokba, sem az edzőtáborba nem tehetjük be a lábunkat...

Legutóbb 2013-ban szereztek világbajnoki érmet vagy helyezést a magyar születésű szabadfogású birkózók. Akkor egyébként éppen Veréb István volt bronzérmes a budapesti vb-n. Őt később 2015-ben és 2017-ben az év birkózójának is megválasztották Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.