Botrány Feröeren a vírusos szlovák futballisták miatt

Szerdán este 20.00-kor a Feröer-szigetek második legnagyobb városában, Klaksvikban lépne pályára a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében a szlovák bajnok Slovan Bratislava. A meccset szinte biztosan nem rendezik meg, mert a Slovan egyik stábtagja koronavírusosan érkezett meg a szigetországba. A szlovák együttes jelenleg is a szigeteken tartózkodik, emiatt pedig a helyi egészségügyi miniszter csapott botrányt. A politikus vagy kéthetes karanténba zárná a csapatot – ami képtelenség – vagy azonnal hazaküldené őket az országból.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2020. 08. 18. 23:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Slovan Bratislava együttesénél már korábban találtak koronavírusos játékosokat, de ők nem utaztak el a csapattal a skandináv országba – írja az Origo. A szlovák lapok beszámolója szerint a két beteg közül az egyik egy játékos, a másik pedig egy edző. Ők tehát nem tartottak a csapattal Feröerre, de megfertőzhették az együttes fizioterapeutáját, aki koronavírusosan érkezett meg Vagar nemzetközi repülőterére. Az ottani ellenőrzés kimutatta a bajt, de amíg az eredmény kiderült, a Slovan csapata szabadon járt-kelt a feröeri fővárosban, Tórshavnban.

Abban a pillanatban, amint meglett a pozitív eredmény, Feröeren azonnal a meccs elhalasztását követelték. Kedden este a feröeri lapok már arról írtak, hogy szerdán semmiképpen nem lesz meccs Klaksvíkban. A helyi egészségügyi miniszter, Kaj Leo Hol Johannesen arra szólította fel a Slovan együttesét, hogy vagy vonuljon kéthetes helyi karanténba, vagy a lehető leghamarabb hagyja el a szigeteket.Az egészségügyi miniszter botrányosnak tartja, hogy miközben a Slovan csapatával fertőzött ember érkezett Feröerre, addig a csapat tagjai az előírásokra fittyet hányva szabadon sétálgattak Tórshavnban.

Az UEFA kedd estig nem adott hivatalos választ arra, hogy mi lesz a szerdai meccs sorsa. A helyzetet nehezíti, hogy a jövő héten már a selejtező második körére kerül sor, így a halasztásnak nincs értelme. Az UEFA oldalán közzétett protokoll szerint, ha valamelyik csapatnál koronavírus-fertőzöttet regisztrálnak, de van tizenhárom bevethető, egészséges játékos (minimum egy kapussal), akkor a mérkőzést nem halasztják el – kivéve ha az ország szabályai szerint az egész csapatnak karanténba kell vonulnia. Márpedig a feröeri szabályok most karanténba küldenék az egész Slovant.

Feröeren két héttel ezelőtt találtak újra fertőzötteket. Előtte három hónapig a szigetországban egyetlen koronavírusos ember sem volt. A szigeteken nagyon tartanak a második hullám beindulásától. A KI kapusedzője a magyar Turi Géza, aki kedden este részt vett az edzésen, amelyet megtartottak. A meccs elhalasztásáról szóló végső döntés szerdán születhet meg.

Frissítés

A feröeri bajnok KÍ Klaksvík honlapja szerint az európai szövetség (UEFA) illetékesei közölték a pozsonyiakkal, hogy lejátszhatják a mérkőzést pénteken, ha visszatérnek annak helyszínére olyan kerettel, amelynek egyik tagja sem vett részt az első utazáson. A szlovák bajnoki címvédő két nap múlva a tartalékcsapatával állhat ki, amely három vereséggel kezdte a másodosztály új idényét. A keretben helyet kaphat a magyar válogatott Holman Dávid, valamint a marokkói Mohammed Rarsalla Kadfi, ők ugyanis nem tartottak az együttessel hétfőn.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.