Bottasnak minden összejött

Ha azt nézzük, hogy a Formula—1-es vb melbourne-i szezonnyitóján vasárnap a két Mercedes haladt át az első és a második helyen a célvonalon, akkor nem történt semmi különös. Pedig dehogynem, hiszen az Ausztrál Nagydíjat az a Valtteri Bottas nyerte meg, akit tavaly egyszer sem intettek le elsőként. A finn pilóta élete versenyét futotta, és nagyon elverte ötszörös világbajnok csapattárását, Lewis Hamiltont, nem mellékesen pedig az F1-ben ő az első, aki egy futam után 26 pontot kasszírozott.

2019. 03. 18. 14:12
Bottas, Hamilton, Verstappen
A stuttgarti istálló második számú versenyzője Melbourne-ben most első lett Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szezon előtti tesztek azt sejtették, hogy a Ferrari állja a versenyt a Mercedesszel, és még a szombati időmérő után is – amelyet Hamilton nyert meg Bottas előtt – bizakodtak az olaszok, hogy a versenytempójuk nekik lesz a jobb. Ám a melbourne-i történések ismeretében rosszat főztek ki a boszorkánykonyhájukban…

Bottas a rajt után rögtön megelőzte Hamiltont, majd elporzott, Sebastian Vettel, a Ferrari négyszeres világbajnoka megtartotta a harmadik helyét. A 11. körig az egyetlen izgalmat az jelentette, hogy Carlos Sainz alatt kigyulladt a McLaren (gyorsan megfékezték a lángokat), és a kerékcserék sem kavarták meg a sorrendet. A 31. körben aztán (Red Bull) ellépett Vettel mellett, és egy ideig Hamitont is kitartóan üldözte, de amikor elrontott egy kanyart, elveszítette esélyét az újabb előzésre.

Bottasnak pedig Hamilton nem érhetett a nyomába, a finn pilóta imponáló magabiztossággal száguldott a cél felé, és végül húsz másodperc előnnyel nyerte meg az Ausztrál Nagydíjat. A végjátékban ráment a leggyorsabb körre is, ami idén egy pontot ér – feltéve, ha az ezt jegyző versenyző az első tízben zár –, és az ünnepi asztalról az utolsó morzsát is betakarította, vagyis huszonhat pontot könyvelhetett el.

Amikor a csapatrádión gratuláltak neki, kieresztette a gőzt, és melegebb éghajlatra küldte az őt korábban bírálókat, de az autójából kiszállva már higgadtan értékelt: „Ez volt életem legjobb versenye! Jól rajtoltam, és mindenképpen megnyugtató előnyt akartam kiautózni Lewis előtt. Tudtam, hogy képes vagyok legyőzni őt, de ehhez a maximumot kell kihoznom magamból. Ez ma sikerült, és minden összejött, még a pluszpont is. Éreztem, megvan a sebességem ahhoz, hogy még használt gumikon is megfussam a legjobb köridőt” – fogalmazott Bottas, a káromkodásáról pedig azt mondta, hogy spontán jött, és nem címezte személyesen senkinek.

A stuttgarti istálló második számú versenyzője Melbourne-ben most első lett Fotó: MTI/EPA/AAP/James Ross

Az érthető, hogy nagy tehertől szabadult meg. A 29 esztendős versenyző a pályafutása során csupán a negyedik futamgyőzelmét jegyezte, és tavaly egyszer sem intették le elsőként, hiába ült a legerősebb autóban. A 2018-as szezon második fele maga volt a vesszőfutás neki, a végelszámolásnál csak az ötödik helyen kötött ki. Az első hat között ő volt az egyetlen, aki nem nyert futamot, így aztán bőven akadtak kritikusai – akiket most elhallgattatott. Januárban hazájában kipróbálta magát raliversenyzőként, még szakaszt is nyert, feltöltődött, és tegnap nem csak azért láttunk egy egészen új Valtteri Bottast, mert szakállt növesztett.

Az Ausztrál Nagydíjon a három dobogós, azaz Bottas, Hamilton és Verstappen mögött még Vettel, Charles Leclerc (Ferrari), Kevin Magnussen (Haas), Nico Hülkenberg (Renault), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Lance Stroll (Racing Point) és Danyiil Kvjat (Toro Rosso) szerzett pontot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.