Búfelejtőnek megfelelő volt

Multisportrendezvényre emlékeztetett a hétvégén a Kincsem Park. Párhuzamosan az öttusa vb-vel nemzetközi lóverseny is zajlott az ügetőn, de több program közül válogathattak a nézők. Ami a sportvonatkozást illeti: szombaton a tapasztalt Kasza Róbert és Marosi Ádám főszereplésével a második helyre futott be a férficsapat. A vegyes váltóban a magyarok csak a 12. és a 15. helyet szerezték meg, a futás és a lövészet kombinációjára épülő laser runban viszont letarolták a mezőnyt.

2019. 09. 09. 12:24
null
Kasza Róbert ott lehet Tokióban Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vészjósló esőfelhők gyülekeztek az égen, mire szombaton a férfi egyéni döntő második számának nekigyürkőzött a mezőny, kérlelhetetlenül zuhogott az eső a Kincsem Parkban. Nézők, vezetők, versenyzőtársak a fedett lelátó alatt találtak menedéket.

Hatalmas óvintézkedés előzte meg a Nemzetközi Öttusaszövetség tiszteletbeli elnöke, Albert monacói herceg érkezését; a lelátói étel- és italfogyasztást határozottan tiltó („No eat!”) biztonsági személyzet terelgette a látogatókat. Mire a herceg és kísérete, egyebek mellett Klaus Schormann, a nemzetközi szövetség elnöke (aki sokak szerint „elschorvasztotta” a sportágat a döntő egynapos átszervezésével és a laser run megjelenésével) megérkezett, minden a helyére került. A versenyzők már javában úszták a 200 méteres penzumot, a magyarok közül teljesített a legjobban, Kasza Róbertre sem lehetett panasz, Demeter Bence erős közepes szintet hozott, Regős Gergely lemaradt a többiektől.

A közönség figyelmét nem csak az öttusázók kötötték le: a háttérben ügetőversenyt rendeztek, és aki kiábrándult a lovakból, túltelítődött az öttusától, az a Food Truck Show remekeiből válogathatott. A többség a versenyre koncentrált. A bónuszvívás tovább szabdalta a mezőnyt, Marosi, Kasza és Demeter „lőtávolon belül” maradt. A lovaglás után már biztosnak tűnt a csapatérem, de egyéniben is jók voltak a kilátások. Kasza és Demeter hibátlanul ment végig a pályán, Marosi két verőhibával végzett.

Ahogy pénteken a nők, úgy szombaton a férfiak sem tudtak rátenni még egy lapáttal a kombinált számban: Kasza a negyedikről az ötödik, Marosi a hatodikról a tizenegyedik, Demeter a kilencedikről a tizenharmadik helyre esett vissza, Regős a 31. lett. A 2016-os világbajnokság győztese, a 23 éves francia Valentin Belaud végzett az első helyen, megelőzve a brit Joseph Choongot és a koreai Dzsun Vung Tét. A magyar csapat ezüstérmet szerzett a ­koreaiak mögött. A női szakág visszafogott szereplése (egyéniben Kovács Sarolta a 13., a csapat az ötödik helyen végzett) után búfelejtőnek nem volt rossz a férfiak éremszerzése.

Kasza Róbert hibátlan lováglasa is kellett az ezüstéremhez
Fotó: Mirkó István

„Fantasztikus élmény volt hazai közönség előtt versenyezni. Hatalmas megtiszteltetés, hogy a helyszínen szurkolt Balogh Gábor, soha nem felejtem el a margitszigeti futását az 1999-es budapesti vb-n. Ő is kellett ahhoz, hogy az öttusát válasszam. Rengeteg sérülésem, apró nyavalyám volt, de a rosszul sikerült selejtező után felálltam a padlóról, és megmutattam, hogy lehet rám számítani” – értékelt a legelőkelőbb helyen végzett magyar, Kasza Róbert.

A vasárnapi vegyes váltó versenyt Egyiptom nyerte. A futás és lövészet kombinációjából álló laser run világbajnokságon több babér termett: férfi és női felnőtt egyéniben és csapatban is aranyérmet szereztek a magyarok, végül 14 arany-, 12 ezüst- és négy bronzérmet gyűjtöttek. Lapunk munkatársának fia, Gáll András az ­U17-esek között lett ezüstérmes.

Őfelsége lelkes

A Nemzetközi Öttusaszövetség tiszteletbeli elnöke, II. Albert monacói herceg szűk körű beszélgetésen szakított időt a sajtó munkatársaira. Őfelsége méltatta a modern kori öttusa egynapos lebonyolítását, ami szerinte megfelel a kor kívánalmainak. A világbajnokság rendezése is elnyerte a tetszését, a magyar emberek szenvedélyes sportszeretete garancia volt a sikerre, dacolva az időjárási körülményekkel a nézők eljöttek a férfi döntőre, és kiváló hangulatot varázsoltak a Kincsem Parkba. Albert herceg öt téli olimpián szerepelt bobos, szenvedélyes, mindenevő sportrajongó: fiatalon futballozott, dzsúdóban a fekete övig jutott, jelenleg az öttusa áll nála az első helyen, és a curlinget is követi. Sőt a magyar futballal kapcsolatban is képben van (ő a Monaco csapatának főtámogatója), tudja, hogy jelentős infra­strukturális fejlesztés zajlik a sportágban, hamarosan átadják a Puskás Arénát, azaz nem lesz akadálya annak, hogy a magyar labdarúgás felzárkózzon a legjobbak közé.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.