Címvédés lehet, rekorddöntés nem

Az először kereken ötven éve diadalmaskodott belga óriás, Eddie ­Merckx tiszteletére szombaton Brüsszelből rajtol el a 106. Tour de ­France. Korunk legismertebb országúti kerékpárosa, Chris Froome, bár arra készült, nem nyerhet ötödszörre összetettben, amivel befogná az örök rangsorban élen álló négyes fogatot, mert egy hónappal ezelőtti súlyos sérülése miatt rajthoz sem állhat. Nem lesz ott a mezőnyben Tom Dumoulin és a Girón győztes ecuadori Richard Carapaz sem, ezért a szakemberek a címvédő Geraint Thomas sikerét jósolják.

2019. 07. 05. 17:02
Tour de France - Teams Presentation
A címvédő Geraint Thomas rajtra kész Brüsszelben Fotó: Gonzalo Fuentes Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Froome 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is győzött, ami után a többség úgy vélekedett, csupán egy, legfeljebb két év kérdése, hogy ötödször is diadalmaskodjon, amivel utolérné az egyaránt ötszörös győztes Jacques Anquetilt, Eddy Merckxet, Bernard ­Hinault-t és Miguel Induraint ­(Lance Armstrong ugyan hétszer nyert, de utólag valamennyi címétől megfosztották). Nos, a Sky – idén már Ineos néven futó – csapat klasszisa tavaly a rávetülő doppingvád miatt visszafogottabban versenyzett, idén június 12-én pedig edzés közben hatalmasat bukott, elvesztette az eszméletét, eltörte a combcsontját, a felépülése hónapokat vesz igénybe – ha egyáltalán 34 évesen még megpróbálkozik a visszatéréssel.

A minden idők legnagyobbjának tartott Eddie Merckx tart egy másik rekordot, ő nyerte a legtöbb szakaszt (szám szerint 34-et) a Tour történe­tében. Erre a jelenlegi mezőnyből egyedül a 30 sikernél tartó Mark ­Cavendish lehetne veszélyes, ám a pályakerékpárban világbajnok és olimpiai ezüstérmes, Froome-hoz hasonlóan 34 éves klasszis az elmúlt években már leszálló ágba kerül, legutóbb 2016-ban nyert etapot a Touron, 2007 óta először idén nem is áll rajthoz, mert a csapata (Dimension Data) nem nevezte be.

A címvédő Geraint Thomas rajtra kész Brüsszelben
Fotó: Reuters

Távollétükben a szakemberek összetettben Geraint Thomas, a pontversenyben pedig Peter Sagan sikerét tartják a legvalószínűbbnek, akik egyaránt címvédőként vágnak neki a három hétnek. Tavaly Thomas, Dumoulin, Froome volt a végső sorrend, s utóbbi kettőn kívül az idei Girón berobbant ecuadori Richard Carapaz sem áll rajthoz, mert inkább a Vueltára tartogatja az erejét. A szervezők éppen ezért nagyon örülnek annak, hogy a közönségkedvenc, a Girón második Vincenzo Nibali mégis vállalja a Tourt. Érdekesség, hogy Thomasban mintha éppen a saját istállója nem bízna feltétlenül, hiszen Froome távollétében az Ineos két csapatkapitányt is megnevezett: Thomas mellett a ­kolumbiai Egan Bernalt.

Az összetett győzelemre természetesen ezúttal is csak a hegyi menők pályázhatnak, mi több, az idei Tourt azzal (is) reklámozzák, hogy ez a „legmagasabb” a verseny történetében. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a három hét során harminc kategorizált csúcsot kell megmászni, s öt hegyi befutó is lesz, mi több, a bringásoknak fel kell tekerni Európa legmagasabb aszfaltozott hegyére, a 2770 méter magas Col d’Iseranra is; mégpedig az utolsó előtti szakaszon, tehát várhatóan csak akkor dől el végleg a verseny.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.