Szalayék a szörnyű előzmények után ötvenet előztek

Hétfőn az első szakasz után hajnali egy órakor az utolsó előtti, 63. helyen ért be a táborba a Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) duó a Szaúd-Arábiában zajló Dakar-ralin, még 12 óra időbüntetést is kapott, de hétfőn folytathatta a versenyt. S a második szakaszon a 44. helyet szerezte meg. A kamionosok között a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter trió (Scania) akárcsak vasárnap, hétfőn is a 16. helyen zárt, az összetettben pedig a 17.

Magyar Nemzet
Forrás: Opel Dakar Team2021. 01. 04. 19:23
null
Szalay Fotó: Frédéric Le Floc’h / DPPI Forrás: Opel Dakar Team
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn az autósoknál a címvédő és az összetettben eddig élen álló Carlos Sainz, Lucas Cruz (Mini) spanyol duó ezúttal harmadik lett, de az összetettben így is át kellett adnia az első helyét a Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (Mini) francia kettősnek, amely ezen a napon másodikként végzett Nasszer al-Attijah és Mathieu Baumel (Toyota) párosa mögött.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László duó a vasárnapi szakaszt hétfőn hajnali egy órakor fejezte be, a megpróbáltatásról Szalay a következőket mondta el az Opel Dakar Team honlapján:

– Köves, sziklás, puha homokos szakaszok váltogatták egymást ezen a 277 kilométeres szakaszon, amelyen a sziklák okozták a legfőbb bajt, legalább harminc jármű mellett mentünk el, és mindben szereltek valamit. Sajnos utóbb mind visszaelőztek bennünket, mert a köves szakasz a mi autónknak sem tett jót, szétráztuk a futóművet. Tönkrement a kormányösszekötő, és nagyon sokáig tartott, mire megjavítottuk, mert a kormányműbe menő csonkokat is ki kellett cserélni. Ránk esteledett, s nyilván, ahol nappal sem volt könnyű megtalálni a helyes irányt, ott éjszaka fokozódtak a nehézségek – fogalmazott a pilóta, aki a navigátorával tegnap a komplett mezőnyben (a motorosokkal, kamionosokkal) a 161. induló volt. Ám a nagy tömegben is szépen araszoltak előre, mert a saját kategóriájukban a 44. helyen végeztek. Az összetettben azonban csak az 58. pozícióban vannak, a jó eredményre vasárnap értelemszerűen elveszítették az esélyüket.

Szalay Balázsék versenyben maradtak
Fotó: Opel Dakar Team

– Nagyon jó és változatos pályát jelöltek ki a rendezők erre a napra, nagyon élveztük az autózást, még úgy is, hogy egyszer ásnunk kellett, mert elakadt előttünk két kamion meg egy buggy, és rossz irányba próbáltam kikerülni őket. Nyolc percet vesztettünk, de ezen semmi sem fog múlni, mint ahogy azon sem, hogy az egyik kis buggyt bevontattuk a tankolózónába, mert kifogyott belőle az üzemanyag. László egész nap húzgálta a strigulát, a nap végére az jött ki, hogy körülbelül ötvenet előztünk: kamionokat, autókat, side by side-okat. Ma már teljesen Dakar-érzésem volt, amikor beküldtek minket az ötven kilométeres dűnesorba, úgy éreztem: megérkeztünk – fogalmazott Szalay Balázs a csapata honlapján.

A kamionosok versenyében Dakar-újonc triónk, a Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter csapat (Scania) akárcsak vasárnap, tegnap is a 16. helyen végzett, az összetettben pedig a 17.

Életkép a magyar kamionból:

Közzétette: Fazekas Motorsport2021. január 4., hétfő

A motorosoknál a spanyol Joan Barreda Bort (Honda) pályafutása 25. etapsikerét aratta a Dakaron, ezzel az összetettben az élre állt, s több mint hatperces előnyre tett szert a címvédő és hétfőn második csapattársa, az amerikai Ricky Brabec (Honda) előtt. A szatmárnémeti Gyenes Emánuel (KTM) a 32., a szabadkai Saghmeister Gábor a 86.

Eredmények, 2. szakasz, Bisha–Vadi ad-Davaszir, 685 km (457 km gyorsasági):

autósok:

1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 4:03:14 óra

2. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 2:35 perc hátrány

3. Carlos Sainz, Lucas Cruz (spanyol, Mini) 9:17 perc hátrány

...44. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel) 1:25:33 óra hátrány

az összetett állása:

1. Peterhansel, Boulanger 7:17:18 óra

2. Sainz, Cruz 6:37 perc hátrány

3. Al-Attijah, Baumel 9:14 perc hátrány

...58. Szalay, Bunkoczi 22:05:25 óra hátrány

motorosok:

1. Joan Barreda Bort (spanyol, Honda) 4:17:56 óra

2. Ricky Brabec (amerikai, Honda) 3:55 perc hátrány

3. Pablo Quintanilla (chilei, Husqvarna) 6:02 perc hátrány

... 35. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 39:23 perc hátrány

…82. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 3:00:03 óra hátrány

az összetett állása:

1. Barreda Bort 8:15:38 óra

2. Brabec 6:23 perc hátrány

3. Ross Branch (botswanai, Yamaha) 6:37 perc hátrány

…32. Gyenes 1:09:42 óra hátrány

…86. Saghmeister 6:09:11 óra hátrány

kamionosok:

1. Dmitrij Szotnyikov, Ilgiz Ahmecianov, Ruszlan Ahmagyejev (orosz, Kamaz) 4:37:44

2. Margyejev, Szvisztunov, Galiautdinov (orosz, Kamaz) 3:17 perc hátrány

3. Vjazovics, Haranyin, Zaparoscsanka (fehérorosz, MAZ) 6:30 perc hátrány

…16. Fazekas Károly, Horn Albert, Csákány Péter (magyar, Scania) 1:20:30 óra hátrány

az összetett állása:

1. Szotnyikov 8:01:39

2. Vjazovics 17:14 perc hátrány

3. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 22:23 perc hátrány

…17. Fazekas 2:47:10 óra hátrány

Kedden a Vadi ad-Davaszirból induló és oda visszatérő, 630 kilométeres út vár a versenyzőkre, a mért szakasz 403 kilométer lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.